20 minuter om dagen

Är det något jag inte är, så är det en pedant. Jag städar alldeles för sällan, håller aldrig så snyggt som jag egentligen helst vill ha det, och dammsugaren används så sällan att den nästan är täckt med spindelväv. Fick jag bestämma, så skulle jag vara betydligt ordentligare - jag tycker ju om när det är fint och nystädat hemma! Att jag inte är det, har flera skäl - orken och disciplinen saknas, jag glömmer röran så fort jag vänder ryggen till, och alldeles för ofta så ser jag den helt enkelt inte, eller så är jag så upptagen med annat, att jag ignorerar dammråttor och stök. Det är inte helt lätt att tro det, men ibland drömmer jag faktiskt om att vara som Monica i Vänner, total pedant och neat freak (hon är faktiskt den av vännerna jag känner igen mig själv mest i, men inte i just det...).
 
Rent realistiskt, så kommer inte det att hända. Rent realistiskt, så måste jag hitta en metod som funkar för mig, som inte överväldigar mig utan gör att jag faktiskt får något gjort, och som funkar i längden. Jag hittade för en stund sedan den här videoserien på youtube, 20/20 Home Cure, vilken i princip går ut på att avsätta tjugo minuter om dagen till hemvård. Städa, sortera, piffa, och bara tjugo minuter per dag.
 
20 minuter - det borde jag kunna fixa! Ställa äggklockan (gärna ungefär samma tid varje dag, så att det blir en rutin), och så städa det som behöver städas, och när klockan sedan ringer, så är jag klar för dagen. Skulle det smyga in något mera städ och fix under dagen (som att diska, eller att plantera om en blomma, eller vad det nu kan vara) så får det betraktas som en bonus, men absolut inte som ett måste.
 
Jag började faktiskt nyss, klockan sju ställde jag äggklockan, dammsög hall, trapp och övervåning, och torkade av trappan (det behövdes!). När klockan ringde och jag fortfarande hade torkwipes i handen, så torkade jag av badrumsdörren också, den har jag stört mig på länge! Sedan var jag ut med Alice för att svalka av mig lite, nu ska jag göra te (och diska tre tallrikar och ungefär lika många gafflar), och sedan kan jag sitta på baken med gott samvete resten av kvällen. Eller ja - ända tills det är dags att ställa äggklockan imorgon!
 
Jag tror att det kommer att fungera, bara jag kommer ihåg att ställa klockan varje dag. Jag får helt enkelt skriva en stor och tydlig lapp, och så sätta upp den där den definitivt inte kan missas. Jag är inte ute efter blankbonade golv som en kan äta ifrån, men hyfsat snyggt och fint hemma. På 20 minuter om dagen borde jag absolut kunna åstadkomma det!
 
 

Kommentarer:

1 Birgitta:

Ungefär så där städar jag också. Nån liten grej varje dag. Funkar det inte alla dar, så kanske det blir lite mer nästa dag:-)

Svar: du har ju snyggt och rent, så uppenbarligen så funkar det! ^_^
Miss Kitten Heart

Kommentera här: