tjusiga tisdag - titivating tuesday, make do and mend

Någonting jag gärna gör, och alltid gjort (med mer eller mindre framgång), är att göra om existerande kläder, så att de får längre livslängd. Upcycling, med ett fint utländskt ord. Kläder som jag är trött på, som är slitna, som inte passar längre. Ibland blir resultatet sämre än innan, men det gör inte så mycket - det är kläder som jag ändå skulle ha gjort mig av med, men nu fick dom en andra chans. Ibland blir resultatet lysande, och så mycket bättre än innan. Ibland behöver man inte göra så mycket, byta knappar kan räcka (vilket påminner mig om att jag har ett gäng knappar att byta, på koftor är knapparna ofta för små i relation till knapphålet, och sålunda vill inte koftan hållas stängd), ibland blir det en större operation.
 
Kragen jag sydde på en H&M-kofta är ett bra exempel på lite jobb, stor förändring.
 
Min skjortklänning krävde betydligt mer jobb och tid, jag sydde om fyra herrskjortor (köpta för en billig peng på Röda Korset) till en klänning, jag mätte och nålade och sydde och klippte, och såg till att den verkligen passar mig. Skräddarsydd, minsann!
 
Det är klart att jag har böcker på ämnet också, dom två översta, Chic on a shoestring av Mary Jane Baxter och Minxy Vintage av Kelly Doust handlar om att sy om existerande plagg, Sticka & Virka av Cilla Ramnek handlar om att pimpa existerande plagg med stickade och virkade detaljer, och Do Redo handlar främst om att göra nya saker av filtade tröjor. Bra och inspirerande allihop, och åtminstone de två sista borde kunna hittas på bibblan.
 
Mollie Makes är en brittisk tidning, som också innehåller många idéer för att göra om existerande garderob, vilket är en av anledningarna till att jag gillar den så. Finns på Pressbyrån med lite tur.
 
 
 
I´ve always enjoyed upcycling my clothes, sometimes with success, sometimes not. The top two photos are two successful project, a vintage collar sewn on an H&M cardigan, and a dress made from four men´s shirts. Then there are some book tips, if you want to try some yourself, and you need some advice and ideas. The pile of magazines are my Mollie Makes collection - lots of upcycling and DIY.

Kommentarer:

1 Anna:

Wow, den där skjortklänningen alltså, så snygg! Och vilken bra idé!

Svar: tack så mycket! :)
malinmaskros

Kommentera här: