äta på nytt sätt

En bok jag bara måste tipsa om, som är otroligt nu i tiden, även om den är närmare 30 år gammal, är "Äta på nytt sätt", en Mudi-Mums*-kokbok, med fokus på året och årstidens produkter. Nöt, gris och kyckling används inte, däremot ägg (ekologiska förstås!) och vilt, och så frukt, baljväxter och grönsaker, allt för att minska påverkan på miljön. Dessutom är maten enkel, billig och god, och trots att den har många år på nacken och saknar flashiga bilder, så är det här min favorit-kokbok, och jag plockar ofta fram den - för tips och inspiration, för basrecept, eller helt enkelt för trevlig läsning. 

Nu i juni kan man t ex hitta maträtter som körvelsoppa, mandelröding, bondomelett och böngryta. Prova till exempel:

Kikärtssallad

4 dl torra kikärtor som blötläggs i 24 timmar
½ l strimlad salladskål
2 grovt rivna morötter
skivad purjolök i tunna ringar
½ dl olja
½ pressad citron
örtsalt
basilika
1 pressad vitlöksklyfta
mycket hackad persilja
(allt KRAV-märkt om du hittar det!)

Gro kikärtorna 2-3 dygn så att de börjar spira. Skölj dem noga under groningen. När de är färdiggrodda koka dem i ca 15 min. Blanda de avsvalnade kikärterna med övriga ingredienser.



* Mudi-Mums = Mat Utan DjurIndustri - Mat Utan Multinationella Storföretag. Aktuell MudiMums-guide finns här!




This is one of my favourite cookbooks, it´s 30 years old, don´t have any photos, but is brilliant. The food is seasonal and avoid anything from animal factories (which means they do use meat and fish, but no beef, pork and chicken), and I really think they should print it again - it´s so very much right in our time.