om böcker och om filmer

Jag har precis läst Guldkompassen och Den skarpa eggen av Philip Pullman, eftersom jag tycker om filmen Guldkompassen (fantasy och steampunk och sagor, typiskt sånt jag tycker om!), men saknar att veta vad som händer efter att den slutade. Tyvärr blev det en upplevelse, som jag varit med om mer än en gång (fast då brukar jag ha läst boken först, och sett filmen sedan...) - hela historien från boken är helt och hållet ändrad på. Inte att man hoppat över delar för att få plats med hela historien på 90 minuter, utan total förändring. Det förklarar i och för sig saker jag har haft problem med i filmen... Det finns en del filmer, ofta gjorda på chick lit, som inte på något sätt går att känna igen från boken: Chocolat, Bridgen Jones Dagbok, En Shopaholics Bekännelser, bara för att nämna några. Fantasy brukar ofta vara bättre (Sagan om Ringen-triologin, Eragon, Harry Potter tex, filmerna är komprimerade förstås, men hyfsat sanna jämtemot böckerna), men En ring av järn (som är en av mina favoritböcker, ända sedan jag var liten) och Guldkompassen är två undantag från den regeln.
 
En av mina favoritböcker, Den Hemliga Historien av Donna Tartt, har aldrig gjorts som film. Det är både en sorg och en lättnad, den skulle kunna bli så himla bra, men den skulle också kunna bli så fel, och jag vet inte om jag skulle stå ut med det. Jag tror jag nöjer mig med boken, och att läsa om den lite då och då. Kolla upp den på bibblan, vet jag, den är superbra! En annan bok jag tycker om, och är rätt nöjd med att inte se på film, är Mumien av Anne Rice, helt annorlunda, men bra!
 
 
 
Sometimes when they make films out of books, they just slaughter the books... I hate it when that happens!

tjusiga tisdag - titivating tuesday, tjockkärlek

Ja, ni vet ju mina vikttankar, om nojjor, om att vilja gå ner, och att försöka tycka om det som redan finns. Det är en ganska stor fat acceptans-rörelse på Internet, och det är peppande och uppmuntrande. Det är klart att det finns hälsofrågor, men det är bättre att vara tjock och leva hälsosamt, än att vara smal och att leva ohälsosamt. (Inte för att jag kan skryta med att jag är så hälsosam... Men jag tror att det är lättare att genomföra om slutmålet inte är att bli smal, utan bara att må bra) Jag har kommit långt i mitt accepterande av mig själv, jag kan se att jag ser bra ut (bra dagar, iaf ^_^), jag har förstått att det finns dom som tycker att jag är attraktiv. Jag kan definitivt se skönhet i storvuxenhet, det kunde jag inte förut. Faktum är, att inom konsten så är den mulliga kvinnan oftast idealet, dagens tunna ideal är egentligen en anomali. Om det idealet skulle vara allenarådande, då skulle inte människosläktet kunna leva vidare, eftersom dom modeller vi vill likna är så smala, att dom ofta inte har någon mens. Ingen mens = ingen ägglossning = inga barn. Dessutom, jag har hört män säga, att tjejerna i tex Top Model inte är snygga, dom är alldeles för smala. Det smalaste idealet är tyvärr riktat mot kvinnor, det är vi som ska vilja se ut så. Män föredrar ofta en kurvigare, ja ofta mulligare/tjockare kvinnoform, med bröst och höfter och rumpa och mage. En kroppstyp, som i deras stenåldershjärnor skriker om barnafödande.
 
Så dagens tjusiga tisdag blir inte alls som den brukar vara, utan jag tänkte rekommendera bloggar och sånt, som uppmuntrar kvinnor av alla storlekar att känna sig vackra, och att bete sig och klä sig så också.
 
The Nearsighted Owl - En blogg som verkligen uppmuntrar till att älska sig själv, oavsett storlek, att inte låta vikten påverka vad man kan och inte kan göra.
 
Big big love, Lessons from the fat-o-sphere och Hot & heavy. Tre böcker som är på väg från adlibris till mig. Jag har läst om dom hos The Nearsighted Owl, där dom varmt rekommenderas. Beth Ditto´s memoarer ska också vara bra, så den har jag satt upp på önskelistan,  liksom ett helt gäng böcker jag hittade på Amazon.
 
Happy happy fatgirl - En svensk blogg, av en svensk tjej, som trivs som hon är, tjock kropp och allt. Förresten, ni vet hur tjocka människor ska vara mindre intelligenta? Läs den här bloggen, och förresten, läs Lady Dahmer också. 
 
Hairspray - Visar att vikten är utan betydelse, och att den tjocka tjejen visst kan få den snygga killen, och en plats i dansprogrammet på TV. Bra musik, bra film, och John Travolta har aldrig varit bättre än i den här!
 
Voluptous Vixens - En av mina favoritsidor på fb. Om kurviga/tjocka/feta kvinnor, och män/kvinnor som älskar dom. Positiv, uppmuntrande, och en massa bilder på ursnygga stora tjejer.
 
fat acceptance - En tumblr om att tycka om sig själv som man är, bilder, citat, texter...
 
Fat Acceptance - På Pinterest.
 
Riots not diets. The Militant Baker. Zero Style. Fiona at Large. Miss Indie. Fler bra bloggar!
 
Jag tycker att Beth Ditto är en fantastisk förebild när det kommer till att tycka om sig själv och hur man ser ut, att man kan vara sexig som en tjock tjej, och att man dessutom får vara det. Därför får hon förkroppsliga den här tjusiga tisdagen!
 
 
 
This Tuesday I´m finding beauty in bigger sizes. Yes, working on my fat acceptance! Click on links above for great blogs!

monokromatiskt

De sista monokroma ATC-korten blev klara till slut, jag sparade dom svåraste till sist, draken och bläckfisken (draken visade jag förra veckan), dom blev ok, men inte bra. Så har jag tyvärr känt med flera av korten, ok, men inte bra. Dom är mycket bättre än vad jag kunde prestera för ett par år sedan, men jag vet att jag kan så mycket bättre nu, så då känns dom som en besvikelse. Men det är väl egentligen så man ska göra, jämföra med sig själv, inte med andra. Jämför jag vart jag är nu, jämfört med för ett år sedan, eller två, eller fem, så ser jag att jag har kommit långt. Jämför jag med mina favoritkonstnärer, så har jag lång väg att gå...
 
Överst en rosa bläckfisk, sedan en grön aliensnygging (som jag gjort som gåva till värdinnan), och så alla korten samlade till slut.
 
 
 
 
Jag trodde att rosa skulle vara lättast att jobba med, men blå flöt på mycket bättre, och den gröna var rena rama picknicken... Men det är skönt att dom är klar, så att jag kan lägga tid och energi på att göra klart korten till mitt Fave Artist PAT, jag ser fram emot det!
 
 
 
I´ve finished the last cards for the monochromatic PAT, the octopus was left for last, because it was the most intimidating. The green alien hottie is a gift for the hostess, I really enjoyed painting in green after all of the blue and pink cards! Also, now I can finally start working on my Fave Artist PAT cards, I look forward to that!