capsule wardrobe

Jag dras mycket till minimalism, inte i den formen att minst prylar när en dör vinner, utan minimalism i form av ett enkelt liv. Jag har egentligen alldeles för mycket saker för mitt lilla hus, men med fler kvadratmeter, så hade det istället kunnat se snålt ut - allt är relativt, helt enkelt! Hos mig är det främst böckerna och konsten som breder ut sig, varenda tillgänglig vägg är täckt med tavlor och bokhyllor. Sen är frågan, hur mycket är för mycket? Saker som jag gärna köper, skor, väskor, emaljkastruller, pyrexformar, porslinsskålar, det är alltihop saker med användningsområden, men var är gränsen, hur många kan man använda, och hur många är för mycket?
 
Jag började titta på videos om capsule wardrobes tidigare idag, och sånt är typiskt sånt som inspirerar mig - att gå igenom, att sortera och organisera, att välja och att välja bort. Sånt är typiskt sånt jag inte kan låta bli att göra själv, helst just exakt den sekunden jag ser/läser om det. En capsule wardrobe, eller kapselgarderob, är en garderob som består av ett begränsat antal plagg, men som i sin flexibilitet kan kombineras ihop på många sätt, för alla tillfällen. På sätt och vis, så har jag haft en kapselgarderob i flera år, den består av klänningar och koftor, som kan kombineras ihop på olika sätt. Samtidig - jag har bara klänningar och koftor, det begränsar flexibiliteten. På sista tiden har jag köpt lite mjukisbyxor (som jag i princip bara går omkring i hemma, jag har slut på strumpbyxor i min storlek, och har inte lust att köpa nya, så det begränsar klänningsanvändandet...), och några tröjor, men det är inget som skulle kunna kallas kapselgarderob på något sätt. Så nej, här och nu, så är en kapselgarderob i ordets rätta bemärkelse inget för mig, men det betyder inte att jag inte behöver kolla igenom min garderob, och det är vad jag har ägnat mig åt i eftermiddag.
 
Mina kläder är uppdelade i två garderober (tre, om man räknar efter-operations-ställningen), garderoben i sovrummet, och en klädstång i klädkammaren (= ratkammare/förråd). I sovrummet har jag dom kläder som används, i klädkammaren dom som är för små, eller inte i säsong. I klädkammaren har jag också skor och väskor (förutom dom som används, som står/hänger i hallen), och så en massa vinterstickat. Från sovrumsgarderoben rensade jag inte bort speciellt mycket, några klänningar, några koftor. Från klädkammaren rensades desto mer - några klänningar flyttades till sovrummet (med förhoppning att bli använda), ett par slängdes (hål, fläckar och allmän slitenhet), och en hel hög ska fotograferas och läggas upp till försäljning på fb - jag hoppas att kläder i plusstorlekar är efterfrågat, det brukar det i alla fall vara! Samma procedur med skor och väskor och stickat - en del skor och väskor togs fram för att användas, två par skor slängdes (trasiga, allmänt slitna...), ett par ska försöka säljas, ett par ska jag höra om syrran vill ha. Ett gäng väskor sorterade jag undan till min framtida vintagebutik, och en hög ska jag göra mig av med. Det stickade behöll jag det mesta av, och sorterade bara ut litegrann att sälja/donera, att ge bort, och att återvinna (= garn = sticka något annat).
 
Sminkbordet fick också en omgång, och en hel kasse med saker rensades bort - en del helt oanvänt och oöppnat, en del mer eller mindre använt. Några grejer ska slängas, men majoriteten ska jag försöka sälja. Jag funderar också på att göra mig av med en hög med hårgrejer, hattar, diadem, fascinators, eftersom jag knappt har något hår att ha sånt i. Å andra sidan, så tröttnar jag förmodligen på det korta håret nån gång, och sparar ut det. Å tredje sidan, så kan jag hitta nya fina hårgrejer då, eller så har jag rentav inget intresse för såna saker när den tiden kommer. Ok, utrensning it is.
 
En väldigt produktiv eftermiddag, med andra ord! Garderoben är lite tunnare, klädkammaren är mycket prydligare, jag har (snart) lite mindre ägodelar att få plats med... Bara att fortsätta till resten av huset, då... Jag har några tarotlekar som jag tänkt byta bort, men funderar nu på att sälja dom istället, så att samlingen blir lite mindre i alla fall. Kastruller och ugnsformar kan jag absolut rensa ut, många av dom blir aldrig använda, för jag har flera stycken i samma storlek. Böcker rensar jag faktiskt kontinuerligt - är det böcker som jag inte tycker mycket om, eller som väldigt fina att ha i hyllan, så gör jag mig av med dom sedan jag läst dom. Muminmuggar har jag också rensat ut en massa, jag har tre kvar som jag ska lägga upp till försäljning igen.
 
Jag tycker om att köpa saker, men jag tycker nästan lika mycket om att rensa ut! I USA finns det folk som lever på att organisera andra människor, deras hem, deras garderober - snacka om drömjobb!
 
 

Kommentera här: