planerar att stapla hållbara vanor
På spisen (tillsammans med en stor kastrull med klimpsoppa, mums!) står en kastrull med havremjölk och svalnar, och väntar på att bli 37°, för att sedan kunna bli havreyoghurt, i skafferiet står en 5-kilos påse med mjöl och väntar på att bli bröd, precis vad jag funderade på förra helgen - att försöka få in mer självhushållning i mitt liv! På Ica hittade jag billigt vetemjöl, i skafferiet har jag rågkross och vetekross som har stått i evigheter och måste ätas upp, så tillsammans så blir det ett lite matigare bröd men på vetemjölsbudget. Jag köpte också bikarbonat, torrjäst har jag redan hemma, så jag kan antingen välja att göra vanligt jäsbröd, eller filmjölksbröd på havreyoghurt och bikarbonat (jag hoppade över att köpa bröd helt och hållet, jag har fortfarande lite i frysen, men sen måste jag baka!).
Jag tittade just på en video där hon nämnde habit stacking, tror jag att det var, jag vet inte riktigt vad det egentligen betyder, men jag tolkar det som att man börjar med nya, bra vanor en i taget, och så lägger man till en till, och så en till, och en till, och till slut har man lyckats införa en hel hög med nya vanor utan att överväldiga sig själv. Jag tycker om den tanken! Det är något sånt som jag tänker att jag ska lyckas åstadkomma! Att börja med nya vanor är annars något som jag har jättesvårt för, och jag har jättelätt för att tappa dom vanor som jag har lyckats tillskansa mig, innan vanor sitter i ryggmärgen så kräver dom en massa energi för att skapa och att upprätthålla, och jag måste hitta system för att få något att "hänga upp" vanorna på (som att borsta Alice tänder, det tog jättelång tid att få till det, nu gör jag det när vi kommer in efter första promenaden, som tur är så är det nu en vana för henne också, och skulle jag missa det, eller behöva göra något annat innan, så säger hon till!). Men jag ska alltså försöka stapla lite nya vanor nu - nästan två månader efter nyår, när ljuset börjar komma tillbaka, det känns som en bra tid för att lova sig själv livsförändringar! ^_^
Så så länge jag har en burk med yoghurt i kylen (den håller sig ca en veckan, så den måste förnyas efter en vecka), så kan jag alltså göra egen yoghurt istället för att köpa dyr yoghurt som jag aldrig har råd med, vilket gör att jag kan äta yoghurt till frukost och dra ner på brödet (min mage är inte helt glad efter en brödfrukost), jag kan göra kalla såser med yoghurt, jag kan baka bröd och sockerkaka med yoghurt, osv. Dollarstore har i alla fall just nu billig Oatley iKaffe, så för 60 kr varje månad så kan jag hålla mig med egengjord youghurt. Det är en vana jag vill stapla!
Ica har som sagt billigt vetemjöl, 5 kg för 40 kr, och jäst och bikarbonat är inte dyrt, och sedan behövs bara vatten och salt för ett billigt basbröd, billigare än vad jag kan köpa bröd för i butiken! Och sedan så kan jag pimpa brödet med gryn och korn och andra mjölsorter och smaksättningar och sånt, och kanske rentav våga mig på att försöka göra surdeg. Bakar jag 1-2 gånger i veckan, så håller jag mig med bröd sedan! Med en 5-kilos mjölpåse, så kanske det blir mjöl till att baka något fikabröd ibland också, det vore inte helt fel! Det är också en vana jag vill stapla!
Vad jag kollat efter länge men inte haft tur med, är alfalfafrön, för att börja att grodda. Ica och Konsum här har det inte, Apotea ska ha det men har slut. Det finns i andra nätbutiker, men det är stora påsar och det är dyra påsar, och så frakten uppepå det - åtminstone första gångerna, tills jag vet att det är något jag kommer att fortsätta med, så vill jag inte förbinda mig till en dyr, stor förpackning. Men jag hoppas att jag får tag på alfalfa, för jag ser fram emot hembakt bröd med groddar på, och till sommaren så kommer jag förhoppningsvis att få till lite hemodlat också (rädisor på groddmackor vore gott!). Förra sommarens odlingar var dom framgångsrikaste hittills (Maria hjälpte mig att förodla, och så fick jag lite plantor av Gerd också, så jag tar inte åt mig äran - jag frågade nyss om Maria kan hjälpa mig i år också, och det kan hon, så i år ska jag testa purpurkål!), så förhoppningsvis så går det ännu bättre i år! Jag hittade förresten en bok som jag ville få tag på på nätet, helt gratis i PDF-format (Ekologisk odling & självhushåll på kvinnligt vis av Anna-Maj Hermansson Wandt), så jag ska ta en kik på den, innan jag bestämmer mig för om den ska stå på önskelistan eller inte, bara namnet gör att det låter som något för mig! ^_^
En annan sak som jag nämnde förra helgen, är att jag vill göra kombucha, men det blir ett projekt för framtiden, det är ingen brådska. Jag ska försöka skramla ihop ett gäng flaskor (det brukar finnas i återbruksboden på tippen ibland, och billigt eller gratis på facebook, men lär förstås inte finnas när jag behöver det...), och jag ska kolla lite videos med folk som gör kombucha, så jag får bättre koll på hur det går till.
Förresten apropå att odla - något jag tänker göra varenda vår, men som aldrig någonsin blir av, är att plocka en massa brännässlor, och så dels torka, dels frysa in. Jag har hur mycket brännässlor som helst här (den som vill komma och plocka är så väldigt välkommen, jag har nog för många hushåll, skriv upp en påminnelse i kalendern, och hör av er när det börjar bli vår!), jag kämpar för att hålla dom borta från gården, så att förvandla något som annars är väldigt negativt till något positivt, det vore inte helt fel!
Apropå torkade brännässlor - när jag skulle göra te när jag kom in efter lunchpromenaden med Alice, så kom jag på en sak som jag alltför ofta glömmer bort: på tehyllan har jag en stor burk med örtte, egenodlat och egenplockat på och runt gården, och så torkat. Det är mycket mynta och älgört, lite rödklöver och annat som jag inte ens minns (ringblommor, kanske, och nässlor?), det viktigaste är myntan och älgörten, då är man säker på att det blir gott! Jag ska ta och dricka ur burken nu i vår, så att den är tom och redo att fyllas med nytt örtte i vår/sommar (nässlor, bland annat!), och jag ska ta och plantera lite mynta, för mina plantor överlevde inte förra vintern - jag som vill ha min perennrabatt knökfull med blommor, jag vill gärna ha mynta som kan sprida sig, ju mer planterade blommor, desto mindre ogräs får plats! ^_^
Och eftersom det ofta tar en jäkla tid att skriva ihop ett blogginlägg, så har nu mjölken slutat svalna på spisen, den har blandats med yoghurt, och sedan stoppats in i ugnen på det lägsta gradantal jag kunde få till (det stod att man skulle stoppa in den med en tänd ugnslampa bara, men jag har inte lyckats byta lampa i ugnen, så det funkar tyvärr inte hos mig, så jag slog på ugnen på jättelågt istället), där den ska få stå i minst 12 timmar. Imorgon får jag alltså se ifall jag har lyckats åstadkomma egen havreyoghurt! Håll tummarna!
Inspirerande videos gillar jag att dela, så även idag! Folk som försöker vara så självförsörjande som möjligt har alltid inspirerat mig, ända sedan jag var tonåring, jag tror att det började med min dröm om att bo i ett gröna vågen-kollektiv typ när jag gick i gymnasiet. När jag var 18 så skulle jag tillbringa sommaren på en folkhögskola för att lära mig gammaldags djurhållning (det blev två veckor istället för två månader, maten som ingick visade sig vara makaroner, och makaroner med morötter i om det var riktigt tjusigt, och dygnet var helt omvänt, och vi jobbade från eftermiddag/kväll till fyra på morgonen, jättejobbigt för en som alltid varit väldigt kvällstrött, och jag klarade tyvärr bara två veckor utan riktig mat och med helknasigt sömnschema...), men tyvärr så var det inte så mycket djurhållning när jag var där - gården skulle flyttas från ett ställe till ett annat, så det var mest frågan om att göra inhägnader för getterna. Men gården som dom skulle flytta ifrån, den var helt magisk - rätt ute i skogen, ingen el, inget vatten, boningshus, ladugårdar, och en massa djur, där hade jag kunnat stanna hur länge som helst! ^_^
Den spellista jag lyssnat på idag och igår är inte så delningsvänlig - på spotify så sammanställer dom spellistor baserat på den musik man lyssnat på den senaste tiden, och dom spellistorna ändrar sig hela tiden. Den spellistan jag lyssnat på är just en sån spellista, så hur den låter idag är inte nödvändigtvis hur den låter om två veckor. En spellista som låtit likadant i 14 år är den här, och låtarna är lika bra nu som dom var då! ^_^