fredagsfavoriter - stickrelaterat mest

Fast jag hittar saker som jag gillar hela tiden på nätet, så blir det sällan fredagsfavoriter av dom. Synd, faktiskt - internet är stort, att snubbla över en favoritsak mer än en gång är lite av ett mirakel (eller så är man smart, och bokmärker sidan på en gång), och att försöka hitta tillbaka till just den saken är inte det lättaste. Att samla dom på ett och samma lätthittade ställe är en väldigt bra tanke (om vi bortser från bokmärkesfunktionen, då), så jag ska göra ett aktivt försök att hålla igång mina fredagsfavoriter.
 
Twin Peaks-nördig har jag alltid varit, och i perioder är jag det mer än annars (det är såna perioder som min TP-anslagstavla växer lavinartat på Pinterest), och det är så jag hittade den här videon. Perfektion på knappt 7 minuter - dels ser pajen helt fantastisk ut, dels är hela idén med en Homicidal Homemaker lysande, och hon själv är också lysande, och hela upplägget och scenografin och alltihopa - helt enkelt lysande! Jag kommer definitivt att boka in en dag och sträcktitta igenom hennes videos! Dessutom - den 24 februari är Twin Peaks Day, det är som gjort för att baka körsbärspaj. Synd att jag inte dricker kaffe, bara... Å andra sidan, efter operationen så dricker jag inte alls te på samma sätt längre, jag har fått svårt för många sorter jag tidigare tyckt om, så det kanske kan vara värt att testa kaffe igen...
 

Det här är något av en trend i stickvärlden just nu, cozy memories blanket, rester av sockgarn stickas ihop till en lapptäcksfilt. Jättefint, och det kliar i fingrarna att hoppa på trenden! Fast det tänker jag faktiskt motstå, jag försöker dels att använda upp mina sockgarner till sockar (även små snuttar kan användas till tex kontrasterande hälar och tår), dels så är planen att spara av årets sockgarner, så att jag kan göra ett par restgarnssockar i december. Ett par cozy memories socks, om du så vill. Men restgarnsfiltar har jag gjort mer än en genom åren - jag gjorde en liten filt av sockgarner för sådär 7 år sedan, som Vincent fick i bebispresent (killen som fyller 7 år om tre dagar!), och jag har faktiskt hört med syrran om den finns kvar - vore kul att återbesöka den), jag har gjort en annan virkad sockggarnsfilt till vännen Annas bebis för några år sedan, det är helt enkelt ett roligt sätt att bevara litegrann av ens stickade sockar till eftervärlden. Med den här bilden, så slår jag två flugor i en smäll - just nu älskar jag sockgarnsrestprojekt, och handfärgade sockgarner. Sockgarner överhuvudtaget är min favorit, är dom handfärgade så är det ännu bättre! Synd att dom oftast är väldigt dyra, bara... Å andra sidan, efter mina egna färgningsförsök - det är inte mycket vinst på ett nystan handfärgat garn, inte ens om det kostar 200 kr.
 
Den här tröjan såg jag först på pinterest, och blev helt förälskad i den. Såpass att jag efterlyste mönstret i en stickgrupp på fb, och sen kammade jag igenom ravelry tills jag hittade den. På ravelry fanns inget mönster, så då efterlyste jag det i ett par grupper där, och fick tipset att kolla Vogue Knitting's hemsida. Där har dom en massa gratismönster, men inte på just den här tröjan, så då kontaktade jag dom, och frågade om det gick att köpa direkt från dom, och till min stora glädje så gick det hur bra som helst. Hurra! Men ni ser hur besluten jag är att en dag sticka den här tröjan, den är bland det finaste jag har sett på länge!
 
Progress keepers/stitch markers i form av vaginor - hur perfekt som helst! Förslösade kvinnodelar som används till förslösad kvinnokraft, eller girl power i sin ursprungligaste form (vilket påminner mig om att jag velat se om Spice World länge, det börjar verkligen vara dags för det!), jag väljer hur jag ser på dom. Jag har pratat om det mer än en gång, vaginor behöver lyftas fram, dom behöver ses som något positivt (för det är dom - jag menar hallå, klämmer ut bäbisar!), vi behöver ta tillbaka våra vaginor. Det finns så mycket skam i kvinnliga könsorgan, i motsats till penisar, som män halar fram första chans dom får. Väldigt synd och väldigt dumt, för utan vaginor/vulvor/livmödrar/äggledare/osv så skulle i princip allt liv på jorden dö ut - mer speciellt än så är det svårt att bli! Jag vill hemskt gärna ha en sån här progress keeper, jag har just nu mina vaginaörhängen, alla behöver förstås inte ta tillbaka vaginan fullt lika grafiskt. Å andra sidan - varför inte?
 
Min sista favorit är inte en favorit från internet, utan den står på köksbordet här hemma (fast jag har i och för sig köpt den på nätet, på wish)  - en garnnystare. Med den går det på nolltid att nysta upp en härva garn till ett fint nystan, och samma dag den kom, så satte jag mig en stund och nystade upp alla mina egenfärgade sockgarner. Jag har några härvor med ullgarnet jag koolaid-färgade i höstas, dom tänkte jag också nysta upp, för hur fint det än är med härvor (bland det finaste jag vet!), så är det ännu finare med prydliga nystan! På engelska heter den här modellen av nystan cakes, yarn cakes, men har vi något ord för det på svenska? Garntårtor?
 
Som ni ser, så har jag stickning på hjärnan (och Harry Potter, och Harry Potter-stickning), så det är inte så konstigt att dom stickade favoriterna överväger! Nästa gång kanske det blir något helt annorlunda, eller så blir det ännu mera stickrelaterat. Den som lever får se!
 

Kommentera här: