den rätta tiden är då? eller nu?

Jag såg filmen om Monica Zetterlund i helgen, jag har länge tänkt se den ihop med Mirja, men det har inte blivit av, och nu hittade jag den billigt på Ica. Musiken var förstås fantastisk, och scenografin var underbar - så mycket fint! Jag blev rätt grön av avund mer än en gång, och faktiskt inte bara på dom fina sakerna och kläderna och bilarna, utan på hela tiden. Stockholm i början på 60-talet verkar ha varit rena himmelriket för skapande människor - förutom Monica själv, så Cornelis Vreesvijk, Beppe Wolgers, Hasse och Tage, Povel Ramel, Vilgot Sjöman... Ja, hela Sveriges kulturelit. Jag hade gärna levat där och då, det hade varit den perfekta tiden och platsen att göra sig ett namn inom konsten. Och vilka människor att låta sig inspireras av! Jag har sagt det förr, jag säger det igen, jag är verkligen född på fel tid och på fel plats! För hade jag varit född och uppväxt i Norrland så hade det inte spelat någon roll om det var 40 år tidigare, att vara konstnär här, för femtio år sedan, skulle förmodligen vara hundra gånger värre än vad det är nu. Nu har vi i alla fall internet, även om Strömsund inte är den ultimata platsen för en kreativ själ, så fungerar Internet verkligen som en livräddare, både som inspiration, och för att träffa likasinnade. Det är väl helt enkelt bara för mig att gilla läget.
 
Och faktiskt. Jag tycker rätt bra om den tid som är nu också, för att aldrig har väl alla tider och alla stilar och alla möjligheter varit samlade som dom är nu. Jag kan låta mig inspireras av gångna sekel och decennier, likväl som av allt det nya som 2010-talet har medfört. Så vad jag egentligen skulle vilja ha, är en tidsmaskin. Det är väl inte att begära för mycket?
 
 

målarmåndag - mixed media monday, favoritkonstnärer

Jag blev igår omtalad som en favoritkonstnär (tack, Lena!) på facebook, och det fick mig att börja fundera över mina egna favoritkonstnärer. Min smak är alltid under utveckling, sånt jag gillar idag gillar jag nödvändigtvis inte imorgon. De senaste åren har jag varit väldigt inne på lowbrow/popsurrealism (något som syns i min bokhylla), men jag har märkt på senaste tiden, att dom målningar/illustrationer jag gillar på pinterest sällan tillhör den genren. Min smak har uppenbarligen utvecklats åt ett helt nytt håll igen. Och det är egentligen ingen nyhet, det har följt med att min konst och min stil har förändrats också, även om jag fortfarande inte förmår att måla som jag vill. Men en dag så!
 
Yelena Bryksenkova
 
Andrea Zuill
 
Amanda Blake
 
Carine Bouvard
 
Tove Jansson
 
 

mitt målarrum

Jag fick ett önskemål från en bloggläsare, kan jag inte visa mitt målarrum lite närmare? Och det är klart, er önskan är min lag! Dessutom är jag rätt förtjust i mitt målarrum, jag har inte direkt något emot att skriva mer om det.
 
Bordet fick jag av en kompis, stolen är en av två som jag köpt på Röda Korset för ett bra tag sen, den passar väldigt bra till, tycker jag, även om jag skulle behövt en mer ergonomisk stol egentligen. Det blir ju lätt att jag blir sittande här ett tag. Lådan till vänster innehåller det viktigaste när det kommer till material, om jag behöver ta med mig målargrejor nånstans, så är det bara att greppa lådan och gå. Väldigt praktiskt! Så en burk med penslar och en sax, en burk med vatten, en låda med akrylfärger i gamla carmex-burkar, och min palett - ett gammalt spislock. Längst upp till höger ett par korgar som blev över från badrummet, jag har inte hittat plats och användning för dom än, mer än att jag lägger saker i dom där dom står (den senaste isfolketboken jag håller på att måla nytt omslag på ligger där just nu).
 
Under bordet ligger det lådor som inte får plats i bokhyllorna. Den genomskinliga plastlådan innehåller min samling zines, dom gröna lådorna innehåller diverse pryttlar, den tunna lådan ovanpå innehåller silkespapper och servetter (till collage), den vita lådan lägger jag sånt som inte får plats nån annanstans i, och längst upp i högen ligger en hög med tavlor som jag funderar på om dom är färdiga eller inte. Till höger i bild står bordsstaffliet som jag lånat.
 
Den här bokhyllan innehåller mina handarbetsböcker, mammas gamla näverkorg, en plåtburk med pysselkit, och ett urverk längst till vänster på översta hyllan.
 
En gammal moppebyrå (från Ikea) som jag pimpat med gamla tapeter innehåller lite av varje, bland annat plastfickor till ATC-kort, och mina vattenlösliga kritor och oljepasteller. Bredvid står mina stickor och virknålar i burkar, en invirkad sten, en pärlkorg med nylonstrumpslagningsattiraljer (bara till lyst!), och så ett par plåtburkar (den gröna med pärlor, den vit/gula med micapulver, glitter och sånt).
 
Hyllan ovanför innehåller böcker som jag använder i min konst, det är en blandad konfekt bestående mest av böcker på en massa utländska språk (till collage och bakgrunder), engelska böcker (till found poetry) och bilderböcker (igen till collage).
 
Den större bokhyllan innehåller (nerifrån och upp) skrivböcker och art journals, en vit papplåda med collagematerial, en stämpellåda med bokstavsstämplar, en genomskinlig plastlåda med bla dotee-dockor, en muminlåda (med röd kant) med öljetter och tryckknappar, och så en gammal jullåda med glitter och paljetter. Den mittersta hyllan innehåller mina konstböcker, den närmar sig full. På översta hyllan står en rödprickig låda med collagepapper, en blå plåtlåda med mina prismacolor-pennor, en rosa Tintinlåda med tuschpennor och markers, en vit skokartong med stämplar och en genomskinlig plastlåda med lite allt möjligt, medier, lim, schabloner, bla.
 
Penningträdet till vänster är enda blomman som överlevt en längre tid hos mig, den började som ett litet skott. Nu ser den lite ledsen ut, omplantering kan säkert behövas. I den blåprickiga pennburken har jag palettknivar och bokmärken, jag har två godisbyttor, den ena med pennor, den andra med min samling mini-zinies bland annat, och den smala höga burken innehåller tuschpennor. Den runda och den fyrkantinga plåtburken innehåller akrylfärger.
 
På byrån bredvid bokhyllan står pärmarna som innehåller min ATC-samling, min hög med mixed media-tidningar, en påse med washitejp, en liten ask med stämpledynor och en gammal teask med små konstverk.
 
Väggarna har jag redan visat er, så nu vet ni hur det ser ut där jag sitter och målar. Som sagt, ett golvstaffli, en bekvämare stol, en till bokhylla och en skön fåtölj, så är jag rätt nöjd med mitt målarrum. Jag är fruktansvärt nöjd med det faktum att jag har ett målarrum - att slopa sovrummet är ett av mina bättre beslut!