hemma hos

Bland det bästa jag vet, är att se hur andra bor. IRL är förstås det allra roligaste, tyvärr går jag inte husesyn hos folk speciellt ofta (systrarna Jessica och Linda bor i ny lägenhet och nytt hus, och jag har inte sett någon av dom, pga 70 mil bort), därför älskar jag inredningstidningar med hemma hos-reportage, och jag tittar på massor av home tours på youtube. Tv-program som inte går ut på något annat än att titta in hemma hos folk är förstås fantastiskt trevligt, och när jag förra året upptäckte Vem bor här (jag missade den första säsongen...) så var det verkligen home run! För ett par veckor sedan, så började jag fundera på om det inte var dags för en ny säsong, eller om jag hade missat den också, och då fanns inget att se på svtplay. Igår däremot - två avsnitt ligger uppe, och det tredje visas klockan 20 ikväll. Hurra! Alla hem som visas är inte i min smak och i min stil, men däremot är dom allihopa väldigt personliga, och det brukar gå hyfsat bra för mig att gissa vem som bor var, eftersom hemmen speglar personligheter och yrkesval. När folk kommer hem till mig, så brukar det vara det dom säger också, att mitt hem är så väldigt mycket jag. Det är ju därför som jag tycker om att se hur folk bor, när dom lägger ner av sin själ och sin personlighet och sin smak i sitt hem, då är det det roligaste och det finaste som finns. Även när det inte egentligen är min smak!
 
Min smak, förresten - den är dels solklar (folk brukar vara bra på att pricka in sånt jag tycker om), dels är den helt personlighetskluven (vilket förklarar varför jag inte kan sluta göra om hemma, hur nöjd jag än är när jag gör något, så vill jag prova på något annat efter ett tag). Ibland blir den där personlighetsklyftan lite jobbig, jag ser hur fint andra har det, och jag vill ha det precis så, men när jag ser olika hem i helt olika stil, och älskar allihop - ja då är det svårt att få ihop det till nånting. Tur att jag tror starkt på eklektiska hem, och att det vi älskar passar ihop... ^_^
 
Jag har en spellista på youtube, med hemma hos och heminredning (länk ovan), och det här är några exempel på hem jag älskar, som inspirerar mig väldigt mycket, och som inte har mycket gemensamt med varandra:
 
 
 
 
 
 
Jag tycker alltså om alla dom här hemmen, alla dom här inredningarna, retro och bohemiskt och färgglatt och vitt och maximalistiskt och minimalistiskt och kitschigt och stilrent. Jag kan inte få in element av allt i mitt hus, minimalistiskt och maximalistiskt till exempel krockar rätt rejält... Eftersom jag tycker om att omge mig med fina saker och sånt jag tycker om, så vinner maximalisten där. Färg vinner också över vitt, men skulle faktiskt inte fungera om jag inte hade vitt som grund - många väggytor är vita, många möbler är vita, mot det gör sig färger och mönster bra. Kitsch vinner över stilrent, och både bohemiskt och retro får plats hemma, för dom funkar faktiskt väldigt bra tillsammans. 
 
Men som sagt - min filosofi är att så länge du omger dig med sånt du älskar, så fungerar det tillsammans. det brukar vara dom där halvmesyrerna, sånt en skaffar tills vidare, eller i brist på annat, som skaver och som sticker ut. Jag har också haft såna, har väl fortfarande en del, även om dom blir allt färre, och jag håller alltid ögonen öppna efter något som passar mig bättre. Jag handlar i princip bara begagnat, så ibland får jag vänta länge, men till slut brukar det dyka upp. Som mitt ovala teakköksbord och teakstolar )som jag köpt på fb), min stringhylla (som jag hittade i mormor och morfars hus), tygskåpet i vardagsrummet (som ju var ett gammalt köksskåp som jag hittade i min vedbod) - bara man är öppensinnad och håller ögonen öppna, så dyker det du söker upp!
 
Nu har jag bara tre timmar att fördriva innan nästa avsnitt av Vem bor här börjar, jag ska börja med att dricka mera te, och känna om mina nysprejade kryddburkar börjar torka, och så ska jag kanske börja fundera på någon slags middag. Jag skulle ha tagit lite kort också, jag ska lägga upp tavlor, drömfångare och sånt till försäljning. Tre timmar, det kommer att gå på en grisblink!
 

Kommentera här: