i miniformat

Jag är otroligt svag för allting i ministorlek, det har jag alltid varit. I slöjden tex, vi skulle snickra vägghyllor och pallar, och jag gjorde båda två i storlek mindre. Pallen har jag faktiskt fortfarande kvar, den står i köksfönstret, jag målade den blåsvart när jag målade om köket. I dom tidiga tjugo-åren, så samlade jag på parfymflaskor i miniatyr (inte dom tjusiga antika, utan vanliga parfymer i miniformat), den samlingen saknar jag faktiskt. För väldigt många år sedan, så hittade jag minikeramik på loppis till väldigt överkomligt pris, och jag ångrar fortfarande att jag inte köpte dom. Ett tag för några år sedan, så kunde jag inte motstå minismå prydnadsfigurer, jag har samlat på mockakoppar (dvs små kaffekoppar), jag hade ett gäng barnböcker i miniatyr som jag sålde i höstas, och jag samlar fortfarande på små små virkade dockor. Och, inte att förglömma - jag byter och samlar på miniatyrkonst, främst ATCs (som är i format som ett kreditkort ungefär), och skapar överhuvudtaget gärna smått. När jag gick runt hemma och samlade ihop små saker, så hittade jag en hel hög, utspridda här och var (allt finns inte med på bilderna), jag har helt enkelt svårt att motstå smått och gulligt! Med det sagt - dockskåpssaker och små glasdjur är inte riktigt min grej, det jag gillar är små versioner av vanliga stora saker. Som parfymflaskorna - dom är små kopior, fortfarande fullt funktionsdugliga, och det är det jag gillar mest - små saker som fortfarande kan användas på samma sätt som originalen. Med även det sagt - en del saker gillar jag fast dom bara är små och söta och helt utan funktion...
 
Ok, slut på intro, nu kommer en hel hög med bilder (så nu är ni varnade!), och imorgon tänkte jag visa lite smått och gott som jag hittat på nätet, sånt som får snålvattnet att rinna!
 
 
Jag sprang som sagt runt i huset och samlade ihop allt smått jag hittade, och ställde samman det på vedspisen i målarrummet. Inte för att låta det stå framme (bara glashyllan innehåller numera miniatyrer), utan för att få med allt på bild. När sakerna är små, så ryms väldigt mycket på en inte speciellt stor yta...
 
 
Små fat och skålar köper jag med tanke på funktion, att lägga tesilen på, eller en kaka eller två, eller (med dom djupare skålarna) att ha soja och andra såser och gunkor i. Medicinflaskorna är köpta på loppis, dom små parfymburkarna med emaljblommor på locket kommer från Röda Korset, och dom små tarotkorten är verkligen pyttesmå - lite väl små nästan, jag har använt dom till att pyssla med, eftersom dom är för små för att hantera. Fast nu känner jag att jag vill nog ha en till mini-tarotlek, att ha kvar till samlingen.
 
 
Den lilla virkade-dock-samlingen växer väldigt sakta, dom är inte lätta att hitta. Men dom är så fina, och helt ofattbart att folk har suttit och virkat så smått. Fast faktum är, att det finns dom som virkar ännu mindre - ofattbart som sagt!
 
 
Det här pyttelilla syskrinet är en favorit, det tilltalar mig på alla håll och kanter! Den lille havfruen var ett gratisfynd från en kompis, dom gröna miniversionerna av Friedel Ges Gesch retroljusstakar kommer från mormor och morfar, och den lilla teddybjörnen köpte jag när jag läste i Uppsala 96-97 nångång. Den kan faktiskt vara en av mina äldsta ägodelar, jag har inte mycket som har varit med så länge! Ikonen och statyn är båda loppisfynd.
 
Rit-kitet är köpt på Flying Tiger för några år sedan, jag har inte haft hjärta att packa upp det. Kolla bara den lilla trädockan, hur söt är inte den?
 
Hyllan är proppfull med en massa smått:
 
En liten husvagn, en pillerask, ett par ljusstakar (som är för små för julgransljus), ett par keramikgäss och ett par träelefanter (jag har fler av dom, i flera storlekar) - allt är förstås loppisfynd, som det mesta jag köper.
 
 
Ett litet lackäpple (som går att öppna), en daruma, en keramikåsna med vagn, en keramiktussilago, ett fodral till pyttesmå tändsticksaskar, en neonrosa dinosaurie som jag tiggt till mig av Sigrun, en miniliten dalahäst, en porslinsflodhäst (dom kom ursprungligen med engelska teförpackningar), ett par supersöta små keramikfigurer, ungefär världens minsta anka, och en pytteliten elefant. Allt som sagt loppisfynd, nästan.
 
 
En liten Mimmi Pigg i keramik (som jag tänkt lägga ut till försäljning bara jag får tummen ur), en liten sköldpadda också i keramik, små porslinshundar, ett trälok (från ett kinderägg för väldigt länge sedan, säkert 20 år sedan) och en orange grodaktig figur (från ett typ tuggummimaskinsägg). Svan-/gåsfamiljen i mässing kommer från Anna, den lilla nunnan i trä och den lilla kattfiguren är, liksom det mesta andra, loppisfynd.
 
Det här är som sagt bara toppen på isberget, och jag är säker på att det blir mera vad det lider - små saker är tacksamma att köpa av två anledningar, dom är billiga, och dom tar knappt någon plats. Ja, och så är dom himla gulliga, förstås!
 

Kommentera här: