finfina fynd!

Som ni kanske har märkt, så har det varit glest mellan loppisfynden på senaste tiden. Jag har varit in på Röda Korset lite då och då, men har inte hittat något. Senast var det en bok, det är inte så mycket att visa upp tycker jag... Men idag har jag faktiskt något att visa upp och skryta med! Jag har ju varit på jakt efter en ny soffa ett tag, och förra veckan hittade jag äntligen i den lokala köp&sälj-gruppen på fb, en gammal bäddsoffa i nyskick. Armstöden är lite grå (misstänker missfärgning av tex presenning), en knapp fattas, men det är petitesser. Jag har ju varit skeptisk till plyschsoffor pga katthår, men den här var superenkel att bara dra av håret med handen, mycket enklare än förra soffan! Däremot funkar inte mitt soffbord till soffan, det ser helt fel ut. Soffbordet hörde till min förrförra soffa, och jag gillar det, det är enkelt men snyggt, men nu undrar jag om det inte är ett avlångare teakbord som jag ska hålla utkik efter i stället.
 
Ni ser ju, den ser fabriksny ut! 300 kr betalade jag för kalaset, och så hade jag min snälla svåger och hans bror som bar, så jag behövde bara bära kuddar och madrasser. Jag är oerhört tacksam för det, för jag såg hur dom kämpade med den.
 
Loppisfynd kan vara presenter också, dom här gula tallrikarna har jag fått av Maria, dom funkar inte på hennes kafé, hon har ingen användning för djupa tallrikar. Det var ursprungligen sex stycken, men när jag skulle diska dom, så såg jag att det var en spricka i en - ibland är det praktiskt att glömma dom i diskvattnet ett tag! Dom har en rätt märklig storlek, dom är enorma, som dagens restaurangtallrikar. Perfekta för pasta! Dessutom finns det en såssnipa, som jag blivit lovad. Inte för att jag använder såssnipor speciellt ofta, utan för att såna här finheter kan man inte tacka nej till. Servisen heter Bungalow, den kommer från Gustavsberg, och tillverkades 1930-39. Jag som gissade 50-tal, gissade alltså helt fel.
 
 
 
Two new finds, a new (old) sofa, and yellow plates from the 30s.
 
 
 

söndag = fixardag

Idag är visst en fixa&greja-dag, såna dyker upp ibland. Jag har burit ut (släpat och lyft och bänt, snarare) soffan på balkongen, jag ska åka och hämta en ny soffa idag. Ja, en nygammal, formen får mig att gissa på 50-tal. Och så är det en bäddsoffa, så det är väldigt praktiskt, om jag skulle få nattgäster. Eller ja, nu får jag faktiskt plats med nattgäster, så slipper alla knöla ihop sig hos Maria, om det kommer flera på samma gång. Kroppen gör ont av sofflyftande, det lär bli ännu värre innan nya soffan är på plats (bäddsoffor brukar vara tunga!), men det får det vara värt. Ny soffa, äntligen! Jag har också sålt bort en stor hög med tidningar, och några böcker, jag har plockat undan värsta vinterskorna och tagit fram vårskor och -koftor. Fixat och grejat, helt enkelt! Vår och höst brukar ge mig lust till sånt, det är väl den biologiska lusten att bygga bon som sticker upp huvudet. Jag har ju redan ett bo, men det behöver alltid lite fix. Skulle ha fått trappen färdigmålad också, men till det behöver jag leja hjälp, och då behövs det mer pengar än vad jag äger. Men det ska väl också bli, vad det lider.
 
 

jag är faktiskt rätt bra, när jag börjar fundera på saken

Hos Bella Lindquist hittade jag precis den utmaningen jag behöver just nu - lista tio saker jag är bra på och gillar med mig själv. Jag behöver påminna mig om det just nu, för på senaste tiden har jag haft svårt att känna mig bra över huvud taget.
 
1. Min kreativitet, min skaparlust. Även såna dagar (som nu) då lusten lyser med sin frånvaro, så är det ändå min kreativitet som är min ryggrad, den är som grunden i det jag är.
 
2. Mina händer. Trots att dom är små, med knubbiga små prinskorvsfingrar (men med jättesnygga naglar, hur korta dom än är). Mina händer kan åstadkomma magi, med dom målar jag, stickar, virkar, syr, jag kan svetsa med dom, jag kan klappa katter och mjuka barnakinder, jag kan måla hyfsat raka kajallinjer och perfekta läppstiftsläppar, jag kan baka bröd och göra grym linssoppa. Mina händer är bra dom!
 
3. Jag lever som jag lär. Jag snackar inte en massa skit om hur jag tycker att människor ska vara och bete sig, och sen lever jag själv tvärtom, utan det jag önskar se hos andra, så lever jag själv också. Karma är det närmaste jag kommer religion, och jag tror fullt och fast på att det man ger ut, det får man tillbaka. Alltså försöker jag att ge ut bra saker, jag försöker att vara en bra och äkta människa.
 
4. Jag är världens bästa moster. Fråga mina syskonbarn, om ni inte tror mig, fråga deras mammor också. Som sagt, ge ut det du vill få tillbaka, till syskonbarnen har jag aldrig kunnat ge annat än kärlek, dom är mina favoritmänniskor i världen.
 
5. Jag är öppensinnad och nyfiken. Jag dömer inte människor (förutom när dom genom sitt beteende har gett mig orsak till det), det skulle tex aldrig falla mig in att döma en folkgrupp efter ett fåtal personers handlingar. Jag är inte nyfiken i den betydelsen att jag sticker näsan i sånt jag inte har med att göra, utan att jag är alltid villig att lära mig nya saker, lära känna nya människor, jag är öppen för andras åsikter och sätt att leva.
 
6. Mina ögon och mitt hår är det jag utseendemässigt tycker bäst om med mig själv. Ögonen är stora, blågrågröna, och lite sneda (jag misstänker att jag kan skylla det på dom samiska generna på mammas sida). Håret är tjockt och växer fort, det bråkar i princip aldrig (utom när jag försöker sätta upp det, och det beror på min egen okunskap - jag är usel på hår), och det är allra snyggast när det är orangerött. Som nu.
 
7. Många års intresse för gamla kläder har gett mig en massa kunskap inom området, såpass att det en gång i tiden gav mig ett jobb, i konkurrans med 600 andra sökande. Jo, det är jag rätt stolt över.
 
8. Jag har aldrig varit rädd för att kliva utanför ramarna, att rita utanför linjerna. Jag har aldrig varit rädd för att inte vara som alla andra. Det gäller allt från min klädstil, min musik-/filmsmak, mina åsikter... I min värld, så är egensinnighet, rentav excentricitet, är ett väldigt positivt karaktärsdrag.
 
9. Jag är en överlevare. Livet har slängt en massa skit åt mitt håll, och jag står fortfarande upprätt.
 
10. Jag lever hyfsat miljövänligt, även om det förstås kan bli bättre. Jag äter väldigt sällan kött, jag handlar det mesta begagnat, jag äger ingen bil, jag flyger aldrig, jag handlar ekologiskt så ofta jag kan, jag sopsorterar, jag sliter och slänger väldigt lite... Miljön är viktig, den och djurrätt är dom viktigaste politiska frågorna tycker jag, det finns inget annat som är lika långsiktigt livsviktigt.
 
Faktiskt, om man börjar radda upp punkterna, så är jag faktiskt en rätt bra människa... Jag skulle helt klart behöva skriva ut den här listan, och sätta upp den så att jag ser den. På flera ställen, på kylskåpet, vid hallspegeln, bredvid sängen, i plånboken...
 
Jag utmanar inte någon, däremot uppmuntrar jag den som vill, den som kanske behöver lite självpepp, att fortsätta fylla internet med bra saker om er själva. Jag vet ju att det finns massor!
 
Förresten, kom ju på en till självpeppig sak, man kan läsa om mitt isfolksboksprojekt hos Wonderstrange Arts!