varde ljus!

När man inte kan byta ut dom möbler man vill/behöver byta ut, eller ens kan flytta runt sina möbler speciellt mycket, då får man hitta andra sätt att förnya hemma! Ibland räcker det faktiskt med småsaker för att det ska kännas lite nytt och roligt igen - som att flytta runt på lamporna hemma! Och ibland så har man inte så mycket att välja på, ibland måste lampor helt enkelt bytas ut, tyvärr! Den senaste tiden så har lampor fått dels byta plats, dels bytas ut, och jag tänkte att vi helt enkelt tar en kik på vad som har hänt i lampväg här hemma!
 
Den här lampan stod i köket tills igår kväll, fast innan den stod i köksfönstret så stod den faktiskt här, så den har egentligen bara fått komma hem! ^_^ När jag målade om vardagsrummet, så fick min gröna bordslampa (som förut stått i köksfönstret, och som nu fått flytta tillbaks dit) flytta hit till vardagsrumsfönstret - vibben jag var ute efter var Beetlejuice, så en grön lampa kändes klockren! Men nu, när jag satt upp dom gulrosiga gardinerna, och när jag bara går och längtar efter tapeter, så kändes inte grönt lika bra längre. Egentligen så ville jag ta fram min teak/glas-lampfot, men den är ute i förrådet, och dit kommer jag inte förrän snön smälter bort (och med tanke på hur mycket det snöar ute, så lär det dröja...), men den här lampan funkar väldigt bra den också, särskilt med tanke på hur perfekt färgskala lampskärmen har!
Märks det att jag gillar lampor som är åt det kitschigare och knäppare hållet? Den här har alltså riktiga snäckor i, liksom en riktig krabba och en riktig sjöhäst... Jag stod och tvekade först när jag hittade den på loppis, men kom fram till att jag skulle ångra mig om jag inte köpte den - och det hade jag garanterat rätt i! Jag gillar den, den är superkitschig, men så unik och speciell, och dessutom - jag älskar kuriositeter, som skelett, uppstoppade djur osv.
 
I köksfönstret var jag tvungen att byta ut lampan efter jul, även fast jag verkligen gillade den som stod här innan (den var också superkitschig, men mer av varianten Barbara Cartland-kitsch!), jag råkade välta omkull den och den gick sönder. Den här lampan råkade bara vara vad jag hade hemma som var någorlunda lagomt stor och hade nog lång sladd... Men lampan är faktiskt helt ok, däremot så funkar inte skärmen till den här lampfoten, så jag hoppas på att hitta en ny skärm på loppis. Överhuvudtaget så kollar jag gärna efter lampor på loppis, men det är längesedan nu jag hade någon tur!
 
Igår kväll var jag tvungen att byta ut lampan som stod här innan, på-knappen hade lyckats gå sönder under dagen, och jag har ingen aning om hur det gått till... Det är bara att byta ut knappen, men jag måste köpa en först, och jag vet inte när det blir. Men - jag tog ner den här lampan från övre hallen (där den ändå aldrig var tänd), och jag gillar den här! Faktiskt så gillar jag den mer än den som stod här innan - eftersom jag inte hade någon skärm till den, så blev ljuset väldigt starkt, här är det mysbelysning som bara den, och eftersom det här inte är någon arbetsyta (jag har katternas matskålar här, och dom använder det här fönstret som kattlucka på sommaren, så det är deras köksbänk) så behövs ingen stark belysning.
 
Det här är förresten ännu en i samlingen kitschiga knaslampor... Den är helt täckt med kristaller, och eftersom jag gillar kristaller väldigt mycket, så kunde jag inte motstå den. Jag köpte den på loppis i Hammerdal (tror jag att det var), den kostade typ 40 kr - jag köper ju bara billiga grejer, som ni vet! Förresten, ignorera dammet, det gör jag... ^_^
 
Så kan man alltså också göra för att förnya lite hemma, man måste inte alltid ta till det tunga artilleriet - även om det också kan vara kul! Jag har en lång inköpslista, jag har många grejer jag är på jakt efter i möbelväg, soffa, bord, stolar, mattor mm, men det ligger förmodligen långt fram i tiden att hitta dom, dels för att dom måste vara dyngbilliga, dels för att sånt som soffa och mattor får vänta tills jag inte har Bosse längre. Att ändra om med vad man redan har hemma är inte bara bra för plånboken, det är bra för miljön också - västvärlden överkonsumerar något så fruktansvärt, det är köp, köp, köp, slit och släng, byt ut när man tröttnar, byt ut när det blir omodernt, byt ut när man är less på sitt liv, osv - att begära att alla ska gå över till secondhand är att begära för mycket, det inser jag också, men däremot så kan man faktiskt begära att man inte byter ut fullt fungerande saker. Bara att flytta om och byta plats på saker gör mycket!
 
Idag spelar jag min roadtripspellista - den är en av mina favoriter, och den är retro så det ryker, perfekt att matcha mina retrolampor med! ^_^
 
 

Kommentera här: