homestead rescue + southern gothic

Jag har inte sett Arga Snickaren, men jag kan tänka mig att den här programserien är som ett mellanting mellan Arga Snickaren och Lilla huset på prärien. Homestead rescue är en realityserie, folk som lever off the grid men med problem får hjälp av proffs för att fixa dom problemen. Är man det minsta intresserad av självförsörjning, att bo på landet, alternativ hushållning osv, så är det absolut sevärt!
 
 
Och så ett snabbt spellistetips från spotify. Southern gothic, musik med religiösa rötter från den amerikanska södern, låter trist och tråkigt, men är en av dom listorna jag återkommer till oftast. På något sätt tycker jag dessutom att den är ett bra soundtrack till ett enklare liv, ett mer självförsörjande liv närmare naturen. Eller som bakgrundsmusik när man läser. Eller bara för att, jag gillar musiken, helt enkelt. Inte helt väntat kanske, inte lika "udda" som en del av den musik jag annars lyssnar på. Men som sagt - bra lista, bra musik!
 
 

livet på landet

Jag är hundvakt idag, Egon ska vara hos mig och Alice, vilket alltid är trevligt - Egon är Alice' bästa kompis (det märks inte alltid, Alice är en riktig surtant) och dom trivs bra tillsammans. Eftersom dom skulle komma vid åtta, så passade jag på och gick ut tidigt och satte frön - jag ville hinna före värsta solen och värsta värmen. Nu är sallat, rädisor, spenat och ringblommor i jorden, likaså en rot libsticka. Jag hoppas allt tar sig bra, jag ser fram emot att börja skörda nån gång! Jag ska gräva upp lite mer av gräsmattan nån förmiddag framöver, så att jag kan plantera min blomkål också, den ska få bo på andra sidan gräslöken jämfört med det jag sått idag.
 
Apropå att skörda, så är mina rabarberplantor inte så storvuxna än, jag har flyttat dom några gånger sedan jag flyttade hit, så dom har inte hunnit växa till sig ordentligt. Egentligen borde jag kanske låta dom stå, och bara växa, men rabarber är himla gott, särskilt när dom är små och späda. Så nyss var jag ut och skördade tre av dom större stjälkarna, och gjorde rabarberkaka med kardemumma, som står i ugnen nu. Sen får jag helt enkelt sätta mig på händerna nästa gång jag blir sugen på rabarber - jag vill ju ha rejäla rabarberbuskar!
 
För en liten stund sedan, så var jag ute med hundarna, Egon var bajsnödig, och när vi gick bortåt så hörde jag att det prasslade och fräste i en buske på andra sidan diket. Eftersom jag har katterna ute, så var min första tanke att det var dom, antingen som busade med varandra, eller nån av dom som hittat nåt djur att jaga. Men se, det var inga katter alls! Ur busken kommer två rävar skuttande, bara sådär fem meter framför oss! Superkul med djur på nära håll, och superspännande för två vovvar!
 
 
Bilden gör inte verkligheten rättvisa, men litegrann syns det hur knottrig jag är! Jag har ju fått eksem av litiumet, och det sprider sig - armar, knäveck, insidan av låren, över nyckelbenen... Och det kliar! Idag pratade jag med en sköterska på affektiva om det, hon vidarebefordade till läkaren, och återkom just - jag ska sluta med litium i två veckor, för att se om eksemen försvinner. Jag hoppas verkligen det, för det här kliandet håller på att driva mig till vansinne!
 

skördar på nära håll och lagar lyxmiddag

En sak fick jag gjord idag, som jag tänkt göra i flera år. Eftersom det bara kan göras under en kort tid, så har jag helt enkelt missat chansen förut, idag hade jag tur! Granskotten har äntligen kommit, och dom är fortfarande såpass små och ljusgröna att det går att göra granskottssirap på dom! Jag varvade granskott och socker i en burk, nu står burken i ett soligt fönster, och ska stå där (och skakas/röras om ibland) tills sockret har smält. Sirapen kan användas mot hosta, men också tex i te eller på pannkakor. Jag har inte testat det förut, varken att göra eller att äta, så det ska bli spännande!
 
 
En sak som jag testat förut, men som jag nu gjorde hyfsat nära receptet, är mannagrynsf*sk, idag gjorde jag ett lass igen, den här gången hade jag både dill och citron hemma. Jag har också rapsolja hemma nu, så jag kunde panera och steka och få färg och frasig yta på f*sken. Dessutom har jag köpt potatis (som blev potatismos) och färska champinjoner (lyxigt, men det var extrapris), så dagens middag kändes hur lyxig som helst!
 
Å, ännu värre lyx - igår gjorde jag smulpaj med krusbär (från Gerd, tack!) och rabarber (mina egna!), och det sista åt jag upp som kvällsfika nyss. Väldigt mumsigt! Och grejen är den, nu när jag har rabarber, så kostar det inte många kronor att slänga ihop en paj, likaså är en sockerkaka billigt fika att baka, och hembakt är alltid gott! Det behöver inte vara speciellt avancerat, sockerkaka tex är nånting som nästan blivit bortglömt för att det är så simpelt, vilket är synd - sockerkaka går nästan alltid att slänga ihop, och är som sagt jättegott!
 
Jag ser fram emot att få skörda mer framåt sommaren, vinbärsbuskarna är på gång att blomma, likaså jordgubbsplanten, jag ska sätta frön (troligen) imorgon förmiddag, sallat, spenat, rädisor och ringblommor, grönsakerna är sånt som växer fort, och som kan sås i flera omgångar under sommaren. Blomkålsplantorna ska också i jorden, men dom lär jag inte kunna skörda av på länge! Jag håller tummarna för att dom ska växa och trivas, så att jag kan skörda blomkål nångång i alla fall!