vettigt är på semester...

Jag har haft förinställda blogginlägg hela helgen, och tur är väl det, jag har inte spenderat många minuter vid datorn, bara för att sätta på musik nån gång ibland. Imorgon har jag dock inget förinställt, och inget planerat, förhoppningen är att vakna tidigt och komma fram till nåt, och förhoppningsvis något vettigt. På senaste tiden känns det tyvärr som vettigt har tagit semester...
 
Låt mig förklara. Att ha gått från social eremit, till överdriftssocialisering, till skeptisk isolering, till depression och nu till glad och sällskapssjuk, har förändrat mycket, min personlighet, mitt beteende, min självcensur. Kanske mest det sista, jag som analyserat och överfunderat i alla år, jag bara gör, och funderar inte ens. Både på gott och ont. Jag gör mycket jag aldrig skulle ha gjort förut, jag ångrar inte sånt jag skulle ha ångrat, jag glider med strömmen och låter den ta mig vart den vill. Ibland är det till märkliga ställen. Och jo, sekundsnabbt undrar jag om vettigt tagit semester...
 
Jag har bortförklaringar om det är någon som reagerar (jag är äntligen glad igen! jag har äntligen roligt igen! jag trivs med mig själv, äntligen! det beror säkert på medicinen!), men grejen är, att jag inte egentligen tycker att jag behöver bortförklara mig. Jag har inga barn, jag är singel, jag levde som eremit väldigt länge (i tio års tid var jag nykter och levde i celibat, en logisk följd av att inte kunna umgås med folk), jag har mycket att ta igen, och jag har ingen att ta hänsyn till, ingen som tar skada om jag gör bort mig själv, eller om jag lever på ett sätt som en 38½-årig kvinna inte förväntas leva. Bara en sån sak som män, eller pojkar i mitt fall. Även om äldre kvinnor och yngre män är betydligt mer accepterat nu än förut, så ses det ändå snett på. Många gånger har jag fått höra att jag borde sikta in mig på en betydligt äldre åldersgrupp. Betydligt lättare sagt än gjort, då det inte är ett aktivt val. Att jag gillar karlar med skägg är inte heller ett val, inte heller att jag är bisexuell och sålunda gillar tjejer också, eller att alla är snyggare med tatueringar än utan. Hade det varit ett val, så hade det inte varit någon större diskussion.
 
Jo, tyvärr är det runt det ämnet det rör sig, när jag faller för impulser. Karlar. Det som är tyvärr i min värld, är att jag hittar dom som vill vara med mig i brist på annat, och som dessutom vill vara dom som sitter i förarsätet, att allt ska vara på deras villkor. Jag tycker inte om att vara ett andrahandsval, och jag vill gärna ha något att säga till om. Faktum är, att jag är rätt dominerande och bossig, att vara tvungen att nöja mig med att dansa efter någon annans pipa är rätt värdelöst. Jag har förstås valet att kliva ur situationen, men sanningen är att jag hellre dansar över huvud taget, än inte alls.
 
Jag känner att jag svamlar, jag uttrycker mig kanske kryptiskt, det är inte meningen, men samtidigt vill jag inte utlämna mig (och andra) mer än vad jag redan gör. Det här är fruktansvärt närgånget, om man jämför med för ett år sedan, eller ett halvår sedan.
 
Det är nånstans här jag sitter mitt en en 40-årskris också, hur ska jag kunna fylla 40 och bete mig som en 40-åring, när hela mitt liv ser precis likadant ut som för 20 år sedan? Jag är i precis samma situation, med brist på jobb, brist på pengar, brist på karl (eller kvinna för den delen), men utan hopp för framtiden. Jag vet ju att det där hoppet jag hade då, det sket sig hur mycket som helst.
 
Så jag dansar som det vore 1999, som var dag var den sista, som om här och nu är det sista jag någonsin kommer att få. Jag fortsätter att träffa män som definitivt inte är den rätta, men som verkar vara en bra idé där och då, jag gör sånt som får folk att höja på ögonbrynen och skvallra och tycka att jag är pinsam. Jag slänger mig ut, och hoppas att trapetsen är på plats och fångar upp mig, och om jag missar, så hoppas jag på skyddsnätet. Jag fortsätter att vara glad och ha roligt, jag tar för mig allt vad jag kan, för att jag vet att det kommer inte att fortgå.
 
Imorgon, eller nästa månad, eller nästa år, då kommer jag att vara ensam igen, det enda jag vet, är att jag inte vill ångra något jag inte gjorde. Carpe diem, sa Robin Williams i Döda Poeters Sällskap. Suck the marrow out of life.
 
Så jag har skickat vettigt på semester, och jag suger ut märgen, jag suger så hårt jag kan, och jag sträcker mig efter nästa ben.

Kommentarer:

1 Huldra:

Ta vare på deg selv, og lev livet slik du selv ønsker. :) Man lever bare én gang (tror jeg)!

Svar: man kan ändå aldrig göra andra människor nöjda, så huvudsaken man själv är det. så jag ska absolut försöka följa ditt råd! :)
malinmaskros

2 Carro:

Lev! Så länge DU mår bra så är allt som det ska, och alla andra kan ta och sköta sitt eget istället för att gnälla och analysera över andras liv;) Jag lever livet för mig, och gör som jag vill och fokuserar på att jag ska må bra, vad andra tycker om det skiter jag fullständigt i!
Så skit i vad andra tycker och gör sånt som du mår bra av =)

Svar: jag tror det är så man måste göra, man måste sätta sig själv först. eller som man säger inom wicca, gör vad du vill så länge du inte skadar någon annan. bra motto, där! :)
malinmaskros

3 Piglet:

Ja, men det är ju svårt att leva på något annat sätt än det som känns naturligt för en ... Det mår man inte bra av alls. Och om man nu inte levde som en tjugoåring när man var tjugo och man vill göra det när man är fyrtio, ja, då kan man väl få göra det? Vad det nu innebär att leva som en tjugoåring, förstås. Jag tror inte att det skilde sig så mycket för min del. Eller i alla fall hade det inte gjort det om jag inte hade hittat min pusselbit. Nog har jag önskat många gånger att jag var mer som vanliga människor och ville göra samma saker som de ... men ... det är ju så himla dumt att tänka så.

Fast att falla för fel karlar är förstås inte bra. Svårt att göra något åt, dock. Hoppas att du hittar någon som verkligen vill vara med dig. Ingen skulle behöva vara ett andrahandsval. Jag avskyr att vara ensam, men jag vore hellre ensam än tog någon "bara för att" ...

(och nu tror jag bestämt att jag svamlade också)

Svar: det jag önskar att jag hade nu, som jag inte hade som tjugoåring (eller trettioåring för den delen) är nån slags trygghet, nån stabilitet. jag har fortfarande inget jobb (jag trodde ju att den delen var fixad, tills vi blev uppsagda... :S), inga pengar, ingen partner... allt som mina föräldrar hade, som jag som ung tyckte var självklart när man var 40. nu vill jag inte leva som dom gjorde, men ja - gärna lite stabilitet.annars så är jag rätt nöjd med hur jag lever, och främst hur jag mår, jag har roligt, än så länge räcker det ganska långt. man kan aldrig göra andra nöjd, så varför ens försöka? man kan bara göra sig själv lycklig, i andras ögon så är det alltid fel ändå. så jag har slutat försöka.
karlar... ja, dom är ett helt annat kapitel...
malinmaskros

4 Piglet:

Haha, nä, vad man trodde när man var femton att man skulle göra/känna vid tjugofem, eller vad man trodde vid tjugofem att man skulle göra/känna när man är trettiofem och så vidare ... Det är inte alltid det har så mycket likhet :) Jag minns när min kompis' syster, som var några år äldre än oss, tog studenten. Det kändes så avlägset, så vuxet. Inte kände man sig vuxen när man tog studenten? Jag känner mig fortfarande inte särskilt vuxen; möjligen när någon kallar mig "fru" ;) Och de vänner jag har som har barn säger att man tror att man skall känna sig vuxen efter att barnen föds, men att de inte gör det heller. Jag tror helt enkelt inte att vår generation blir riktigt vuxen med de mått mätt som våra föräldrar blev vuxna enligt.

Hur som helst så förstår jag din längtan efter stabilitet. Även om man vill ha lite äventyr i livet är det skönt att ha en del saker ordnade och stabila. Jag är nog i mer behov av det än många, jag brukar hävda att jag är trygghetsnarkoman, men jag tror att nästan alla behöver vissa fasta punkter. Och att veta att man har en inkomst varje månad är definitivt en av de största tryggheterna, säga vad man vill om pengars makt och betydelse. Hittills har jag kunnat känna mig rätt så trygg i min anställning, men även hos oss pratar de om besparingar och neddragningar så man får väl se hur länge det vara. Kan villigt säga att jag fasar för att behöva söka jobb. Det känns som att man bedöms mer på sin personlighet än på sin kompetens, och att det bara är öppna, oblyga personer som räknas ... Jag vet att jag jobbar bra, men jag är inte övertygad om att jag skulle skina på en intervju, om vi säger så. Håller tummarna för att du kan få ditt jobb tillbaka alt. hitta något nytt. Förresten så tänkte jag på dig igår när jag gick förbi ett litet galleri (tror jag, alt. en affär) där de hade tavlor till försäljning. Inga dyra verk, utan de jag såg var prissatta så att vanliga människor skulle kunna köpa :) Säljer du mycket utav det du målar?

Må bra och ha roligt, det räcker långt det, tycker jag. Och så länge man inte gör andra människor något ont på kuppen, så skall väl de inte bry sig? Kan man tycka!!

Svar: nej, tidigare generationer blev väldigt vuxna, väldigt tidigt. min mormor var 44 år äldre än mig, så när jag var liten så var hon under 50, men jag tyckte att hon var uråldrig. iofs så var jag liten, då är alla gamla... men jo - man blev gammal tidigt förut, och man fick ta vuxenansvar tidigt. skönt att vi inte är där längre! samtidigt - våra egna liv borde få vara våra egna ansvar, så länge vi inte skadar nån annan. som du säger - må bra och ha roligt! ^_^
malinmaskros

Kommentera här: