om pyssel innan jul i allmänhet och om julkranspyssel i synnerhet

Det är fortfarande bara i mitten på november, men jag börjar känna mig stressad inför jul... Det känns som att jag har tagit på mig mer än jag har en chans att göra färdigt (det är straffet med handgjorda presenter och handgjort pynt), samtidigt så tänker jag absolut göra allt vad jag kan för att hinna allt jag vill hinna, och kommer förmodligen göra ett försök att göra ännu mer än det som redan står på listan: stickade sockar i alla storlekar, ornament till ornamentbyten av olika slag, julklappar som jag tänker är smarta och önskade, men som inte kräver timvis med jobb (ornamentena jag håller på med just nu är tvärtom, dom har jag lagt ner massor med tid på, särskilt som att ett av dom har gjorts om två gånger, och ett annat har gjorts om tre gånger - jag är inte perfektionist, men jag vill att det ska bli bra när det ska ges bort!), jag har en födelsedagspresent som ska skickas typ nu, och så vill jag göra en del eget julpynt också - som att virka stjärnor till tallen (som jag nämnt förut). 
 
Allra bäst är det när varje pyssel och projekt går fort att göra (inte som just nämnda ornament, som involverar korsstygn, limmande, handsömnad med små stygn - och än är jag bara halvfärdig!), och när det inte kräver en massa inköp. Som min nyaste krans:
 
 
Träkransen hittade jag på loppis för en femma (det är tydligen en jästkrans egentligen), samtidigt köpte jag mässingshästarna för en till femma. Garnet har min momma haft (hon fyller förresten 103 år idag!), jag gjorde garnbollarna medan jag kokade te en morgon, sparade en lång garntåt, trädde på hästarna, och knöt fast dom i kransen sen - lätt som en plätt, snabbt som bara den, och det kostade mig som sagt en hel tia. Väldigt representativt för den julstil jag tänker mig att jag ska ha i år (väldigt granny chic är planen), men som säkert kommer att råka ut för en del kitsch. Det är tur att granny chic har plats både för kitsch och för retro och vintage!
 
För er som har lust att pyssla in julen, men som inte vet vad ni ska hitta på, har ni sett Kirstie Allsopp's programserier? Hon har gjort åtmistone två (kanske flera) på tema jul och skapande, det kan krävas lite googlande för att hitta dom, här är i alla fall ett avsnitt på vimeo:
 

Kirstie's Handmade Christmas from Jon Boast on Vimeo.

Jag tror förresten att jag kör fredagsfavoriterna i förväg den här gången, och lägger upp det framåt eftermiddagen/kvällen, jag vet inte hur jag hinner det imorgon annars. Planen är att tipsa om en massa DIY i allmänhet och juligt DIY i synnerhet, just för dom av er som det kliar i skaparfingrarna på den här tiden på året, precis som det gör på mig.
 
Förresten, ett tips - börja med ert mest otraditionellt juliga projekt först, så att ni inte riskerar att tröttna på allt vad jul heter, långt innan julen är här. Så funkar jag i alla fall - blir det alltför juligt alltför tidigt, då slutar det juliga att vara roligt och mysigt. Med det sagt - oj vad jag längtar efter att börja julpynta! Jag ska filma min house tour först, sen blir det pynt upp! Och i december nångång blir det en jul-house tour!
 

Kommentera här: