loppisönskelista juli 2020

Det finns två kategorier av folk - dom som älskar loppis, och dom som inte begriper sig på loppis (ok, en tredje kategori kan man kanske klämma in - dom som motvilligt följer med på loppis, för att göra sällskapet glad). Dom som älskar loppis, loppisrävarna, det är dom som hittar dom där fantastiska fynden. Dom som inte begriper sig på loppis, loppisskeptikerna, dom fattar inte hur man kan lyckas hitta något på loppis, och är det inte ganska äckligt också? Fast den andel som tycker att loppis och secondhand är äckligt, dom har blivit betydligt färre, tror jag, för 10-20 år sedan så var dom betydligt fler.
 
Det är just det där - hur lyckas man hitta något, som skiljer loppisrävar från loppisskeptiker, för en loppisskeptiker som går in på en loppis ställer sig oftast innanför dörren, låter blicken svepa över lokalen (möjligtvis går den igenom loppisen på två sekunder, utan att kika närmare på hyllor och bord), och hävdar sedan att det inte går att hitta något på loppis. Och det är ju inte så det funkar, så gör man ju inga fynd! Man måste gå ofta, på så många loppisar som möjligt, man ska ha gott om tid på sig, titta noga på alla hyllor, i alla skåp, på alla bord, kanske rentav under hyllor och bord. Det är en helt annan teknik, att gå på loppis, jämfört med att gå i en "vanlig" butik, och innan man lär sig den tekniken så känns det lätt överväldigande.
 
Andra bra saker att ha i bakhuvudet, för att lyckas komma hem med fynd, och inte bara "grejer", är dels att ha loppisledord (som Elsa Billgren pratar om), dels att ha en loppisönskelista. Och det är det sista, som jag håller på att svamla mig fram till, min loppisönskelista just nu. Jag försöker att alltid ha någon slags lista i skallen, saker jag kollar lite extra efter, och den listan förändras lite då och då, beroende på vad som intresserar mig just då, eller beroende på vad jag tycker lite extra om just då, eller beroende på vart min inredning och min stil håller på att utvecklas just då. Loppisönskelistan kan vara ganska löst hållen, typ "vad som helst som Elsa Billgren skulle ha köpt", eller så är den mer specialiserad. Så här, till exempel, det här är vad jag hoppas på att loppisfynda framöver. En del är behöver, en del är villhöver, alla saker skulle göra mig väldigt glad! Å, och bilderna är för det mesta bara exempel för att illustrera känslan av vad jag söker, jag söker inte nödvändigtvis exakt just den på bilden. Utom stolarna, där vill jag ha tag på just den modellen!
 
 
Ett stort skåp, med eller utan vitrin, är precis vad jag behöver i köket. Min inre bild av det skåpet har förändrats under tiden jag sökt efter det, från mid-century och teak och ganska nätt, till ett gammalt stort åbäke - ju större, desto bättre, nästan! Jag saknar skafferi i mitt kök, och jag har en vägg som rymmer ett skåp som kan användas som skaffer (just nu har jag en liten billyhylla, den är helt enkelt för liten). Nu så tänker jag också, att ju mer annat som ryms i skåpet, desto bättre - planen är att göra mig av med överskåpen, och bara ha öppna hyllor, kan jag stoppa undan sånt som inte är så fint, så vore det perfekt! Får jag dessutom plats med kökshanddukar, dukar, stearinljus och sånt, så vore det lysande! Skåp finns i mängder begagnat, skåp som faktiskt vore helt perfekta, och som inte är galet dyra, men - dels är dom för dyra för mig, dels så är min bil liten och saknar dragkrok, dels så finns oftast skåpen rätt långt borta. Så jag väntar på den dagen, då mitt skåp finns på nära håll och till fyndpris, och att jag då lyckas värva hjälp med att hämta det. Håll tummarna!
 
 
Ett nytt soffbord önskar jag mig också, mitt nuvarande teakbord är för litet och rätt så rangligt, och hyllan som ska vara under bordet saknas. Jag vill hitta ett runt soffbord, från 30-/40-talen nångång, ett runt bord är smartare på en liten yta, samtidigt som bordsytan känns större och rymligare än motsvarande yta på ett rektangulärt bord.
 
 
Nya köksstolar har jag också kikat efter ett tag, mina nuvarande teakstolar börjar dels vara rätt rangliga, dels är dom fruktansvärt obekväma, med sits som lutar bakåt (vem kommer ens på något sånt?). Jag vill hitta pinnstolar av den här modellen, från ca 1900, och har faktiskt lagt bud på två stycken på facebook idag - håll tummarna för att jag får dom!
 
 
Större vaser (glas/pressglas/kristall) i trumpet-/trattform - smalare nertill, vida upptill, det skulle jag vilja hitta! Åtminstone en, så att jag kan plocka in stora buketter. Jag vill också hitta något lite äldre än mina vanliga retrovaser, lite mindre robust än dom kraftiga pressglas- och keramikvaser jag brukar hitta.
 
 
Gammalt tenn blev jag lite kär i, sedan jag köpte mitt tennfat, och jag skulle gärna hitta mer av det slaget. Tyvärr så hittar jag i princip bara tråkigt tenn från 70-/80-tal på loppis, ni vet, doppresenter som alla fick förr, fat och skålar och ljusstakar och ramar - riktigt trist! Men fynden finns, det går att hitta äldre och finare grejer, det gäller bara att fortsätta att kika. Kannan i bakgrunden får representera en annan sak jag letar efter - en ny kanna (gärna med lock), för jag sålde precis min saftkanna...
 
 
Keramik av det här slaget, just det här är Upsala-Ekeby, men det går att hitta skålar, vaser, tallrikar, fat osv med samma känsla i samma mjuka färgskala från Nittsjö, Gefle och Bo Fajans också, och jag är inte kinkig på märket. Grönt och vitt är förstås fint, men det finns gult och blått också, och jag vet inte om jag sett sån här keramik i brunt, men det vore fint!
 
Dom följande önskningarna är kraftigt påverkade av att jag kollat på dukningsvideor på youtube, just saying... Jag som aldrig har folk på besök, jag vill ha skåp fyllda med vackert porslin, glas, textilier, vaser och roliga detaljer att gå loss med på köksbordet...
 
Jag önskar mig något så onödigt som en liten samling salt- och pepparkar i silver/silvermetall. Den här videon har fått mig att inse hur absolut livsnödvändigt det är, med udda par salt- och pepparkar att duka med vid varje kuvert - inte kan man bjuda någon på middag, utan att dessutom erbjuda möjligheten att smaksätta maten om man så önskar, utan att behöva sträcka sig, eller att be någon annan att skicka! ^_^ Jag har ett par tekannor i "silver", dom är en bra början!
 
 
Jag kollar förstås alltid efter svartmönstrat porslin, det börjar bli en liten samling, men det är fortfarande länge innan jag kan kalla det för servis. Jag har ju rensat ut en massa udda porslin, för att det inte är i just den stilen som jag bestämt mig för att samla på, bland annat så bestämde jag mig för att sälja mina favorittallrikar (japp, när jag fastnat för en linje, då håller jag den linjen stenhårt!). Som tur var, så hade jag inte sålt dom än, så jag gick ut på min loppis igår och hämtade in dom igen... Just det porslinet är svårt att få tag på, dom säljs inte längre, jag har aldrig sett dom på tradera, och aldrig på loppis, så att satsa på att köpa fler delar är ganska hopplöst. Däremot så tänkte jag försöka hitta lite porslin (särskilt flata tallrikar!) som passar att kombinera både med mitt svartmönstrade porslin, och med dom rödrosarandiga tallrikarna. Jag har alltid, eller åtminstone sedan 90-talet (då jag bara hade blått porslin och glas, bland annat blårutiga tallrikar från Ikea, som faktiskt var skitsnygga, och ljusblå serien Inga från Åhléns (som är tillbaka!) och så samlade jag på blå muggar från Höganäs) i princip bara haft udda porslin - några tallrikar av den dekoren, några tallrikar av den, en sån tallrik, och en sån tallrik, så att samla på udda porslin är inget konstigt för mig. Däremot så har jag aldrig medvetet samlat på en sorts assietter, en annan sorts djupa tallrikar, en annan sorts flata tallrikar, osv, alltså udda porslin, men flera likadana med samma dekor (alltså tex sex djupa tallrikar från en servis, sex flata tallrikar av en annan servis, sex tekoppar av en tredje servis osv). Udda, fast enhetligt. Jag tror det kan bli bra! Det kommer att bli så mycket roligare att kolla på loppis framöver, när jag inte behöver blunda för allt som inte är gammalt och svartmönstrat!
 
Å, jag har förresten redan gamla tekoppar, som funkar jättebra med mina rödrosa assietter, perfekt!
 
 
Det är lite svårt att se hur den ser ut, duken på den här bilden, men tänk er gammal, med virkade spetsar och/eller broderier ton i ton. Jag har rensat bort en del dukar som jag inte använder, som inte känns jag längre, och upptäckte att jag saknar dukar. Jag vet inte riktigt vad jag vill hitta, mer än att jag vill prova på något annat än mitt gamla vanliga retro. Som något sånt här, tex! Jag hittade en, eller ett par, dukar i den här stilen på RK i Hammerdal förut, men dom var för dyra för mig - nu ångrar jag att jag inte passade på när det var halva priset på textilier (om dom fanns kvar, förstås, dom kanske till och med fortfarande finns kvar - min smak delas inte av så många!)... Något mer mönstrat vore också roligt att försöka mig på, blommor eller toile de jouy, eller om jag skulle hitta Josef Frank eller William Morris så skulle jag inte tacka nej! För en gångs skull, så skulle jag också vilja prova på tabletter och tygservetter också, jag vill ha en hel liten dukningsgarderob att mixa och matcha med (kolla inte bara på bilden jag länkar till, scrolla ner och kolla på alla dukningarna, med massor av fina textilier och fint porslin). Dom rutiga tabletterna jag behöll från loppislådorna jag fyndade på facebook, dom är en bra början - dom passar både med svartmönstrat gammalt porslin, och mina rosaröda tallrikar. Dom skulle också passa med en duk som den på bilden - det är vad jag kallar flexibelt!
 
Det är ungefär såhär min loppisönskelista ser ut just nu - som jag skriver ett par gånger, det är lite annorlunda mot min vanliga retrostil, inte så mycket 60-/70-tal, utan mer äldre grejer, mer klassiska grejer. Jag skulle kunna säga att det kanske är ett steg mot att bli äldre (det är inte många år kvar till 50 nu, hur gick det till?), fast å andra sidan - något jag förknippar med många äldre, är en mer konservativ smak och stil, och konservativ är min stil inte, hur mycket jag än skulle dras mot antikt och 1800-tal istället för färgglatt och poppigt 70-tal. Det är väl snarare ett tecken på att jag har vidgat sökvyerna, att jag fastnar för fler sorters inredning, fler sorters prylar, jag har vant om ögonen, helt enkelt. Helt ok för mig - jag är på humör för förändring och förnyelse, men jag vill inte göra om hela huset igen, det här tror jag är en bra medelväg!
 
Dagens soundtrack är samma slags bakgrundsmusik jag lyssnat på nu ett tag, perfekt när bokläsning är det mest ansträngande man orkar ta för sig:
 
 
 

Kommentera här: