kors i taket!

För en gångs skull, så håller jag faktiskt på att laga middag. Sen middag, då jag somnade på soffan, men jag lagar den nästan helt från grunden. Jag har grönsaker i ugnen, jag har rört ihop en vitlökssås, och så värmer jag Findus grönärtsbiffar på spisen (nästan från grunden, sa jag ju). Lyx på lördagskvällen! Matlagningen fick mig att tänka på några tips, sånt som underlättar:
 
* Koka rödbetor hela, oskalade. Sen är det bara att gnugga av skalet under rinnande vatten. Snabbt och enkelt och relativt oblodigt. Har just gnuggat skalet av tre rödbetor, och är inte minsta röd om fingrarna. Förresten, rödbetor - hur gott är inte det?
 
* Riv vitlök på ett platt rivjärn. Absolut det enklaste och snabbaste sättet att finfördela vitlök.
 
* När man lagar grönsaker i ugnen (annars också i och för sig), så blir dom jämnmjuka och man börjar med dom hårdaste sorterna först, och tillsätter dom mjukare sorterna se, så slipper man att en del sorter blir mos. Höjer man dessutom värmen på slutet, så blir dom gott krispiga på utsidan, medan dom är mjuka inuti. Salta inte förrän dom börjar bli klara, eftersom saltet drar ut vätska, och det kan göra grönsakerna torra och trista om man saltar för tidigt.
 
Bilden är inte speciellt bra, men det syns kanske att det var gott? För det var det, riktigt gott!
 

Kommentera här: