bord, duka dig med fina grejer!

Ok, ni som varit med ett tag, ni vet precis hur jag är - en liten grej kickar igång ett intresse, ofta går det över fort, ibland håller det länge, ibland är det något av mina "gamla vanliga" intressen som återkommer. Alltid så blir det något av en besatthet, så länge det varar, och det speglar sig ofelbart i bloggen (därav en något spretig blogg) - kollar ni bakåt i tiden, så är det ett ganska tydligt mönster, även om jag försöker att hålla igång en del intressen mer kontinuerligt, genom återkommande kategorier som loppislördag och målarmåndag. Just nu så kickades ett intresse för vackra dukade bord igång genom inredningsvideos på youtube, som tur är innan jag hann sälja mina finaste (och uddaste) tallrikar på min loppis - dom hämtades in igen, och planen är att loppisfynda några flera tallrikar som gör att dom passar bättre ihop med mitt svartmönstrade porslin (jag surrar mer om just den saken här).
 
Jag var in på byn igår, lämnade papper, var på tippen, umgicks med Sigrun, och kikade in på Röda Korset - målet var att kika på porslin och på textilier. Jag har väldigt lite dukar, märkte jag för ett tag sedan, så jag vill gärna ha tag på lite mer av det slaget. När jag kollat på dukningsvideos, så inser jag också att jag inte har några servetter och tabletter alls (utom svartvitrutiga tabletterna som jag hittade i loppislådorna jag fick på facebook härom veckan), och på RK så hittade jag ingenting sånt. Hemma så har jag en massa tyg liggande (det är alltid bra att spara en del i skåpena, även om man rensar ut ibland!), och jag gick igenom dom, funderade på vad som kunde sys servetter och tabletter av, och bilden visar vad jag hittade. Jag har mer tyger än såhär, men jag tänkte huvudsakligen på vad som passar till det porslin jag har. Av någon anledning så fastnar blicken på blått (på RK också, jag kom på mig med att kika nästan bara på blå textilier), även fast jag inte har något blått porslin. Däremot så är köksväggarna mörkblå, och jag gillar blått i allmänhet, så jag skyller på det...
 
Dom tre nedersta tygerna, och det blåvitrandiga, är kraftigare, dom tänkte jag sy tabletter av, eller kanske nån slags duk, dom andra blir roliga servetter tänkte jag. En del av tygerna räcker bara till två tabletter/servetter, andra räcker till flera - för det mesta så kommer bara 1-2 fikabesökare, så jag behöver sällan en uppsättning på 6-12 stycken av varje, även om jag kommer att sy upp till 6 stycken av dom tyger som räcker till det.
 
Litet problem nu bara: jag har fortfarande inte kunnat hämta ut symaskinen, som jag lämnade in på lagning i höstas... Han sade att det inte var någon brådska, men vid det här laget så förstår jag om han har sålt den. Jag skulle sörja väldigt mycket om så var fallet, men dom gånger jag skrapat ihop den tusenlapp det är frågan om, så har något mer akut dykt upp. Jag hoppas på ett mirakel, rätt vad det är, så händer dom. Som igår, när jag var hos Sigrun, så sade jag att jag skulle sätta upp loppisskylten vid storvägen bara dom klippt dikena. Gissa vad som var ute på vägen när jag vaknade imorse? Japp, dikesklipparen! Helt klart en högre makt som tycker att jag ska sälja mera loppisgrejer!
 
 
Jag brukar vara ganska haj på att leta igenom youtube, jag har spenderat rätt många timmar där genom åren. Men att hitta videos med bordsdukningar som faller mig i smaken, det är lättare sagt än gjort! Det finns absolut mängder av dukningsvideos, men många fokuserar på själva bordsdekorationen, andra är väldigt klassiska och strama med vitt porslin och vita dukar (läs "tråkiga"), videos med dukningar jag gillar är tydligen inte helt vanliga, inte heller videos som fokuserar på själva dukningsattiraljerna. Det måste vara fler än mig som gillar färg- och mönsterblandningar, överdåd, maximalism, oväntade detaljer osv! Det finns massor av kanaler, massor av videos, som visar thrift hauls, vintage-/retro-/diy-/inredningar, makeovers osv med mycket färg, mönster och personlighet, folk äger uppenbarligen alla dessa fina saker - är det för mycket begärt att dom filmar lite bordsdukningar ibland också? Det behöver inte vara överallt och hela tiden, men nån enstaka i alla fall! Thrift hauls till exempel, dom är kul att kolla på (och frustrerande, för jag lyckas inte hitta så fina saker), men det är också roligt att se vad folk gör med sina grejer sedan, och porslin och keramik och sånt fyndas hela tiden, kan vi inte få se dom komma till användning också?
 
Jag samlade i alla fall ihop det jag hittade, som jag tycker om och blir inspirerad av, till en spellista. Likaså så gjorde jag en pinterestanslagstavla med dukningar - var sak på sin plats, listor, prydligt organiserat, lätt att hitta det man söker, precis sånt jag gillar!
 
Nu ska Alice ut och vattna dom nyklippta dikena, ni får lyssna på ett soundtrack under tiden. Det är en gammal video med Björk, en av mina favoritvideos genom tiderna. Själva konceptet är superenkelt, hon står och steker ägg i ett mysigt litet kök, men det är otroligt estetiskt tilltalande!
 
 
 

Kommentera här: