mysteriet på greveholm

Idag har jag julpyntat lite, en köksgardin av tre är färdigfållad (och skrynklig, men jag orkar inte ta fram strykjärnet, jag sprejar den bara med lite vatten så hänger den förhoppningsvis ut sig nånting åtminstone) och jag har haft Weronica på besök i några timmar - massor av te och lite fikabröd har gått åt, och det har surrats om allt möjligt. I övermorgon är det december, och idag känns det som en bra dag med ett dubbeltips på julkalender - Mysteriet på Greveholm 1 och 2. Den första blev så populär att det gjordes en fortsättning (och kan ses på SVTs öppna arkiv), och den andra är faktiskt nästan lika bra! Bra slut på november och början på december alltså, och bra intro till dom superjuliga kalendrarna!
 
 
 

semester i julklappsfabriken

Nu när vi har några kalla dagar, så tar julklappsverkstaden semester - högsta prioritet är en ny tröja åt Alice, en som passar ordentligt och värmer bra. Jag har gjort åtskilliga försök, stickat, virkat och sytt, och det har blivit för smått och det har blivit för stort. Nu senast så köpte jag en tröja på Dollarstore som var alldeles för stor, och den jag bytte mot var lite väl snäv (funkar säkert bra när hon är klippt), så när det nu smällde till med 14 minusgrader, så blev det väldigt tydligt att hon inte har någon bra tröja (hon har ett täcke, men måste ha tröja under, eller så måste jag fodra det - täckets nylonfoder känns väldigt kallt direkt mot hennes kropp).
 
 
Det enda hela nystanet med raggsocksgarn var det färggladaste tänkbara - tur att vi gillar färger hos oss! Dessutom så skadar det inte att hon syns ordentligt!
 
Tyget under tröjstickningen är också ett projekt som ska fixas i dagarna - ett väldigt underligt sytt tyg (jag kom till sist på att det kanske har suttit på en babykorg tex) har sprättats isär, ska delas på längden, och fållas till julgardiner till köket. Det hade gjorts på en grisblink om jag hade haft en fungerande symaskin, nu måste det sys för hand, och tar alltså lite längre tid... Det är egentligen inga problem, på med nånting på datorn, och så fålla och titta samtidigt, men nu har jag en massa annat som också ska göras. Eftersom att sy några fållar ändå är ett "snabbt" projekt, så prioriteras också det här före julklapparna, som ska till största delen stickas.
 
Men innan jag kan sätta tänderna i något av projekten, så ska jag åka på byn och handla, måla klart ett skåp, och bli bjuden på lunch - det funkar det också! Prioriteringar, helt enkelt!
 

trolltider

Frågar man vilken som är den bästa julkalendern genom tiderna, så brukar man få två svar - Teskedsgumman eller Trolltider, förmodligen beroende på ålder (yngre svarar Greveholm, gissar jag). Jag kan inte tänka mig att jag inte sett Teskedsgumman, men jag har inget minne av den (jag har den i samlingen, så jag borde absolut se den), så för mig är svaret solklart - Trolltider är min absoluta favorit! När jag var liten så gillade jag Stjärnhuset, den har jag försökt att se igen, men tycker att den är dödstråkig, likaså Lille Luj och Änglaljus, som jag faktiskt också tyckte om då - Trolltider däremot tittar jag fortfarande gärna på! Två julkalendrar till har lagts upp på SVTs öppna arkiv, men Trolltider finns förstås alltid att se, och jag tycker att den sista söndagen innan första advent, fem veckor (och en dag!) till julafton, och jag har slagit in den första julklappen - den här dagen är en alldeles utmärkt dag för Trolltider!