tapetsera först, slöa sen

Jag har tapetserat en stund idag, vägg nummer två är nästan klar, det är bara kvar lite uppe vid taket. När jag ändå hade flyttat på grejer, så började jag tapetsera in på vägg nummer tre också - det ska bli trevligt med en vägg utan dörrar, och dessutom bara hälften så hög som dom andra. Ibland är det bra med snedtak!
 
 
Den där blågröna färgen sticker verkligen ut, på ett dåligt sätt! Jag funderar på att måla över den på något sätt, eller bara tapetsera över den om jag hittar fler mönstrade varianter. Den är inte fullt så blå och kall som på bilden, men tillräckligt! Å andra sidan - när jag börjar spika upp saker på väggen, så lugnar det ner sig en hel del. Å tredje sidan - jag tror att jag bara ska sätta upp ett par bonader som mamma broderade när jag var liten. Inte lika mycket tavlor som på mina vanliga tavelväggar, alltså. Nu måste jag klippa lite mer tapetlappar (den i mitten på nedersta raden på högra väggen), plasten som jag skyddar skrivbordet med måste torka, och jag ser det som en alldeles utmärkt anledning till att ta några timmars paus (vilket förmodligen betyder tills imorgon...). Pausen kommer att avbrytas när tapeterna torkat, för det kliar i fingrarna efter att få sätta upp bonaderna.
 
Annars så blir det soffan, jag har (sen) lunch i ugnen (inget flådigt, bara lite rotfrukter), jag har en systerdotter på väg om 2-3 veckor, hon måste få en present när hon kommer (inget flådigt, men lite rolig, tyckte jag när jag såg den) - det blir alltså film/serie/youtube och nån slags skapande i soffan i eftermiddag. Det känns ännu trevligare när jag har jobbat på en stund först!
 

granny chic

Det här kommer att handla om inredning, för att vara mer exakt, om en av mina favoritinredningsstilar. Jag brukade åtminstone förr faktiskt kalla min egen stil för granny chic, sen förändrades mycket i och med att jag föll för det mörka och murriga. Härom dagen påmindes jag (minns inte av vad, jag tror det var en video på youtube) om hur mycket jag tycker om granny chic, och sen dess har jag flyttat runt pins på pinterest (granny chic har fått en egen anslagstavla), jag har letat granny chic på youtube (ledtråd: det finns nästan ingenting, inte under det namnet i alla fall, däremot så finns det videos, kanaler, loppisfynd osv med granny chic känsla på stilen, men för att hitta dom så gäller det att titta på allting annat - och då finns det massor att kika på! Har ni någon koll på min länklista, så har ni för längesen sett att det finns en granny chic kategori också. Den är inte stor, alla bloggar inte längre, men det finns massor att läsa om man kikar tillbaka i tiden.
 
Och förstås så har lusten att fixa hemma börjat sticka upp huvudet! Nej, det är inte dags för att göra om hela huset igen, jag som snart är klar. Nej, även fast mångas granny chica stil är väldigt ljus, med mycket vitt och pasteller, så kan man absolut kombinera det granny chica med en murrigare färgskala. Även om det är mindre granny chic nu, så är det granny chica inte på något sätt borta, trots dom nya färgerna!
 
Först en snabb beskrivning på vad som kännetecknar granny chic, och sedan lite inspiration:
 
Granny chic är en väldigt eklektisk inredningsstil, baserad på stilmixar och stilkrockar, öppen för egna tolkningar. Några av grundstolparna är boho, retro/vintage, trä (antingen trärent eller målat) och ull (stickat/virkat, filtar, väggbonader osv), mönster (gärna blommigt) och broderier, rotting och korg, loppisfynd, etniskt och allmoge och kitsch, handgjort, mönstrade tapeter, lapptäcken av alla slag... Det är som sagt en väldigt eklektiskt stil, det är mixat och matchat och krockat, det kan vara rätt plottrigt och dekorerat, och ibland är det väldigt svår att sätta tummen på vad som är granny chic och vad som inte är det. Det gäller att gå efter magkänslan, helt enkelt! Inte för att världens existens hänger på ifall man lyckas sätta rätt etikett på sin inredningsstil, men det är förstås lättare att hitta det man söker på nätet ifall man någorlunda delar samma språk. Är man på jakt efter granny chic-inspiration, så kan det förresten också vara värt att kika på boho, retro, vintage och shabby chic - ibland ligger dom väldigt nära, och ibland sitter etiketterna väldigt löst.
 
 
 
 Dottie Angel är en av granny chic-pionjärerna, och hon fortsätter fortfarande att förnya sin stil - tittar man på nyare bilder jämfört med äldre, så är dom tex mycket mer minimalistiska och mindre plottriga - hon hade en stor utrensning hemma för några år sedan, vilket syns. Jag hittade Dottie Angel för sådär tio år sedan, och min stil och smak är fortfarande påverkade av henne - min samling barkclothgardiner, min samling färgade plaststickor, min förtjustning i spretiga tavelväggar... Till att börja med! Går jag runt och kikar hemma, så kan jag nog hålla på ett bra tag med att peka ut sånt som jag först såg hos Dottie Angel! Å, förresten, den tiden närmar sig med stormsteg - Dottie Angel dekorerar en väldigt trevlig jul: * Tolv juledagar * Julgirlang av garnbollar * Allmänt juligt * En vecka av julglädje * Virkat julträd * Girlanger *
 
 Fast egentligen så var Posie gets cozy det första jag föll för i granny chic-väg, men då hade jag inget namn på det, jag tyckte bara att det var så himla fint - vintage och retro blandat med pasteller, många virkade och broderade detaljer, porslin med fina dekorer... Det här köket till exempel (som inte ser likadant ut nu, nu är skåpen vitmålade, och beslagen är svarta), hur fint är inte det?
 
 
 
 
 Och så några blandade bilder på interiörer som är sinsemellan olika, men som ändå känns granny chic. Det är som sagt en väldigt eklektisk stil, väldigt tillåtande, väldigt kreativ. Och ja, som namnet antyder - ser det lite ut som att man har raidat mormors vind, så gör det absolut ingenting! Lite tantvarning är helt ok, med korsstygnsbroderier, porslinsfigurer och figurblomkrukor, lapptäcken, virkade kuddar och filtar, rosenblommiga möbler, lampskärmar med fransar... More is more, och tantigt är mest av allt! 
 
Nu ser jag fram emot att gå igenom mina gömmor, och plocka fram det mest granny chica jag har - gardinerna i vardagsrummet hade jag inte tänkt att byta förrän till jul, men jag kanske ändrar mig och sätter upp nya gardiner redan nu, och byter till julgardiner om en månad. Det är trevligt med förnyelse, eller? Mest av allt, så måste jag rodda bort lite på alla flata ytor - köksbordet, köksbänken, skrivbord och vedspis uppe (vilket alltså betyder att jag måste tapetsera klart, för det är tapetseringsröra där), soffbordet, av nån anledning så blir alltid flata ytor röriga uppsamlingsplatser hos mig. Väldigt irriterande!
 

tapetframsteg

Efter att ha tjatat i en månad - gissa vad? Jag har påbörjat den fortsatta tapetseringen! Vägg nummer två närmar sig klar (jag tänkte göra det efter frukosten), det är inte en stor yta, men det är en massa mätning och klippning för att få det att passa runt dörröppningar, murstock och snedtak. Det tar alltså tid, och bitvis är det rätt irriterande pga snett och vint överallt som grädden på moset.
 
 
Jag ska alltså tapetsera hela vägen upp till taket, däremot inte murstocken - jag har fått för mig att murstockar inte ska tapetseras. Däremot så tänkte jag köpa färg och måla den grön, åt mossgrön-gulgrön-olivhållet tror jag, och så har jag tänkt tanken att måla schabloner också, så att murstocken också känns tapetserad. Dörröppningen till höger, den jag gjort en hylla av, den ska också få nån slags tapet, nån av dom på väggarna om det räcker, eller något annat grönt om tapeterna tar slut. Utanför bild till vänster har jag också en dörr, den är det också tänkt att den ska tapetseras. Hela rummet kommer att bli något av ett tapetextravaganza!
 
 
Jag försöker mig på något nytt på bloggen idag - dagens soundtrack. En låt som snurrar i mitt huvud eller på spotify lite extra mycket just den dagen. Idag är det Simon & Garfunkel - en riktig gammal klassiker!