loppis på dasset

 
 
Ibland blir mina idéer och planer verklighet! Som mitt lilla loppis på mitt lilla utedass - jag kom på idén i vintras, sedan gick hela våren utan att jag gjorde något åt saken, tills förra veckan, då jag äntligen fick tummen ur! Jag har fyllt dasset med så mycket prylar som jag bara kan, utan att det för den skull blir en ratbod, och det finns allt  möjligt - retro förstås, men annat också. Köksgrejer, porslin, ljuslyktor, böcker, nagellack, glas och porslin, burkar... Allt möjligt! Och allt är billigt! Jag kommer att fylla på när det blir luckor på hyllorna, så det är bara att komma och göra luckor! ^_^
 
Ni hittar mig i Hallviken, en liten by 8,5 mil norr om Östersund i norra Jämtland. När ni kommer längs 45:an in i byn söderifrån, så håll kik efter en skylt till Håxåsen, sväng där! Jag har dessutom satt upp en loppisskylt där, men den syns inte så bra som jag hade velat, jag ska fixa det! Kör knappt 500 meter in på grusvägen, så hittar ni ett litet rött hus (det är skyltat här också!), här bor jag, och här har jag min lilla loppis. Det är öppet när jag är hemma, och jag är hemma för det mesta. Jag har ytterst sällan några kontanter, så det är jämna pengar och swish som gäller. Välkomna!
 

tvåla till dig!

I hur många år som helst, så har jag använt flytande tvål, eftersom fast tvål är en bakteriehärd. Nu på senare tid, så har jag hört precis tvärtom, att fast tvål är att föredra! En fast tvål som får torka mellan användningarna och inte ligger i blöt hela tiden samlar inte mer bakterier än flytande tvål, fast tvål tar upp mindre utrymme i frakt och förvaring i och med att man slipper frakta och förvara en massa vatten i onödan, med fast tvål slipper man dessutom en plastförpackning, som är väldigt svår att undvika med flytande tvål. Väldigt goda nyheter tycker jag! För kolla vad jag har skramlat ihop hemma, efter att ha kollat i garderober och byråar, skåp och kistor:
 
 
 
Tvål! Massor av tvål! Dom flesta har jag fått i olika swappar från olika delar av världen, dom äldsta är från 2006 (!!!), dom flesta är handgjorda från småföretag, alla luktar jättegott! Jag har kvar dom av två anledningar - som sagt, dom luktar gott, och jag har inte haft hjärta att använda upp dom. Ja, och så trodde jag ju att fasta tvålar är bakteriehärdar. Nu ska dom få komma till användning! Jag har flytande tvål både på handfatet på toaletten och på diskbänken, dom ska jag förstås använda upp, sedan ska jag lyxa till det med handgjorda tvålar framöver!
 
Förresten, jag har ju ingen tvålkopp, och jag funderar på om det inte borde gå att fixa en sån utan några större svårigheter. Jag tänkte ta kvistar tex, och limma/binda ihop dom till ett gallerverk, så att tvålen inte blir liggande i vatten. Som jag sade nyss, det är det som är bakteriehärden - att låta tvålen ligga och vara blöt.
 

picklade gräslöksknoppar

Sigrun var här igår, hon hade med sig pizza till middag och jordgubbar till efterrätt, och så var hon snäll och körde mig till Hammerdal (så tacksam, hade så mycket sopsortering som jag behövde åka iväg med!). På Ica köpte jag godis och ättika, och hon köpte bla wienerkammar så att det räckte både till fika och till frukost idag. Det behöver inte vara tjusigare än så att fira midsommar!
 
 
Jordgubbarna var årets första för mig, det är för dyrt att köpa, och jag väntar fortfarande på att mina egna jordgubbar ska mogna (det är kart på plantorna, så det är inte så fruktansvärt långt borta!). Midsommar är en bra dag för jordgubbspremiär!
 
 
När Sigrun for, så gick jag ut och plockade in alla gräslöksknoppar jag kunde hitta, för det var det jag skulle ha ättika till.
 
 
Picklade gräslöksknoppar! Tidigare i sommar så letade jag gräslöksknoppsrecept, eftersom knoppar/blommor ändå ska tas bort om man vill kunna fortsätta att skörda gräslök, så ville jag hitta någon användning för dom. Jag hittade två varianter - stekta gräslöksknoppar (gott!) och picklade gräslöksknoppar. Dom picklade har jag sett fram emot att försöka mig på! Det är bara knoppar i en burk, och en vanlig 1-2-3-lag som slås på, och så måste man vända på burken ibland, för knopparna flyter som ballonger. Jag hoppas att dom håller ett tag, för jag vill inte öppna burken förrän i höst/vinter. Det är därför jag syltar och saftar (och sirapar och inlägger), för att få mat i skåpen när det inte finns färskt att plocka ute.
 
 
Jag börjar få mig en liten samling! Hjortronsylten är från Maria (liksom två burkar rabarbersaft i frysen), resten är mina skapelser (flaskorna till höger innehåller granskotts- och björkbladssaft). Jag gör inga stora mängder av varje sort, jag vill hellre ha mindre av varje, och flera sorter. Dels behöver jag plocka mindre (granstrunten tex fanns det inte så mycket av, inte heller gräslöksknopparna), dels går det åt mindre socker, ättika osv, dels går burkarna åt fortare när jag väl öppnar dom, jag vill ju inte att dom ska börja mögla för att jag inte äter upp dom snabbt nog. Och så är det förstås roligare med 3-4 sorters sirap och sylt och saft, eller vad det nu blir, än en eller två sorter av varje. Jag ser fram emot att fortsätta att konservera långt in på hösten, och sen ser jag fram emot att få smaka på sommaren under hela vintern! Självhushållning är helt jäkla awesome! ^_^