fredagsfavoriter - i videoformat

Jag har tänkt skriva ett inlägg om plast i naturen, men jag tycker inte att fredagsfavoriter är rätt tillfälle för det - fredagsfavoriter ska vara något positivt tycker jag, något jag lagt märke till och tyckt om. Eftersom jag tittat mycket på youtube (what's new? ^_^), så blir det videos som på något sätt inspirerar mig, hållbarhet, zero waste, tiny houses i huvudsak. Hoppas att dom inspirerar er också!
 
 
 
 
 

försöker storhandla utan plast

 
Idag bjöd den här snyggingen och jag med oss till stan med Weronica, målet var en shoppingtur till dom mest budgetvänliga mataffärerna - Lidl, Willys och ÖB var dom huvudsakliga målen, och jag ville dessutom kika in på StorCash, en matbutik med utländsk mat (jag och Suss var in dit i vintras nångång, och blev superimponerade, sånt stort utbud, så roliga grejer!). Jag packade ihop min shoppingväska, fyllde den med shoppingkassar, mindre påsar till grönsaker, bröd osv, och shoppinglista och plånbok förstås, och mitt mål var att handla helt utan plast. Hur det gick?
 
Om man säger som så - innan jag skaffade plastglasögon, så hade jag aldrig reagerat över hur mycket plast det är på hyllorna! Klart att jag visste att plast var ett problem, men inte fullt så utbrett. Tex: jag skulle köpa torrjäst (egenbakat bröd är inte det sämsta!), men ställde först tillbaka förpackningen på Lidl, för jästkuverten var inslagna i plast. På Willys hittade jag dom "vanliga" gula jästkuverten i papper, och började plocka på mig en hög, då jag kände att förpackningen kändes annorlunda - papperskuverten har bytts ut mot plast! Det blev sålunda ingen torrjäst. Det blev inga bönor heller, för dom storpack jag ville ha tag på fanns inte, och dom förpackningar som fanns var förstås av plast. Jag ville köpa italiensk salladskrydda på refillpåse, men det fanns bara i plast, så nån salladskrydda blev det inte heller. Det var faktiskt en hel del som jag hade tänkt köpa, som fick stanna kvar i butik pga all plast.
 
Däremot köpte jag lök, morötter och sötpotatis, som alla fanns i lösvikt. Bröd fanns också oförpackat (jag tömde Lidl på pretzels, yum!), och på StorCash köpte jag en naken olivtvål (naken = utan förpackning) för bara 13 kr, den blir bra i duschen tänkte jag, när mina flytande duschtvålar är slut. Sylt var inga problem att hitta i glasburk, även om dom största burkarna var i plast. Både olja och vinäger fanns också i glasflaska, men dom var definitivt i minoritet - det mesta var i plastflaskor, och det fanns inga stora förpackningar i glas. Jag kikade efter tacosås i en större burk, och hittade det till slut på Willys, på deras hylla med restaurangstora burkar. Ajvar fanns bara i glasburk, på StorCash fanns dessutom rejält jättestora burkar, men plånboken hängde inte med på dom.
 
Mejeriprodukter gick det inte så bra med - väldigt få såna är förpackade utan plast, det blev ett par smörpaket som ska vispas med olja till smörgåsmargarin, och så blir det till att fullända receptet på havremjölk - det blir hemgjord mjölk för mig framöver. Spaghetti köpte jag faktiskt i en plastförpackning, men det var en stor förpackning, så det blev ändå en skräpbesparing där. Kattmaten kom i en plastsäck förstås, men jag köpte återigen den största jag kunde hitta. Å, och så köpte jag en vattenkanna på ÖB, och den var gjord av plast - att hitta en vattenkanna till överkomligt pris (den här kostade 40 kr) som inte är tillverkad av plast är inte det lättaste!
 
Så allt som allt, så gick min shoppingtur helt ok. Jag kom hem med färre impulsköp än vanligt, allt krävde eftertanke och medvetenhet (jag höll på att köpa hundgodis till Alice, jag var nästan vid kassan, då jag kom på att dom låg i plast), för så fort jag höll på att handla på autopilot och av gammal vana, så blev det knas. Det förklarar helt klart varför plastinsamlingen blir full så fort här hemma!
 
Förresten, StorCash som jag hade sett fram emot? Det var så fruktansvärt utplockat där, det fanns tex nästan inga grönsaker, bara tomma hyllor. Eller ja, det var tomma hyllor lite överallt, jättetråkigt. Det blev som sagt en olivtvål där, det var allt, och jag som hade hoppats på att hitta storpack av tex bönor och linser (eller till och med lösvik), stora flaskor olja och vinäger (eller rentav plåtdunkar), och så hade jag höga förhoppningar på grönsaksavdelningen, för sist vi var där så var den jättespännande. Supertråkigt som sagt!
 
PS! När jag skulle hälla upp teet jag köpte på Willys (Garant lösviktste), så upptäckte jag en smygplastis - inuti papperspåsen så var det en till påse, i plast. Totalt onödigt, med tanke på att alla andra tefabrikanter bara har papperspåsen...
 
 

budgetmat lagas och utrensningen fortsätter

 
Lunchen blev så bra idag på så lite pengar, att jag var tvungen att dela med mig! Couscousen hade jag i skafferiet, champinjonerna köpte jag igår, kikärtsbiffarna är rester från i förrgår (och dessutom skafferirensning från Weronica) och det gröna är rädisor (blast och allt!) som jag gallrat från landet. Så gjorde jag bara en vinägrettdressing och hällde över, och blandade runt, och det var allt! Jag orkade förstås inte äta upp allt, men jag önskar att jag fick plats med lite till i magen - det var faktiskt jättegott! Förresten, ser ni att rädisorna börjar ta form? ^_^
 
Annars så fortsätter jag att rensa ut grejer hemma, jag har haft besök på loppisen så jag måste fylla på nytt. Meningen med loppisen är dels förstås att tjäna ihop några extraslantar, dels att bli av med saker hemma. Idag rensade jag på handdukshyllan, i duklådorna och i pyntskåpen. Sånt som jag hållit fast vid för att jag tycker att det är fint, men som aldrig blir använt. I pyntskåpen är jag extra hård, för där sorterar jag ut all plast jag hittar, även om det skulle råka vara grejer jag gillar (som min Hello Kitty-radio, den är super-awesome, men får vara det hemma hos någon annan hädanefter). Dessutom ska jag offra min kasthylla, den är fin, jag tycker om den, men det enda den är till för är att visa upp prylar, och mina prylar håller jag ju på att rensa bort. Det är väldigt skönt för själen, faktiskt!
 
Fast samtidigt som jag rensar bort, så skriver jag listor i huvudet på vad jag behöver skaffa... Det låter som en motsägelse (och det är det väl egentligen), men samtidigt så hänger det ihop med att jag ser bättre vad jag behöver när jag har mindre saker att leta bland. Dessutom råkade jag tappa min lilla dressingsskål idag, och det åstadkom en lucka som behöver fyllas - jag behöver en eller ett par små skålar. Dessutom några plåtlådor (typ matlådor), ett eller ett par udda glas (jag har alltid ett vattenglas på diskbänken, nu använder jag en liten vattenflaska, den är inte alls lika bra som ett glas), en lite större, lägre och vidare burk (jag ska göra smörgåsmargarin själv genom att vispa ihop rapsolja och smör, och det behöver förvaras i något med tättslutande lock), eventuellt ätpinnar (på lördag tex ska vi äta sushi, men jag vill inte använda deras engångsätpinnar, så det vore bra att kunna ta med egna), och så lite textilier - näsdukar, servetter, tvättlappar... Jag skulle kunna sy själv, absolut, men utan symaskin så tar det en jäkla tid. Dessutom så har jag flera syprojekt på kö redan, jag håller på att sy shoppingpåsar (till grönsaker och sånt) och jag ska sy tygbindor. Som tur är, så kräver bivaxdukarna ingen sömnad, dom ska bara klippas till och bivaxas. Jag har mitt lilla strykjärn som jag använt när jag vaxat tavlor förut, det borde funka när jag ska göra bivaxdukar också!