gör kläder till mig själv

Jag har ju alltid stickat, virkat och sytt, men det har sällan blivit kläder till mig själv - jag har stickat och virkat sjalar, mössor, vantar, halsdukar, sockar, men inga tröjor. Jag har gjort försök att sy kläder, men det har sällan blivit bra. Väldigt synd, för vill man ha en personlig garderob, och vill man ha full makt över vad den innehåller, så är det bästa sättet att skapa sina egna kläder. Att göra kläder i min storlek har alltid känts blah, dels går det mycket material, dels är det svårt att hitta fina mönster, dels så minskar finhetsfaktorn - kläder i mindre storlek ger mer känsla av dock-/barbiekläder, och hur fina kan inte dom vara? Jag har faktiskt sytt en del småsmå kläder i mina dagar, bland annat sydde jag en dockgarderob till Maria i julklapp för länge sen. Nu, när jag väntar på GBP-operation, och när jag ändå har ett gäng kläder på vänt, så passar jag på och börjar sy/sticka/virka kläder i mindre storlekar. Jag satsar på ca storlek 42 (inte helt orimlig storlek, tycker jag), och håller mig till mer flexibla modeller - figursydda klänningar väntar jag med tills jag är där.
 
Kjolen sydde jag igår, världens enklaste modell, en lång tygrektangel, en bred resår upptill och en fåll nertill, och så passade jag på och sydde i fickor - fickor i kjolar/klänningar är det bästa som finns! Jag hittade till slut ett tröjmönster, jag ligger lite fel på masktätheten, tröjan kommer att bli lite mindre än i beskrivningen, och därför gör jag den i storlek L. Den stickas uppifrån och ner, i ett stycke, och snart kommer jag att behöva byta till rundstickor - tur att jag har handarbetande vänner att låna stickor av, när den rätta storleken saknas hos mig!
 
Som ni ser, så verkar jag ha bestämt mig för blått som basfärg i garderoben (förra tröjan jag stickade gick ju också i blått), det är inte på något sätt planerat, men jag känns rätt nöjd med det ändå. För inte alltför många år sedan, så stod jag inte ut med blått, efter att ha överdoserat på 90-talet, nu kan jag nog räkna blått som en av mina favoritfärger. Uppenbarligen!
 
Jag har letat fram några tyger till, lämpliga för klädsömnad, och dom är också blåmönstrade... Nu ska jag bara hitta modeller att sy, som sagt så vill jag att dom ska vara flexibla i passformen, inget figursytt, och så har jag inte hur mycket tyg som helst, så det kan inte bli maxikjolar eller långkappor. Jag ska kika in på bibblan idag, och låna hem lite syböcker, och så har jag förstås tillgång till hela internet, och kanske nånting i mitt eget lilla bibliotek. Jag gillar dels kläder med vintagekänsla, dels oversize och assymetriskt, jag får se var jag hamnar!
 
Spara

Kommentera här: