om socker, och minitacos

Jag var ju utan sötsaker bra länge i vintras/våras, tills det till slut var alldeles för mycket jobbiga saker som hände, och jag visste inte hur jag skulle hantera dom, förutom att äta sött. För det är ju det som är mitt problem, jag hanterar känslor genom att äta sötsaker, och det betyder i längden att jag aldrig kommer att klara av att låta bli sockret om jag inte tar tag i problemet i botten, dvs känslohanteringen. En bra anledning att träffa en psykolog! Men, jag fortsätter ändå att försöka, och idag är fjärde dagen utan sockriga saker. Idag börjar det kännas någorlunda ok, dom första dagarna är inte att leka med, den fysiska abstinensen jag får visar helt klart att det är ett beroende. Sen är det andra beroenden som måste brytas framöver, när kroppen slutat skrika efter socker, gamla vanor är nästan ännu svårare att ändra. Till exempel: Vad äter man framför en film? Vad köper man när man vill fira? När man haft en dålig dag? När man ska bjuda/blir bjuden på fika? När man ska åka bil längre sträckor? När man är sugen på sött, vad väljer man istället? När man är på affären, och av ren slentrian kikar på godishyllorna? Det är många tillfällen och situationer som gör att man sträcker sig efter sötsaker, och för en "vanlig" människa är det inget större problem. Har man däremot ett sockerberoende, så blir gärna 2 tillfällen i veckan till slut 2 tillfällen om dagen, i perioder har jag mer eller mindre levt på sötsaker. Att klara mig förbi den första abstinensen är jobbigt, men det går att göra, det är alla dom där vanorna som till slut har fått mig att börja äta sött igen. Jag har köpt mörk choklad, det ger tillfredsställelse och en känsla av lyx, utan att ge den där sockerkicken, jag köpte också en bytta glass på Willys, som innehåller bra saker främst av allt, sockret kom långt ner i innehållsförteckningen. Byter jag bara ut godiset mot mörk choklad och nyttigare glass, så har jag inte kommit långt med problemet (för en massa år sedan, så bytte jag godis mot knäckebröd, det ledde till ett knäckebrödsmissbruk...), men jag känner att det ändå är bra att ha nån slags krockkudde, för dom dagar då jag verkligen är på gränsen att återfalla.
 
Det här blev en lång inledning, jag som bara skulle tipsa om min goda, enkla, snabba lunch...
 
På Konsum (tror jag att det var) hittade jag minimini-tortillas, och kunde inte låta bli att köpa dom. Idag fyllde jag ett gäng med baba gannoush, avokado, gurka, vårlök, chili, örtsalt och citronpeppar. Det krävs ingen mer matlagning är lite hackande, det var supergott, och hur nyttigt som helst. En sån här minitaco äter men i ett par, tre tuggor, så jag gjorde som sagt ett gäng, fem stycken (varav tre var bara drygt hälften så stora) gjorde mig väldigt lagomt mätt. Jag har sagt det förut, men säger det igen - tortillas är inte till för att bara gör tacos med, man kan fylla dom med allt möjligt gott!
 

Kommentarer:

1 Anonym:

tips! har precis samma problem och jag började med lite protein till varje frukost, tex lite kyckling, fisk, etc, och en del av sötsuget har faktiskt gett med sig! iden är väl att man hjälper binjurarna och får mer långsiktig energi bla...

vet "svaret" till dina nästa frågor ;) att helt byta ut mat mot något annat, så att det inte blir ett tomrum... jobbar själv på det, tex äta innan filmen, fira på något annat sätt, eller kanske max en g i veckan?, ta ett bas och lyssn på musik efter en dålig dag, eller kanske yoga?, bjuda på fruktsallad... ha med frukt i bilen, handla inte hungrig... jag tror att det bästa är att få bort suget! är ju nästan omöjligt när man väl är sugen, så för mig blir det kyckling till frukost imorgon, mvh hon som åt dubbel mjuklass häromdagen.

Svar: tack för tipsen! dom uppskattas mycket! ^_^
Miss Kitten Heart

2 Anonym:

ta ett bad menade jag ju ;)

Kommentera här: