maskrossirap och annat ätbart

Det känns bra att göra det man föresatt sig! Igår gick jag faktiskt ut och snickrade på odlingslådan, fram- och baksida är klar, sidorna återstår (och ett lock ska göras, men det är ingen brådska, jag har ingen användning för lock förrän i höst), men jag börjar ha slut på skruv. Jag ska gå igenom vad jag har i skruvväg, och så ska jag såga till brädorna till sidorna bara jag skrivit klart det här. Det blir inte rakt och vinkelrätt, men det kommer att fungera till det jag ska ha det till - att odla sol- och värmeälskande grönsaker. Just nu blir det en liten gurkplanta, men förhoppningsvis kan jag få tag på några tomater och lite chilipeppar också, och kanske nån paprika. Jag får se vad som finns att köpa billigt!
 
Igår kväll ställde jag mig också och kokade maskrossirap, det tog sin tid, halv elva var jag klar. Jag har inte smakat det färdiga resultatet, men varm direkt ur grytan var den jättegod!
 
 
Och kolla så fin den blev! Dymoetiketter är bland det snyggaste jag vet, så det är klart att mina fina små maskrossirapsburkar fick dymoetiketter! Jag skrev ut en etikett till granskottssirapen också, men den får vänta tills sockret har smält, sirapen är klar och granskotten är bortsilade, för förmodligen kommer jag att behöva en mindre burk när jag ska förvara min granskottssirap än när den tillverkades.
 
Nu på förmiddagen, så började jag på en ny anslagstavla på pinterest, forage and harvest, men en massa tips och recept på vad man kan göra av skörden. Tydligen kan man göra sirap av det mesta, och många sorter låter gott och som något jag vill testa - nyponsirap, rosensirap, violsirap, syrénsirap, citronmelissirap, rabarbersirap... Jag skulle vilja ha hela samlingen sirap i skåpen, men har kanske inte riktigt användning för så mycket. Rabarbersirap låter dock för frestande för att låta bli, och får jag mycket rosor i år, så vore inte rosensirap eller nyponsirap helt fel. Sen finns det recept på geléer, saft, sylt, marmelad, inläggningar, oljor, vinäger, allt man kan tänka sig och lite till, allt kokat på blommor, frukt och bär. Det gäller helt enkelt att balansera vad som låter gott, vad som låter intressant, vad jag lyckas skörda och vad jag faktiskt kommer att äta upp!
 
Nånting som jag faktiskt ska ut och plocka, idag eller nån av dom närmaste dagarna, är mera brännässlor - jag vill ha ett gäng förvällda i frysen, så att jag kan plocka fram och koka soppa i vinter. Brännässlor finns det gott om, jag har fått ett par diskhandskar så att jag kan plocka utan att bränna händer och handleder, påsar har jag också - det finns ingen ursäkt för att låta en sån skatt stå kvar oplockad!
 
Å, potatisen börjar komma upp, hurra! Förra året fick jag världens minsta potatisar, dom minsta var stora som lillfingernageln, dom största som en vindruva eller så. Dom var jättegoda, men lite större potatisar skulle jag gärna vilja ha i år!
 

Kommentarer:

1 emma:

vad myceket mumsigt

Svar: jag hoppas på det! :)
Miss Kitten Heart

Kommentera här: