ett altare eller bara en samling fina saker?

 Jag började plocka ner julpyntet för några dagar sedan, nu är nästan allt nerpackat, och jag tog ner granen idag, även om den fortfarande ligger framme. Jag orkade inte börja bråka med att få ner den i sin låda, för idag är jag nog nöjd med att den inte står på plats längre. Hur roligt det än är att plocka fram julen, så är det nästan ännu bättre att plocka bort den!
 
När granen inte längre stod på vedspisen, så såg den plötsligt väldigt tom ut, och jag fyllde den helt enkelt med fina saker tills jag blev nöjd!
 
Det råkade visst se väldigt mycket ut som ett altare... Men vad är ett altare, om inte en samling föremål som ger en bra känsla, som en tycker om och som innehåller kraft och energi - med det som definition, så kan det nog få kallas för altare!
 
På väggen hängde jag upp en drömfångare som jag gjorde för ett par år sedan. På sommaren hänger den på ytterdörren, men på vintern har jag inte haft något bra ställe att hänga den. Det här funkar absolut! Dom små små fjädrarna är undulatfjädrar, kompisen Elizabeth har samlat dom när hennes undulater ruggat.
 
Jag plockade fram mina favorittarotlekar och min favoritorakelkortlek, dom två längst till höger är absoluta favoriterna! Förhoppningsvis kommer jag ihåg att plocka fram korten lite oftare när kortlekarna redan ligger framme! Duken är ett gammalt loppisfynd, plötsligt såg det väldigt ljust och somrigt ut på vedspisen! Skallen är från ett får, den hittades av bökande grisar i somras, och jag fick den, ett par skallar till, och lite ben.
 
Glashyllan från Indiska är en favorit, allting blir så fint i den! Kristaller är förstås alltid fina, men i glashyllan blir dom extra fina! Ryggkotor är också fina, mina favoritben tror jag! Den här är från en björn, jag fick den av Karin. Ovanpå hyllan ställde jag Harry Potter som Ann virkade åt mig före jul. Han hängde i granen, men jag hade inte hjärta att plocka bort honom med resten av pyntet.
 
Monsterboken fick också vara framme, den är inte speciellt julig, den funkar året runt! Och så kan jag använda den för att gömma hemlisar, ifall jag skulle behöva det! Den marockanska tekannan är ett loppisfynd, så himla fin! Jag har en mindre, silverfärgad tekanna också, som jag faktiskt köpt i Marocko för en massa år sedan. Den fick tyvärr inte plats här!
 
I en loppisfyndad mässingsskål lade jag mera kristaller, jag har en massa kristaller som just nu ligger på en guldfärgad bricka på köksbordet, jag valde dom som jag drogs lite extra till - det borde ge extra bra energi då! Ljuslyktan är från Rusta, jag har funderat på att sprejmåla den, men vet inte riktigt vilken färg. Guld är i och för sig inte helt fel, tror jag...
 
Såhär hälsar jag alltså det nya året - det känns som en bra början på året, mycket bättre än en gammal julgran! Även om julgranen råkar vara klädd med Harry Potter-pynt!
 

tepresenter och pysselpresenter

Julen är ju presenternas tid, och överallt på bloggar, instagram och youtube visar folk upp sina julklappar. Jag tänkte också visa presenter, men det är inga julklappar - ena paketet är en swap, det andra paketet var en trevlig överraskning i brevlådan. Swappen först!
 
Tekompis hittade jag på instagram, en får helt enkelt en tekompis när en anmäler sig, och skickar ett tepaket till den. Samtidigt skickar nån annan ett tepaket till en själv, och månaden efter så skickar en ett svarsbrev till den som skickat te. Låter det krångligt, så är det för att jag förklarar dåligt, jag lovar - det är lätt som en plätt! Jag skickade ett tepaket, och förra veckan så fick jag det här paketet i brevlådan av en annan tekompis (alltså inte den jag skickat till). I januari ska jag skicka ett brev och tacka för alla mina goda teer, och jag stoppar förstås i lite te som extra tack - ju mer tepresenter, desto bättre! Den enda regeln som finns (dom enda, det är två) är att en ska skicka nog te för minst 8 koppar, och minst hälften ska vara ekologiskt.
 
Och efter dom praktiska förklaringarna, så kikar vi närmare på vad jag fick:
 
Längst upp till vänster, Orientalisk kanel från Friggs, under det ett par påsar kamomill, och längst ner till vänster apelsin-mango från Oxfam (vilket jag aldrig provat förut). Nästa rad innehåller ett par sorters Yogite, Green chai och Sweet chili, båda väldigt goda! Yogite är förresten nästan alltid gott! Under dom ett par påsar Stomach Smoother från Teekanne, dom har jag heller aldrig provat. Med tanke på hur upprörd min mage kan bli, så känns det som ett te för mig!
 
I mitten har vi dom två mest spännande sorterna - te skapat av en häxa i grannbyn! Jag har ingen aning om vad som finns i kuverten, mer än namnet på teet, och att avsändaren berättar att dom är väldigt goda. Jag ser fram emot att testa dom!
 
Och tre lösviktsteer till, Soft chai (drack jag till frukost härom dagen, gott!), mango och chai. Chai är ett säkert kort, särskilt såhär på vintern, och mangote brukar också vara gott.
 
Ett helt gäng teer till samlingen, alltså, en del redan provade, en del helt nya! I mitt paket skickade jag lite alla möjliga teer, både i påse och lösvikt, en massa ekologiskt förstås, men också "vanliga". Dessutom skickade jag med en tesil, och en temålning:
 
Jag kombinerade pappersklipp, en målad bakgrund, och så text på te-tema.
 
Jag skar ut motivet i ett tjockare papper, och limmade sedan silkespapper på baksidan. Det blir så fint när jag håller upp det mot ljuset sedan!
 
Bakgrunden består av lager med akrylfärg, schabloner, och guldfärg som jag svätt och låtit rinna. I och med att jag skickade paketet till en helt okänd människa, och jag inte har någon som helst aning om vad hon tycker om, så gjorde jag medvetet min lilla tetavla diskret i färgerna - färgchocker passar inte alla, och inte i alla hem.
 
ETA: Jag kom  på, jag har faktiskt ett till tepaket som jag inte har visat, fast det är längesen jag fick det:
 
Det här paketet åkte lite längre, från England tror jag, om jag minns rätt. I en grupp på Ravelry, så har dom en tråd med Pay it forward - sånt folk inte vill ha längre, ges bort till någon som blir glad för det. Jag hinner i princip aldrig vara med och paxa något, eller så skickar folk bara inom USA - men den här gången, då hann jag! Det här tepaketet dök upp en vecka senare i brevlådan, allt utom Pukka-teet var nyheter för mig, och alla var goda! Tepaket är fantastiskt trevligt, må jag säga!
 
Överraskningspaketet kom från Carina, ett tjockt paket fyllt av pysselmaterial. Hon hade återigen gått igenom sina gömmor, och sorterat bort sånt hon inte kommer att använda igen. Jag ser fram emot att hitta på roligheter med alltihop!
 
Lite ditt och lite datt - färg, garn och pärlor huvudsakligen. Garnet trodde jag att jag hade en närmare bild på, men där fick jag tji! Det är i alla fall mininystan från Järbo (om jag minns rätt), fina färger med glitter i!
 
Gouache har jag aldrig provat, men har funderat på att göra det någon gång. Det här är ett alldeles utmärkt tillfälle - nu har jag färger, bara att plocka fram papper och pensel någon dag!
 
En massa glaspärlor och träpärlor. Slår drömfångarbacillen till igen, så blir dom här pärlorna perfekt - dom flesta av mina pärlor har opraktiskt små hål, här ryms både band och garn genom hålen!
 
Trähjärtan (jag har en plan för åtminstone ett av dom!), paljetter, en stor ananaspärla och smyckesvajer. Smyckesvajern kan vara precis vad jag behöver för att göra ett armband av några av pärlorna jag fick av Carina sist hon städade ut förrådet!
 
Tack igen, snälla Carina! Påfyllning i förrådet är alltid värdefullt, det tristaste som finns är att få idéer, och att inte ha material till att kunna genomföra dom. Tack vare Carina, så har jag material för en massa idéer nu!
 
Jag har ju faktiskt ett till paket på ingång - det har varit på väg i en månad, igår eftermiddag kom det äntligen fram till Strömsund, men jag var dit för tidigt för att få hämta ut det. Nästa gång jag åker in på flata, då äntligen! Jag skickade en beställning till Matsmart i morse, den borde jag förhoppningsvis få nästa vecka, jag tänkte spara bensinpengar och hämta båda paketen på en gång. Jag ser fram emot dom, båda två! Från Matsmart har jag beställt te, vitaminer, bönor, popcorn, ketchup, curryketchup (♥!), soppa och en massa mer, jag ser fram emot påfyllning i skåpen! Billig påfyllning dessutom!
 

svinvinternatt

Apropå böcker, jul och te, så måste jag tipsa om en film som jag inte ens visste att den existerade förrän häromdagen (och då skyndade jag mig att se den!) - Hogfather, baserad på Terry Pratchetts bok med samma namn (Svinvinternatt på svenska). Det är en lång film, tre timmar nästan, men den är bra! Jag har sett ett par andra filmer baserade på Terry Pratchett, och var inte helt nöjd (Going Postal såg jag inte ens hela) - den här gillade jag! Och när jag gillar något, så måste jag tipsa vidare om det - rätt vad det är, så är det nån annan som också gillar det jag gillar! ^_^
 
 
Specifikt vad som är apropå te, det måste ni se filmen för att få veta! Är jag inte lurig, så säg? Men en snabb sammanfattning av filmen/boken kan ni få: Jultomten (the Hogfather) försvinner, Döden tar över hans jobb, och Dödens barnbarn, Susan, måste hitta Jultomten innan det är för sent. Döden är en av mina favoritkaraktärer i Terry Pratchetts böcker (tillsammans med häxorna), och när han är med så blir det bra!