några fixiga dagar
Den här vintern har gjort att jag varit ännu trögare och tröttare än vanligt (känslomässig stress är tyvärr lika utmattande som fysisk stress, om inte mer), och det är mycket som jag vill göra och brukar göra och borde göra som inte har blivit gjort. Både sånt jag tycker om och sånt som ska göras har fått stryka på foten, och det har varit små glimtar av mitt "normala jag" som har stuckit upp huvudet ibland när jag faktiskt fått något gjort, eller ens velat göra någonting. Det gör förstås att dom glimtarna uppskattas enormt mycket, även om dom bara innebär att jag dammsugit hemma - ännu mer när det betyder att jag kunnat måla, eller sticka, eller fixa hemma, eller vad jag nu gjort. Jag har några grejer hemma som jag alltid får att funka - diska och tvätta, det har jag fått till orubbara rutiner på, likaså Alice och Selma och deras rutiner sitter i ryggmärgen (dom får helt enkelt inte missas!), och min förhoppning är att kunna lägga till fler rutiner till dom. Nackdelen är (och det har jag förstått är väldigt vanligt för folk med NPF) att jag har hopplöst svårt att få rutiner att sitta, och vid minsta lilla avsteg så är det kört...
Så jag jobbar på små steg, och att få varje steg att sitta, och just nu så känns tex brödbakning ganska stabilt - bakar jag inte bröd, så har jag ingen frukost, och jag fungerar inte utan frukost (även om jag egentligen skulle behöva äta annat än bröd till frukost, misstänker jag, min mage är inte glad efter frukosten...). Idag har jag försökt mig på en annan sak, som om det blir bra, har potential att bli ännu en vana - jag har gjort egen tofu på röda linser! Det var verkligen superenkelt och tog inte mycket tid, och det kostar betydligt mindre än att köpa tofu, 1.5 dl röda linser och 1 tsk salt ger 5-6 dl tofusmet. Man blötlägger linserna i hett vatten i en kvart, mixar det helt slätt, häller på kallt vatten och salt, och värmer det under omrörning tills det tjocknar, och sedan får det kallna och stelna i kylen i 2-3 timmar. That's it! Och det är där jag är med min linstofu, den står och kallnar. Blir den god, så kommer jag absolut att göra det varje vecka eller så, så har jag stadig tillgång till tofu. Rökt tofu är en favorit, och om jag fortsätter att göra linstofu, då tänker jag att jag ska investera i en röklåda (ABU röken är den klassiska), det kostar sådär en femhundring, inte helt omöjligt bara jag slipper lägga en massa pengar på hund och bil och sånt. Förresten, apropå baljväxter, så måste jag blötlägga bönor ikväll, det är tomt på det i frysen - bästa och billigaste proteinet är att köpa torkade bönor, blötlägga och koka själv, och stoppar man in dom i frysen så är det lättillgängligt sedan när dom ska användas - antingen tar man fram dom dagen innan, eller lägger burken i kallvatten en stund för att snabbtina dom.
Något jag också vill göra mer av, men som av någon anledning oftast känns helt jäkla omöjligt att åstadkomma (om jag inte råkar ha just det hyperfokuset för stunden), är att plocka in ätbart och att sylta och safta och sånt, jag har tex svarta vinbärsbuskar på gården, och det brukar bli massor av bär, men som mest plockar jag ett par deciliter och bakar med dom, annars så äter jag helt enkelt en näve av dom när jag är i trädgården. Nu har jag faktiskt ett par burkar stående i köksfönstret, men det är för att jag slapp göra grovjobbet - Maria skickade med mig en burk granskott, jag behövde bara hälla i socker och ställa dom i solen, så ska det bli granskottssirap av dom. Sist jag försökte, så smälte aldrig sockret, och till slut fick jag göra sirapen i en kastrull på spisen, men den här gången så funkar det som det ska! Om några veckor ska jag ha färdig granskottssirap att sila ifrån, det ser jag fram emot, det är väldigt gott! Jag har också rabarber på gården, men jag tror att jag behöver gödsla dom i år, det är inte så mycket sprutt på dom. Men rabarber är något som jag plockar in ibland, det blir till rabarberkaka/-muffins eller paj, och nångång så fryser jag in dom också. Nu såg jag på instagram att man kan lägga in blommorna också, och det ska jag testa i år! Det såg lagomt komplicerat ut, och jag har tomma burkar, och det behövs inte många blommor för att fylla en burk - perfekt!

Jag har fixat lite hemma också. Här tex, jag tog ner ampeln som hängde vid bokhyllan på vänster sida, jag flyttade upp mitt virkade konstverk litegrann, och hängde ett paket på dess krok (jag tyckte att det var så fint med alla frimärken på det bruna papperet, så det har fått leva kvar fast det var längesedan jag fick det i brevlådan, men det ska egentligen inte hänga här, jag väntar bara på att hitta något annat), och min nya tavla har fått flytta till väggen på andra sidan fönstret (jag hade en klocka här innan, men den fick flytta tillbaks till köket), den hänger lite långt upp, för jag har en stor lampskärm som skulle dölja tavlan helt om den satt på en bättre höjd.
Jag har också rensat ut i garderoben, en hög med polyester har åkt ut, även sånt jag faktiskt gillar. Men även fast jag gillat det, så har det blivit liggande, och det är ju onödigt! Jag har bland annat rensat ut en hög med halsdukar och mössor - polyester är helt enkelt inte nog varmt här uppe på vintern! Jag håller också på att fortsätta att rensa ut plåtburkar, nu har tehyllan återigen fått känna på rensartagen - jag har ju haft hela stringhyllan full av gamla fina teburkar, många av dom har jag dessutom haft te i. Jag började rensa för ett tag sedan, och jag fortsätter nu - dels så gör jag mig av med te som har stått i flera år utan att jag druckit av det, dels gör jag mig av med tomma burkar. Nu sorterar jag ännu hårdare - målet är att ha 5-6 absoluta favoritburkar med 5-6 sorters absolut favoritte, och så en burk som jag kan ha ifall jag testar någon ny sort ibland. 5-6 burkar och 5-6 sorters te låter för dom flesta ändå ganska överdådigt, men för mig så är det en rejäl nedskärning, men det är en nedskärning som inte på något sätt borde kännas som en uppoffring. Ingen kan behöva tjugo sorters te i hyllan, det är lite väl överdrivet. Och att ha en massa tomma plåtburkar bara för att dom är fina, det är också överdrivet. Alltså rensar jag! Det kommer att ta ett tag, jag har burkar med te i som ska drickas upp innan jag gör mig av med burkarna, men å andra sidan - den sista tiden har jag druckit lite väl mycket te, om jag fokuserar på dom sorter som jag ska göra mig av med, så slår jag två flugor på smällen!
Apropå att rensa - trädgården. Den ser ut som hej kom och hjälp mig, den är helt överväxt, och det är bara en vecka in i juni, det är helt sanslöst. Om jag ens ska kunna vara ute i trädgården i sommar, så måste det värsta åtgärdas, och den kommande veckan ser vädret lovande ut - inget regn, och rimligt temperatur, jag ska försöka klippa gräset (självdriften är trasig, och jag har massor av gräs/ogräs och hela gräsmattan består av tuvor av kvickrot, inte av gräsmattegräs, så det är ett jätteprojekt bara det) och ta bort det värsta ogräset (en tanke är att ha en bunke till brännässlorna invid rensbyttan, så att jag kan plocka in toppar och skott, jag har ju länge tänkt frysa in brännässlor, och det blir aldrig av), och så har jag lite plantor som ska flyttas på, och så har jag potatis som ska ner i jorden. Det känns som ett enormt projekt (och då tänker jag inte ens på allt annat som måste göras, som att gräva ner kanten runt perennrabatten tex), men om jag försöker göra lite i taget så går det förhoppningsvis. Å - något jag faktiskt ser fram emot: jag vill ju ha pilstaket/pilhäckar i trädgården, och nu har jag hittat ett ställe där det växer en massa pil vilt, om jag knipsar av några pinnar här och var så kommer det inte att märkas ens, och jag kan äntligen plantera mina pilstaket. Först måste dock gräset klippas, så pilstaketsplantering får fungera som min morot för det! ^_^
Jisses vad jag skriver idag, jag hade visst en massa jag ville prata om! Och när jag inte har folk i verkligheten att prata om, då får bloggen lida! ^_^ Just nu så ser jag fram emot att min linstofu ska stelna såpass att jag kan laga lunch, jag ska äta upp sista nystanet med ramennudlar, och linstofun ska stekas på och läggas på toppen, tillsammans med champinjoner, edamamebönor och lök. Förresten - medans jag ändå väntar på tofun, så kan jag faktiskt passa på och pickla löken lite, det blir ju faktiskt lite extra gott då! Medans jag skrivit det här så har jag lyssnat på Pink Champagne-radio, och jag fortsätter att lyssna på det medans jag picklar lök. ^_^