estetiskt tilltalande television (och film!)

Jag väljer ofta tv och film baserat på estetik lika mycket (eller mer) som innehåll - en del tittar jag faktiskt på, fast jag inte tycker att dom är speciellt bra, bara för att jag tycker att dom är tilltalande utseendemässigt. (I en ideal värld, så sammanfaller dom båda förstås, som i Pushing Daisies.) Det är inte heller helt sällsynt att jag pausar mitt i en scen, så att jag kan ta en bild på något som är extra fint och extra inspirerande (undrar om jag inte ska göra ett inlägg bara med pausade stillbilder, det har blivit en del - suddiga och otydliga ibland, men jag glömmer åtminstone inte bort det där som jag gillade), oftast är det en outfit eller ett plagg, ibland en interiör. Som när jag kollade på Ture Sventons julkalender:
 
Omar som dök upp lagom till jul, inlindad från topp till tå i en supermysig halsduk - jag har haft en liknande, men tror inte att den finns kvar längre...
 
Just nu så inspireras jag mycket av vintage-estetik från i princip hela 1900-talet, och tänkte tipsa om lite filmer och tv-serier som kickar igång lusten att klä mig i kläder från förr. En del är från tiden, en del är moderna tolkningar av tidigare decennier, en del är inte helt trovärdiga i sina tolkningar av tiden dom porträtterar, men är trevliga att titta på ändå...
 
The House of Elliot har varit en av mina favoritserier sedan den visades nån gång på 90-talet, inte minst för att den är så otroligt snyggt gjord, med helt fantastiska kläder (jag såg dom på en utställning på Hallwylska palatset, helt otroliga!) - det här är 20-talet på det verklighetsnära sättet.
 
Miss Fisher's Murder Mysteries utspelar sig också på 20-talet, men är lite mer shablonartad i sin tolkning (om 20-talsmodet inte såg helt annorlunda ut i Australien jämfört med i Europa/USA), det är aftonkläder hela dagarna, fransar och huvudpynt galore, silhuetter och kjollängder som stämmer bättre med vår syn på 20-talet än hur det faktiskt var. Men - det är en trevlig serie, det är betydligt mer fart och action än i Huset Elliot, och det är alltid roligt med en kvinnlig huvudroll som tar för sig, särskilt i ett sammanhang där kvinnor var betydligt mer tillbakadragna egentligen.
 
Agent Carter utspelar sig under andra världskriget, och Peggy Carter har sålunda på sig snygga 40-talsinpsirerade outfits. Liksom miss Fisher så tar hon saker i egna händer i en omgivning där kvinnor mest skulle vara dekorativa, vilket är en anledning till att jag brukar rekommendera dom här två serierna till folk som är less på att film/tv är fulla med manliga hjältekaraktärer. Att dom är fulla med fina kläder är en bonus!
 
 En filmklassiker, som (främst) tjejer födda på 70-talet och senare är uppväxta med, är Cry-Baby, historien är inte direkt nytänkande, men kläder och musik är helt fantastiska! Jag tror att det finns bara en till film som jag har sett lika mycket genom åren, och det är en annan klassiker från den tiden:
 
 
 Dirty Dancing, förstås! Utspelar sig några år senare än Cry-Baby, är lite mindre uppseendeväckande estetiskt (mycket shorts och linne, typ), men det finns fortfarande fina kläder att titta på och bra musik att lyssna på.
 
Jag såg om That 70s Show i höstas, och lade märke till en massa som jag inte tänkte på när jag såg den på 90-talet - den har definitivt sina problematiska sidor! Men - så mycket snygga kläder, så bra musik, så snygg inredning, den är en dröm för 70-talsfantaster. Särskilt Jackie, hennes outfits är en dröm, varenda en av dom
 
Susan, var är du? är också en gammal favorit från tiden, Madonnas genombrott som skådespelare, och förmodligen hennes snyggaste stilperiod nånsin (jackan! skorna! alla smyckena! hattväskan!). Dessutom den första skymt jag fick av en secondhandbutik, och redan då kliade det i fingrarna efter att få shoppa loss där! 
 
Twin Peaks, dom två första säsongerna alltså (jag föll tyvärr inte för den tredje säsongen som kom i våras), är bra exempel på 90-talets mode, den snygga versionen av det. 90-talet är ju på väg tillbaka nu, och jag ser så mycket av det fula som kommer tillbaka - mitt tips till dom som gillar 90-talets estetik är att titta på Twin Peaks, serien är full med stickade tröjor, knasiga smycken, rutiga flanellskjortor, permanentade pager, mörkrött läppstift... Supersnyggt!
 
Sista serien är den jag nämnde först, nämligen Pushing Daisies. Den utspelar sig inte förr i tiden, och är inte gammal nog att placeras i förr-i-tiden-facket heller, men hela estetiken är väldigt vintage ändå. Jag skulle nog säga, att Pushing Daisies är ett bra exempel på hur man kan inkorporera vintage-estetiken i nutiden - Chuck och hennes fantastiska outfits är bara början!
 
Alla dom här filmerna och serierna är alltså väl värda att se bara för att dom är så snygga, men för er som inte bryr er så hårt om sånt - se dom om tips på filmer och serier som är värda att se för att dom är bra också! Ingen av dom är alltså sånt jag tittar på trots att dom är dåliga, för att jag gillar estetiken, alla ser jag för att dom är sevärda överhuvudtaget (That 70s Show litegrann undantaget - serien är underhållande, men problematisk, sexism och rasism är bara toppen på isberget), och flera av dom är absoluta all-time-favoriter!
 

loppislördag - på jakt efter vintage

Jag var in till Hammerdal häromdagen på affären, som vanligt så passade jag på att springa in på Röda Korset samtidigt - är jag snabb så hinner jag med båda innan bussen hem går. Jag var på humör för vintage, så det var vintageglasögonen jag hade på mig inne på RK, och jag hittade en del riktigt bra saker - flera var dessutom sånt som jag tänkt på innan.
 
Vintageglasögonen var som sagt på - det mesta jag hittade hade lite ålder, ett par saker hade inte det men funkar bra ändå...
 
Jag läste ett blogginlägg för några dagar sedan, där Minnenas Journal nämdes, och jag funderade på om den tidningen fortfarande ges ut. Jag har bara köpt den nån gång, och föll inte för den då, jag hoppas att det klickar den här gången - fem nummer för en tia, det är bara att tacka och ta emot!
 
Jag hoppades hitta något nytt och roligt (fast gammalt) till smyckessamlingen, jag kändes så trött på det jag redan har. Jag är ingen storanvändare av pärlhalsband, men det här var så snyggt att det är värt ett försök! Örhängena är precis så stora och dangliga och retro som jag var på humör på - lysande!
 
En teburk till samlingen, ett minilitet taginefat (ska säkert vara till flingsalt, jag hittar nog på något annat med det) och en bit tyg. Tyget ser ut som en blandning av plysch och fuskpäls, jag ser framför mig tex krage och manschetter på en kappa eller jacka.
 
En liten tavla, först tyckte jag att den såg rätt trist ut, men när jag funderade på saken så kom jag fram till att jag skulle ångra om jag lämnade kvar den. Hur ofta hittar man tavlor med stickmotiv, liksom?
 
Helt kitschfantastiska var dom här två printsen, lite slitna, lite trasiga i kanten, men å så fina! Dom ska jag absolut hitta ramar till, och dom måste absolut få plats nånstans på väggen här hemma. Och tänk - jag gick nästan förbi dom utan att titta, där dom låg ihoprullade på en hylla!
 
 

försöker att passa ihop garn med tröja

Jag som skulle ta paus från stickningen efter alla julklappar, jag har stickat klart mina spindelsockar, börjat på ett nytt par sockar, och så har jag samlat ihop dom av mina garner som jag har lite mer av - jag vill sticka lite nya plagg! Det mesta är inte stora mängder, så jag måste kombinera ihop flera olika för att det ska räcka till en tröja/kofta, eller så får jag hitta på något annat, lite mindre. Två garner har jag i alla fall som ska räcka till ett helt plagg i min storlek, och jag har tittat runt efter passande mönster. Tyvärr är jag lite krånglig, dels så ska det förstås passa garnmängden och garntjockleken, dels så är jag på humör för plagg med vintagekänsla - det begränsar det rätt mycket...
 
Det här gamla garnet i hälften ull, hälften akryl har jag 11 nystan av ungefär, borde alltså räcka till en tröja eller kofta. Jag har två nystan av ett annat garn, lika tjockt, ungefär samma sammansättning, men blått - dom skulle vara snygga att kombinera i en sailor-inspirerad tröja, men jag har inte hittat något lämpligt än. Än så länge så är planen alltså en väldigt ljusröd tröja/kofta, och jag har svårt att bestämma mig - dels på grund av den väldigt röda färgen, dels på grund av garnets struktur, jag är rädd att tex flätor och hålmönster inte ska komma till sin rätt.
 
Susan Crawford är verkligen ett säkert kort för stickat med vintagekänsla, hon har gett ut flera böcker på temat (jag har hennes två tegelstenar, jag tror att alla tröjorna/koftorna ovan är hämtade från dom, A stitch in time 1 & 2). Alla nio är möjliga projekt, plus en annan tröja i en bok hemma, plus att jag har vintagemönster från tiden som jag inte har tittat igenom än. Men dom här räcker bra att fundera på till att börja med! Vilken är din favorit? Tänk dig också att den ska vara ljusröd (något som får mig att tveka på den plommonlila med rosett, som annars är favoriten)!
 
Tjockare och nytillverkat (vilket är bra, det går att komplettera i nödfall, även om jag inte kan få tag på samma färgbad längre) är ett gäng Drops Nepal, dom var min jultröja för två år sedan, men jag repade upp den för jag var inte nöjd. Nej, färgerna är inte speciellt juliga, jag vet inte ens hur jag tänkte när jag valde dom - det är inga färger jag brukar klä mig i annars. Det är främst det blågrå garnet jag siktar på att använda, det har jag mest av, men det går förstås att kombinera med det gulgröna också - det gjorde jag i första försöket till en tröja. Dom här garnerna är tjockare, 75 m/50 gr, och består av 65% ull och 35% alpacka - ingen akryl här, alltså! Även här vill jag hitta en kofta/tröja med vintagekänsla, och här är svårigheten att hitta något som passar ett såpass tjockt garn - gamla vintagemönster är vanligtvis stickade med väldigt tunt garn, och även moderniseringar är oftast stickade med tunnare garn.
 
Andi Satterlund designar med mycket vintagekänsla i sina plagg, och är sålunda en av mina favoriter. Många av hennes koftor/tröjor har precis rätt 50-talssilhuett (dvs midjekort och figurnära) som dessutom råkar passa mig bäst, och dessutom är många av dom stickade i tjockare garn. Inte precis samma garntjocklek som mina Nepal-nystan, men det går alldeles säkert att komma fram till något som fungerar. En av dom här funderar jag alltså på att sticka i mitt gråblå garn, om jag inte velar en massa och kommer fram till något helt annat... Vad tycker ni, vilken är finast?