rensar ut av mitt överflöd, och mat som är bra för hjärtat

Jag är ju väldigt mycket inne på hållbarhet, självförsörjning, low-impact, zero waste osv för tillfället. Eller ja, jag är alltid inne på det, dvs intresserad av det, men jag lever mer eller mindre efter det i olika perioder. Just nu är det som sagt mer! För en del är särskilt low-impact living och zero waste en förlängning av minimalism, och fullt så långt drar jag det inte - jag lever enkelt, men jag är inte minimalist, det har jag för mycket ägodelar för. Samtidigt har jag mindre ägodelar än dom flesta, samtidigt har jag alldeles för mycket ägodelar, eftersom jag är en packråtta och en samlare - när jag gillar något, så vill jag ha mycket av just den saken. Mina samlingar blir oftast liggande när jag går vidare till nästa, för jag tycker ju om dom fortfarande (för det mesta) och har svårt att göra mig av med dom. 
 
Nu har jag varit väldigt duktig, tycker jag, för nu har jag faktiskt varit och rensat ut bland en del samlingar (och ska fortsätta med fler), jag började med nagellacken, jag behöll 11 st och sorterade bort 71 st som ska säljas (jag har lagt upp dom på lokala köp&säljsidor på facebook, men inget napp - inte kan 250 kr vara för dyrt för 71 nagellack?). Några saker till ska jag testa att sälja på facebook (bland annat en hög med receptböcker om smoothies och juicer och sånt), men annars ska jag få tummen ur och fixa mitt lilla loppis innan veckan är slut - planen är att få upp skyltar och få gräset klippt och framkomligt fram till utedasset på måndag, så sånt som rensas ut ska få en prislapp och hamna på mitt loppis på dasset. Just nu ligger det högar på köksbordet, och fler lär det bli - böcker, anteckningsböcker, kökshanddukar (vem behöver 50-60 kökshanddukar, om man inte är ett storkök???), jag ska gå igenom dukar, stickade tröjor/koftor (vem behöver 50-60 stickade tröjor och koftor???), muggsamlingen, ljuslyktor (jag har bla en samling med ljuslyktor i klarglas, bla "Snöbollen", som knappt varit framme på några år), porslin osv. Jag har en massa sånt jag skapat själv, som ska försöka säljas, dels ska jag återuppliva min etsybutik, dels hamnar det på min loppis. Det är onödigt att ha saker som bara står, och jag behöver pengarna.
 
Är det förresten nånting ni är på jakt efter som jag kanske har? Hör av er!
 
 
En annan sak, som nämns ofta i samband med low-impact, zero waste, hållbarhet osv, är matsvinn. Massor av mat slängs, många ton varje år bara i Sverige, och mycket av det är direkt från oss konsumenter. Det köps för mycket mat, och så slängs det som blivit dåligt (verkligt dåligt eller inbillat dåligt pga sista datum) eller helt enkelt inte använts upp, eller som lagats till utan att ätas upp. Det är fruktansvärt, med tanke på ekonomi, miljö, människor som svälter osv, och det går att göra något bättre av maten än att slänga den. Att köpa mindre mängder, och att laga bara det som äts upp är en bra början, men för det som redan står i skåpen och "skräpar" så finns det också betydligt bättre saker att göra än att slänga.
 
Fattigdom och människor som inte har råd att äta sig mätta, det är inte bara ett problem i tredje världen, det är ett problem i Sverige också, och jag garanterar att det är ett problem i din nära omgivning också. Pensionärer, sjukskrivna, arbetslösa, ensamstående föräldrar osv har alla en sån låg inkomst, att det inte är självklart att äta varje måltid, ibland inte ens varje dag. Att sånt som är självklart för många är en lyx för andra, som frukt, grönsaker, kött/fisk/fågel, nånting gott till helgen...
 
Jag kan garantera att sånt ni ser som skräp, sånt som inte blir uppätet, sånt ni köpt på er när ni testat nån ny diet, sånt med kort datum (eller rentav utgånget datum - en del saker håller lääääänge!), det är skatter för någon som lever på liten budget. Packa ihop en påse, och knacka på hos din vän, granne, familjemedlem eller vem det nu kan vara (som sagt, jag garanterar att du känner någon som varje månad kämpar för att få maten att räcka!), du kommer att lysa upp någons dag! Dessutom - det känns bra i hjärtat att kunna hjälpa, och genom att hjälpa såhär direkt, så behöver du inte ens fundera på om allt kommer fram, eller om en del försvinner på vägen. Jag har varit mottagare till några såna här påsar genom åren, det känns också bra i hjärtat!
 

Kommentera här: