atc's utanför ramarna

Igår visade jag ju lite snabbt några av dom senaste ATC-korten jag har gjort (dom allra senaste har jag inte fotograferat än, för jag kan inte bestämma mig för om dom är färdiga eller inte), idag så ska vi kika lite närmare på dom!
 
Ja, den här bilden känner ni ju igen. Jag inleder med att säga, att ATCs i vanliga fall är betydligt mer restriktiva i sin form, särskilt i den grupp där jag byter dom. Regeln brukar vara att dom ska rymmas i plastfickorna som finns för kort i just den storleken, 2.5"x3.5", så inget som är alltför tjockt eller som sticker ut alltför mycket. Med dom ATCs jag har gjort den senaste veckan så är tanken helt och hållet tvärtom - dom ska vara tjocka och sticka ut, det ska vara textur och dimension och dekorationer. Istället för att förvara dom i pärmar eller i ramar, så är tanken att hänga upp dom, eller att ställa fram dom - att dom verkligen ska ta plats och synas!
 
 
Dom första två stickade jag, det kändes hemvant och tryggt. Den här stickade jag med ett flerfärgat alpackagarn, som med sina färger fick mig att tänka på natur - som gjort för att brodera blommor på alltså! Sedan knöt jag på fransar av samma garn som jag broderat med, sydde fast framsidan på en baksida av tavelduk och satte fast en pinne till upphängning.
 
 
Nästa stickade ATC fick en liten spets nedtill, som jag sydde fast en garnboll på. Sedan tog jag en bit mellanlägg (som man använder när man syr kläder), det är som ett mellanting mellan papper och tyg, så jag tänkte att det håller både att sy i och att måla på. Och så målade jag ett ansikte (ok, inte helt lätt att måla på mellanlägget, men det gick), sydde på det på det stickade stycket, sydde på alltihopa på ett bakstycke av tavelduk, och dekorerade med en trasig lusekoftehäkta och några smyckesdelar, och till sist så satte jag fast en pinne här också.
 
 
 
Den sista gjorde jag i form av en drömfångare. Jag klippte till ett kort i önskad form, och klippte ut ett hål i mitten. Över hålet sydde jag fast en liten virkad rundel, och sedan målade jag kortet med akrylfärger, och limmade på lite text, så att det inte bara skulle bli som en målad bakgrund och inget mer. Jag gjorde hål för upphängning och för band och garn, och så letade jag i min stash med drömfångarmaterial efter band och pärlor i min färgskala. Till sist fäste jag små undulatfjädrar i banden, och min drömfångare var klar!
 
Dom senaste jag har gjort har jag gjort mer eller mindre i tyg, och det passar som handen i handsken - månadens tema för Monthly Makers är tyg! Det kallar jag ett sammanträffande som heter duga! Jag har som sagt några ATCs som är mer eller mindre färdiga, och några som jag precis börjat på, dom börjar nu som ett litet lapptäcke som jag ska brodera på, så får jag se vad det blir av det. Jag har en pinterestanslagstavla full med inspiration för dimensionella och texturella ATCs, och jag blir så otroligt inspirerad av alla tekniker och material! Jag har börjat lite smått på ett ATC i trä, jag ska göra tjocka ATCs i form av små "lådor", jag ska göra ATCs i form av shadowboxes och shrines (bra namn på svenska?), det är så himla mycket jag vill prova på! Samtidigt har jag några traditionella 2-dimensionella kort att göra också, men sedan jag har börjat med dom här, så känns dom inte riktigt lika roliga. Samtidigt - jag vet inte om dom här 3-dimensionella varianterna har någon mottagare, om det går att byta bort dom, och går inte det så är det ju lite trist. Jo, jag tycker om dom, jag behåller dom gärna, men en del av grejen med ATCs är att byta dom med andra konstnärer. Tja, den som lever får helt enkelt se!
 

Kommentera här: