om att döma boken efter omslaget

Som jag har sagt förut, så dömer jag ofta boken efter omslaget - ett fint omslag gör helt enkelt boken mer intressant! Jag kan till och med gå så långt, som att säga att en bok som är sådär bra egentligen, blir bättre med ett fint omslag. På samma sätt, så drar ett fult omslag ner en bra bok (därav mitt projekt med ommålning av mina isfolketböcker) - läsupplevelsen handlar om mer än bara det som finns innanför bokpärmarna. Är jag i en bokhandel kikar, och om jag inte är ute efter något speciellt, då låter jag ögat välja böcker. Ett vanligt tråkigt omslag fångar helt enkelt inte min uppmärksamhet, och därmed blir boken inte upplockad, och därmed inte läst. Bokomslag är helt enkelt inte rätt ställe att spara pengar på!
 
Sömgångerskan av Essie Fox fångade min uppmärksamhet sist jag var in på bokaffären, och eftersom innehållet lät nästan lika bra som framsidan, så hamnade den på min vill-köpa-lista. Författarens andra böcker är lika fina, och jag ser fram emot att dom kommer ut i svensk pocket - alla tre böckerna kommer att vara hur fina som helst bredvid varandra på hyllan!
 
Sagan om ringen av JRR Tolkien tillhör mina favoritböcker, och jag har läst dom många gånger. Bilbo (The Hobbit) har jag dock inte fastnat på samma sätt, jag har läst den en gång för länge sen, och jag kommer knappt ihåg vad den handlar om. Jag har inte sett filmerna heller, jag somnade en bit in i första (jag har köpt den nu, får se om den gör större intryck den här gången). Så det är enbart omslaget som gör att jag inte kan låta bli att köpa den nästa gång jag beställer böcker, den inbundna jubileumsutgåvan i pocketstorlek med Tolkiens egen illustration på omslaget är hur fin som helst! Apropå fina utgåvor - jag har Sagan om ringen i en samlingsvolym, den är egentligen för stor och tung för att vara speciellt lättläst, men den är ju så fin, med alla sina illustrationer!
 
Bridget Jones dagbok (de båda första böckerna) av Helen Fielding köpte jag när de kom ut, och de hör till dom böcker som har sorterats ut med åren. Hade dom varit såhär fina, så hade jag fortfarande ägt dom! Penguin har gett ut en serie, Penguin Ink, med tatueringsinspirerade omslag, och bland annat Bridget Jones's Diary ingår i den serien. Eftersom det är på tiden att jag läser om den, så kan jag inte låta bli att vilja ha den i den här utgåvan.
 
Dom av oss, som varken har råd eller plats att köpa alla böcker i alla fantastiska utgåvor (framförallt klassikerna kommer ut i många specialutgåvor), kan göra som jag gör, och samla på just en bok, eller en författare. Jag samlar på Alice i Underlandet, och har en halv hylla full med några av mina favoriter (jag skulle kunna ha en hel bokhylla full, det finns massor!). Nästa på inköpslistan är den här utgåvan, Puffin Chalk, mina favoriter är Peter Pan, Trollkarlen från Oz och Pippi Långstrump, men Alice i Underlandet går inte heller av för hackor. Jättefina, och inte speciellt dyra, eftersom det är pocketböcker.
 
Förresten - vill man samla en bok/författare med många och fina utgåvor, då skulle jag satsa på Jane Austen - å så många fina utgåvor det finns! Förresten igen - vill ni veta en hemlighet? Jag har läst sedan jag var fyra år, jag har läst massor av böcker, jag älskar historiska romaner, och jag har inte läst en enda av Jane Austens böcker... Inom den närmaste framtiden så planerar jag att köpa hennes böcker, så att jag kan avhjälpa det. Dom här frestar svårt, jag älskar Penguin Clothbound Classics (jag har Alice i Underlandet, det är en av mina favoritutgåvor), men det kommer att bli den här. Till att börja med!
 
 

Kommentera här: