koka pasta på en spik

Det ska mycket till innan man behöver gå med tom mage - det går att trolla fram en måltid av det mesta, även om det kanske inte alltid är allsidigt och näringsrikt, och ibland är det långt från gourmet. Men ibland kan man rentav göra något gott, och det kostar inte många kronor!
 
 
Idag började jag fundera i spaghetti-banor till middagen, den första tanken var pasta rouge - spaghetti med ketchup alltså. Sedan började jag tänka att det vore gott med någon sås, synd att jag inte har något såsigt hemma. Sen kom jag på - röda linser har jag, och lök, och att göra köttfärssås med linser istället för köttfärs är en veg-klassiker. Då brukar det vara frågan om en tomatbaserad sås, gärna med morötter och sånt i också, jag har varken morötter eller tomater hemma. Då gick tanken istället till den köttfärssås som var min favorit när jag var liten - jag föredrog alltid pappas bruna köttfärssås framför Sigruns röda köttfärssås (helt enkelt för att jag gillar inte tomat i köttfärssås), och med linser istället för köttfärs borde det gå att genomföra.
 
Tanke och handling är ibland samma hos mig, idag var det det i alla fall - när jag satte på pastavattnet, så satte jag samtidigt på en stekpanna med olja, hackade en lök som jag fräste på med röda linser och lite vitlök, och så hällde jag på vatten och en smulad buljongtärning, och lät det koka, ibland rörde jag om, ibland fyllde jag på med vatten. När linserna var mjuka, så lät jag vattnet koka bort, och pudrade sedan på en näve vetemjöl, rörde in det ordentligt i linserna, och hällde sedan på mjölk (använd den mjölk du har hemma) och en liten skvätt soja. Jag kryddade med citronpeppar (som är den enda peppar jag använder), kryddade lite försiktigt med salt (både buljong och soja är salt, så det behövdes inte många saltkorn), och lät det bubbla under omrörning tills det blivit lagomt tjockt. Under tiden som jag gjorde linssåsen så kokade jag spaghetti också, och det blev klart nästan samtidigt.
 
En god middag, som räcker till flera portioner, och det kostade inte många kronor. Bristen på grönsaker kompenserades med proteinet i linserna, grönsaker får det bli en annan dag. Men som sagt - min poäng är, att man kan äta billigt, enkelt och gott, utan en massa jobb, med "tomma" skåp, det enda som krävs är lite uppfinningsrikedom. Att koka soppa på en spik involverar kanske inte en bokstavlig spik, men vad gör det när man har pasta och linser hemma?
 
Ikväll ska jag komma ihåg att blötlägga gula ärtor. Dom är den billigaste av alla ärtsorterna, och man kan göra mycket mer än ärtsoppa med dom. Väldigt bra och billig mat!
 

Kommentera här: