nutidsvintage

Vintage och retro är förstås fantastiskt när det är äkta från tiden, vare sig det gäller kläder, inredning, musik, böcker eller film, men nutida tolkningar går inte heller av för hackor. Nutida tolkningar gör också vintage mer lättillgängligt - det är betydligt lättare att hitta nytillverkade kläder i vintagestuk än att hitta faktiska vintageplagg tex, det finns åtskilliga märken som gör repro rakt av (repro = nyproduktion av retro) och som gör väldigt vintageinspirerade kläder och skor.
 
Idag har jag plockat fram två gamla favoriter (om man med gammal räknar att jag upptäckte dom för sådär 10 år sedan), en författare och en musikgrupp, båda två med definitiv vintagekänsla, även om dom inte sticker under stol med att dom är nutida.
 
 
The Puppini Sisters upptäckte jag redan när jag bodde i Nynäshamn (jag flyttade därifrån för 9 år sedan, så det är ett tag sedan), på den tiden jag fick gå på skivaffären och beställa skivor på import, för dom fanns inte att få tag på annars. Spotify har definitivt underlättat musiklyssnandet! The Puppini Sisters har tagit över facklan efter The Andrew Sisters, och sjunger flerstämmigt med swingkänsla. Dom gör dels egna låtar, dels covers på gamla klassiker (bland annat en del av The Andrew Sisters hits), dels covers på nyare musik, alla med det gemensamt att det svänger ordentligt. Dom är en bra introduktion till den som är ny på 30-40-talsmusik, men deras sound är såpass genuint att även en swingfantast kan ta dom till sig. Rekommenderas alltså!
 
Hester Browne läste jag nog också första gången i Nynäshamn, Brocante Home tipsade om hennes första bok, Little Lady Agency. Jag gillade den, och har sedan läst alla andra av hennes böcker. Jag såg igår (när jag kollade om det kommit någon ny bok) att flera av böckerna kommit ut i nyutgåva, så det är perfekt läge att tipsa om dom! Dom tre första böckerna ovan är en serie, dom handlar om Melissa - som sitt vanliga jag blir hon överkörd av hela sin familj, men som sitt alterego, den blonda Honey, så är hon tjusig och kompetent och har sitt företag "The Little Lady Agency" som hjälper män att organisera sina garderober och sina liv. Den fjärde boken (som jag just nu håller på att läsa dom sista sidorna i) handlar om Betsy, som kommer tillbaka till den finishing school där hon växte upp, på sin adoptivmammas begravning. Hon får då veta att skolan står på randen till konkurs, och blir tillfrågad om hon kan hjälpa till att försöka rädda den. Båda hjältinnorna (liksom alla hjältinnor i alla Hester Brownes böcker) står med fötterna stadigt planterade i klassisk vett och etikett, dom är 50-talskvinnor i 2000-talsmiljö (Honey med en matchande 50-talsgarderob dessutom), och väldigt trevliga exempel på vintage i modern tid. Väldigt trevliga feelgoodböcker, som jag varmt rekommenderar!
 

Kommentera här: