torsdagstips - nytt kalenderår

Ett till snabbt torsdagstips hinner jag visst med, så här på nyårskvällen. Jag har inte hittat någon ny väggkalender för 2016, jag hade tänkt köpa en muminkalender, men den var slutsåld, så jag fick hitta på nånting annat. Så kom jag på - det finns ju en massa kalendrar på nätet, helt gratis att skriva ut! Och jag letade och letade, och hittade ingen som kändes klockren, och då kom jag på att jag ju kunde göra en "årsbild" själv, och sen bara ha neutrala månadsblad. Och jag kom fram till att jag inte skulle måla en bild, utan brodera i korsstygn, så det har jag gjort de senaste två dagarna. Ikväll gav jag mig på månadsbladen, jag letade på pinterest, och hittade en variant som jag tyckte var helt ok. Jag plockade fram fotopappren och skrev ut, och det blev väldigt snyggt. Sen hittade jag en annan kalender, med illustrationer och allting (en jättefin mandalakalender!) och den skrev jag ut på ett billigt akvarellpapper från Dollar Store. Och det är det som är mitt tips, ja dels att hitta en gratis kalender att skriva ut från nätet, men mest - testa att skriva ut på akvarellpapper! Så himla snyggt! Jag köpte en rejäl skrivare i våras, packade upp den i somras, och kopplade in den i november, och tills idag har jag bara skrivit ut på vanligt skrivarpapper. Jag har inte varit imponerad alls, och såg inget särskilt med skrivaren. TIlls nu! Både på fotopapper och på akvarellpapperet blev färgåtergivningen helt fantastisk, men jag föredrar matt framför blankt, och älskar som sagt resultatet på det matta akvarellpapperet.
 
Så fint! Är det enda jag har att säga om det!

alice i underlandet-ornament

Som jag har lovat, så blir det nu en tutorial på Alice-ornamentet som jag gjorde klart igår. En liten varning: det blir långt... Det är många steg, och jag vill vara grundlig, en del bilder är förmodligen överkurs, men som sagt - jag vill vara grundlig, och inte riskera att missa något. Det är inte direkt svårt, men det är bitvis riktigt pilligt. Here we go!
 
När jag beställde pysselmaterial från cchobby.se, så beställden jag bland annat såna här diamantformer i papier maché, i tron att dom var diamantformade hela vägen runt. Det är dom inte, dom är platta på baksidan, och det var det som fick in mina tankar på att göra nånting öppningsbart.
 
Jag började med att skära bort den platta sidan, jag sparade bara en kant runtomkring.
 
Sedan målade jag in- och utsida med matt vit hobbyfärg.
 
När den vita färgen torkat ordentligt, så målade jag insidan himmelsblå. Jag blandade en klarblå färg med vit färg, och lät den vara ojämn, för att ge intryck av moln.
 
Sen tog jag washitejp och täckte kanterna, jag vek den runt själva kanten, så den är fäst på ovansidan och på undersidan av kanten. Washitejp fäster inte bra av sig själv, så jag limmade fast den. För mig, så är Alice i Underlandet svart/vit-mönstrad och ljusblå, därav valet av tejpen. Skulle ni lyckas skära en snyggare kant än jag, så kan man hoppa över det här steget.
 
Utsidan ville jag ha randig, så jag maskerade ränder med washitejp (för maskeringstejp är för bred). Faktiskt var det här såpass snyggt, att jag hade kunnat lämna det såhär, men nu hade jag fått målade ränder på hjärnan...
 
Måla sen över tejpskarvarna med bottenfärgen, för att få skarpa kanter på ränderna. Jag var lite snål med färgen, gå gärna över två gånger med bottenfärgen.
 
Snygga svartvita ränder! Som ni ser, så läckte den svarta färgen litegrann, jag skulle som sagt ha målat den vita färgen ett varv till.
 
En liten platt pensel, vit färg och en stadig hand fixade det problemet!
 
Sen var det dags att tänka på hur insidan skulle utformas! Jag ville göra ett slags diorama, och verkligen utnyttja diamanternas djup till mina pappersfigurer.
 
Jag ritade upp dom figurer jag ville ha, försökte mäta hurpass stora och breda jag ville ha dom, och lämnade dessutom tabbar på dom, så att dom kunde limmas fast. Sen fick jag ändå klippa om och tänka om när jag skulle klistra fast dom i diamanthalvorna. Så jäkla pilligt!
 
 
Sådär! Som ni ser, så har jag limmat fast figurerna liksom "omlott", och inifrån och ut, och jag har försökt att få alla figurer att faktiskt synas. På den nedre bilden var det först lite väl tomt, tyckte jag, så jag satte dit en dörr, och några spelkort också, förutom Alice, Cheshirekatten och Hjärter Dam.
 
Sen var det dags för pyngel. Jag letade reda på vad jag hade i dekorationsväg, som gav en känsla av Alice i Underlandet. Den lilla flaskan har innehållit nagelglitter, jag fyllde den med olika nyanser av blått glitter, och limmade sen fast korken.
 
Dom små små gångjärnen och hasparna hittade jag på etsy, sök bara på hinges på material.
 
Gångjärnen klistrade jag fast på en av diamantens raka sidor, och på motsvarande sida på den andra diamanten. Jag funderade på om jag skulle sätta fast dom medföljande skruvarna också, men kom fram till att risken var för stor att dom skulle sticka ut på utsidan.
 
Jag klistrade också på en hasp, jag fick böja till den lite, eftersom diamantens sidor lutar.
 
Jag satte fast en ögla i den ena diamanthalvan, och eftersom den såg lite tråkig ut, så sydde jag fast en blå sammetsrosett, som jag också fäste lite extra med en klutt lim i toppen på diamanten. Blå rosetter känns väldigt Alice, tycker jag!
 
I botten på den andra diamanthalvan knöt jag fast mitt pyngel. "Drink me"-etiketterna skrev jag ut på datorn, limmade fast dom på kraftigare papper, och när det torkat så gjorde jag ett upphängningshål i dom, och så drog jag försiktigt med en stämpeldyna längs kanterna.
 
Jag tyckte att utsidan såg lite tom ut, så jag gjorde "banners", skrev några av dom kändaste citaten ur böckerna, och limmade på ena halvan.
 
När man öppnar den, så ser den ut såhär. Upphängningen är som sagt fäst i den ena halvan, dekorationspynglet är fäst i den andra halvan, gångjärnen är fäst i en nederkant, och haspen är fäst i en överkant.
 
Och så ser den ut från utsidan, när den är stängd. Jag visar bilder hela varvet runt, så man ser både gångjärnen och haspen, rosetter och citat och pyngel. Nu är den färdig att hängas upp, och att bjuda på en överraskning för den som öppnar!
 
 
Det här inlägget är ett samarbete med cchobby.se. Jag har använt deras papier maché-diamanter, artikelnr 26360, som finns att hitta bland upphängen och dekorationer av papp.
 

torsdagstips - netflix deluxe

Bara ett snabbt tips: har ni möjlighet att skaffa amerikanska netflix, gör det!!! Det finns så gigantiskt många fler filmer och serier än hos svenska netflix, och fler säsonger av dom serier vi har. Faktiskt så finns i princip alla mina favoritserier där, plus en massa som låter som om dom kan bli nya favoriter. Nu är frågan bara, vart börjar man? Ska jag titta klart på påbörjade serier, ska jag titta om gamla favoriter, eller ska jag våga mig på nåt nytt? Och isåfall vad? Beslut, beslut...