snälla människor, lyckat ögonmått och plastglasögonen på

Jag måste börja med att säga, att jag har för himla snälla vänner och familj! Sigrun, Maria, Weronica, Birgitta, Karin, snälla och generösa och omtänksamma, och jag är glad att ha dom! Det är inte helt sällsynt att jag har med mig en påse med grejer hem när jag har hälsat på, eller att dom har med sig en påse när dom kommer hit, och eftersom det är bra grejer så är det väldigt uppskattat! Ibland innehåller påsarna mat, och det är jag otroligt tacksam för, min mathållning är rätt ensidig och tråkig, allt som piggar upp är så mycket värt! Fast nästan ännu mer värt, är när jag får presenter till mitt vinterskafferi (det är så jag ser på det, nu när det är sommar går det att hitta färskt grönt billigt och gratis, så jag sparar på sånt jag syltar och saftar och konserverar till vintern, så att jag har då också). Maria kom med hjortronsylt och rabarbersaft sist hon var här, Sigrun kom med tunnbröd, och Weronica var här häromdagen med ett par kassar - den ena med lånade böcker, den andra med skafferirensning, och det här:
 
 
Dom kom i två burkar, jag hällde över dom i en större burk, för små burkar är bättre att ha till sylt och sånt, det är mindre risk att det hinner bli förstört innan det hinner ätas upp. Ser ni vad det är? Torkad svamp! Trumpetisar och trattisar, hipp hurra! Det blir gott att ha i grytor i vinter! Å, och Weronica har lovat att ta med mig på svamp- och bärplockning när det blir dags, hurra! Alltså, inte hurra för att det är så roligt (själva plockandet är inte min favoritgrej), utan hurra för att det är så roligt att ha sen!
 
Apropå att plocka, jag satte ett gäng potatisar i maj, och länge såg det ut att gå sådär med dom, det var bara 2-3 stycken som började få blast. Nu är det en helt annan femma i köksträdgården, det ploppar upp potatisblast lite här och var, och faktum är att jag måste nog flytta på den ena blomkålsplantan för jag tror att den är lite väl nära en potatisplanta. Så kan det gå, när man inte sår i prydliga rader... Inatt drömde jag att jag skördade potatis, stora, fina och många. Hoppas att det var en sanndröm!
 
 
Inte en sanndröm, men inte långt ifrån - när jag stickar och försöker att ha is i magen, och försöker beräkna hur mycket garn jag har kvar, och hur mycket garn det går åt på varje varv. Och så slutar det såhär bra - garnet räckte precis så långt som jag hade hoppats, och det blev bara en liten snutt över! Garnet är ett hampagarn, jag fick det (och två färger till) i ett par swappar för 10-12 år sedan, jag har använt litegrann av det, men hade mycket kvar. Hampa är lite som lin, strävt när man stickar med det, men blir mjukt med tvätt och användning, och är perfekt till disktrasor. Jag är snart klar med hampatrasa nummer två, och det kommer att räcka till en tredje också, men troligen inte till en fjärde. Man får vara glad för det lilla!
 
Jag var till Hammerdal en snabbis idag, toapapperet var oroväckande nära slut, och mjölk ville jag också ha, likaså bröd. Morötter och vinäger stod också på listan, men inget av det följde med hem - det fanns inga morötter som inte var förpackade i plastpåsar, och jag hittar större och billigare vinägerflaskor i Östersund, så det får vänta tills dess. (Jag ska dit på torsdag med Weronica, för att handla mat, och på lördag med Maria, för att hälsa på Suss - bra vecka!) Det är en helt annan sak att gå på affären med "plastglasögonen" på - oj vad allt är plastförpackat! Varenda jäkla grej, nästan! Jag hade med mig tygpåsar, och köpte champinjoner på lösvikt, det fanns i färdiga förpackningar till (förmodligen) lägre priser (dvs extrapriser), men det var plastbyttor överdragna med plast. Det fanns champinjoner i träbyttor också, men också dom var inslagna i plast. När jag kollade mjölkkylen, så fanns inte en enda sort utan plastkork (eller jo, mjölk med lång hållbarhet på ½-literstetra). Det är inte längesen som alla tetror var plastkorksfria, vad har hänt med dom? Jag har hittat ett nytt recept på havremjölk, receptet jag använt var inte speciellt bra i te, jag ska testa om det nya receptet är bättre. Vill jag slippa plast och förpackningar, så är det visst bara att tillverka själv som gäller...
 
 
Apropå plastförpackningar - jag köpte ju en chokladkaka när jag beställde från jordklok.com, jag har länge velat testa iChoc, och den var på extrapris. Chokladkakan var helt ok, däremot blev jag väldigt besviken på förpackningen - chokladkakan var inslagen i plast under pappförpackningen! Många är veganer bland annat för att det är det miljövänligaste alternativet, så att slå in vegansk (och ekologisk) choklad i plast känns verkligen som att skjuta sig i foten. Plast är en av dom stora miljöbovarna, så det rimmar väldigt illa!
 

Kommentarer:

1 Helena:

Håller med dig om att det är enorma mängder plast i matförpackningarna, bra gjort av dig att försöka undvika det!:)

Svar: jag vet ju att det är mycket plast i förpackningar, men inte förrän jag börjar kika i affärerna mer medvetet så inser jag hur gigantiskt mycket som är plastat! och inte bara ett lager plast, utan ofta 2-3 lager (jag såg tex en tofuförpackning idag, två tofukuber inslagna för sig i plast, och så plast runtomkring också, helt galet!). jag var och handlade idag, och jag lyckades inte få med mig allt på listan, för en del saker var så plastförpackade. ändå fuskade jag, och köpte en plastförpackning med spaghetti, men tänkte då att i och med att det var storpack (hela 3 kg!) så var det hyfsat ok ändå. men det var många saker jag lade tillbaka pga all plast :(
Miss Kitten Heart

Kommentera här: