syplanerar och tipsar om stiliga blogginlägg

Alltså - våren i år, den är bara skräp! Vi hade en eller ett par dagar igen med lite värme, och jag vågade till slut hänga bort vinterjackan. Och så blev det kallt igen... Och så började det regna... Jag ser verkligen fram emot dagar då jag slipper använda tjocktröja och jacka och halsduk! Jag har fortfarande vantar och mössa framme, så kallt är det fortfarande, mer än halvvägs in i maj - nu är jag så fruktansvärt less på att frysa!
 
Men även om det är svårt att låta bli att kommentera vädret, så är det ju inte vädret jag ska skriva om, utan om kläder - dels så har jag fått en idé till mitt svarta tyg, dels så tänkte jag länka tillbaks till en del av mina gamla inlägg om kläder och stil och inspiration, det har ju blivit en del sånt genom åren. Jag har fortsatt att titta på gamla Project Runway (nu är jag på säsong 17, favoriterna är Hester Sunshine och Sebastian Grey, som båda två verkligen hade toppar och dalar genom säsongen), och det inspirerar mig alltid. Jag blir så sugen på att ta fram symaskinen! Och i morse tog jag faktiskt fram den, fast jag tänkte börja med att sy om ett par gardintunnlar som det blev knas med i vintras. Men sen ska jag sy en klänning!
 
Det här svarta tyget var ett fynd på Röda Korset i höstas, det är en rätt stor bit, ca 2,5 x 1 meter om jag minns rätt, det är tunt och med ett fantastiskt tungt fall - och jag har inte lyckats komma på något att göra med det! Jag gillar ju plagg med volym, och det här tyget vill hellre smyga sig längs kroppen - nånting 30-taligt på skrådden vore helt fantastiskt! Men så såg jag på den här videon:
 
 
(Den börjar på precis rätt ställe, så det är bara att trycka på play!) En av mina favoriter, KarenBritChick, pratar om plusmode, och en av hennes kompisar är med såsom varande av modell större. Hon tipsar om en del plagg hon gillar, och den första föll jag av någon anledning för - en A-linjeformad klänning (dvs smal över axlarna och bysten, och så blir den vidare och vidare mot nederkanten, formad som ett A helt enkelt!) med en bred volang nertill. Jag har en klänning i väldigt liknande modell (utan volang), likaså ett linne, och jag älskar båda två, och har länge funderat på att använda dom som mönster för att kunna sy fler plagg i samma modell. Alltså perfekt utgångsläge för klänningen i videon här ovan!
 
I videon är klänningen fodrad, och jag tror att det är det som gör den så speciell - ett foder gör alltid plagg extra fina, särskilt när det är foder i kontrasterande färg eller mönster, och kollar ni på min bild ovan, så ser ni ett fantastiskt fodertyg som legat och väntat i flera år på att hitta sitt plagg. Alltså - kolla hur fint det är! Inte ens när jag rensat ut det mest färgglada ur mitt tygförråd, så kunde jag släppa det, hur o-svart det än är! Som en liten hemlig överraskning inuti en svart klänning kommer det att bli perfekt! Dessutom så är planen att sy i fodret så snyggt, att klänningen blir vändbar, och jag alltså kan ha fodret utåt. Volangen blir svart, det blir en liten svart knapp i nacken, och så klänningen som är svart, men som också kan bli rosa/grön/turkos/lila/osv - hur flexibelt är inte det? Dessutom så hoppas jag på att fodret (trots att det också är tunt och slinkigt) hjälper till att få lite styrsel på klänningen, så att den inte blir som ett fodral trots sin vidd.
 
Alltså, svart tyg är hopplöst att fotografera, det går inte få minsta känsla för hur det ser ut i verkligheten... Det här är en bit svart fuskpäls jag har, det är också ganska tunt, också med ett bra fall på det, men med rätt kort päls - faktiskt inte helt olikt Alice när hon är nyklippt... Det är inte en stor bit, kanske 1 x ½ meter, om ens det, så det räcker inte till ett plagg, inte i min storlek, men jag har haft funderingar på att sy en väska av det. Jag vill i så fall att det ska vara en väska med lite struktur, inte mjuk och baggy, utan att den ska kännas som en "riktig" väska. Vi får se vad jag hittar på!
 
Vi kikar bakåt i mitt "stil-arkiv":
 
Jag har pratat en del om hur jag vill styra upp min garderob, jag älskar färg och mönster, men köper jag alla färgglada, fina plagg jag faller för, så blir garderoben så spretig att den nästan blir oanvändbar, inget funkar med något annat. Alltså planerar jag för det helt motsatta:
 
Jag tittar gärna på instagrammare och youtubare för modeinspiration, ibland också på film-/seriekaraktärer, väldigt sällan på "riktiga" kändisar. Här är några som inspirerat mig genom åren:
 
Som jag sade nyss, så låter jag mig också inspireras av film och tv, dessutom så tittar jag gärna på film/tv/läser böcker på tema när jag är i ett skov - alltså, när jag snöar in på kläder, så väljer jag helst att titta på/läsa så klädfokuserat som jag bara kan hitta. Till exempel:
 
Det här är bara ett axplock av vad jag skrivit om på temat kläder och stil, jag har flera kategorier, (ibland så hamnar ett inlägg i fler än en kategori, så det kan kännas rätt upprepande om man skrollar igenom, men andra inlägg hamnar bara på det ena eller det andra, så det kan vara värt att kika runt!), vill ni läsa mer på temat, ta en koll:
 
Och mitt skriva-inlägg-soundtrack var den här väldigt lämpliga spellistan (har jag missat någon bra låt med svart/black i titeln, säg till!):
 
 

Kommentera här: