matöverflöd

Sigrun och Maria och lilla Clara var förbi i förmiddags, jag hade mina misslyckade bullar i frysen (jag tog ut dom sista obrända bullarna), och så gjorde jag en rabarberpaj på rabarber från i somras. Sigrun hade med sig så att hon gjorde semlor. Vi hade definitivt inte ont om fika, faktum är att det blev kvar en hel del!
 
Jag kom faktiskt inte längre än den där semlan, bullarna tar jag med mig på jobbet imorgon, rabarberpajen hoppas jag att Karin och Matilda kommer och hjälper mig att äta upp (enligt dom andra så var den god, jag har inte provat den än).
 
Så mycket överblivet fika får tankarna osökt att gå till all bortslösad mat, mat som kastas redan hos bönderna, mat som kastas i butikerna, mat som kastas i hemmen - det är enorma mängder mat som slängs bort! Jag må få skryta lite - jag kastar väldigt lite, min kompost består nästan enbart av teblad. Å andra sidan, så har jag haft väldigt lite pengar, och följdaktligen köpt väldigt lite mat, och jag har gjort mitt bästa för att inte slänga mat i onödan. Jag har mer pengar nu, men vill fortsätta mitt snåltänk med maten - tanken på att slänga fullt bra mat känns hemsk! Jag ärvde pengar för snart fyra år sedan, jag hade för första gången i mitt liv råd att köpa den mat jag var sugen på, och hann inte äta upp allt innan det blev dåligt. Alltså slängde jag mer mat än vad jag någonsin gjort, varken förr eller senare. Det kändes inte bra, och det kommer inte att hända igen!
 
 
Jag såg just den här dokumentären, om matslöseri (googla så går det att hitta ställen att strömma den på), och ja den utspelar sig i USA. Nej, jag tror tyvärr inte att det skiljer sig från hur det ser ut i Sverige, mer än att skalan är mindre här än i USA. Väldigt mycket mat slängs som sagt, hela vägen från bonde till kylskåp. Bönderna kastar massor av grödor som inte har "rätt" form, affärerna kastar massor som närmar sig bäst-före-datum, människor kastar fullt ätbar mat hemma för att datumet har gått ut, för att dom inte äter rester, för att dom inte hanterat maten rätt, osv osv. Jag är med i åtskilliga grupper av olika slag på facebook, i flera grupper kommer frågor lite då och då om frågeställaren törs äta mat (datumet kan ha gått ut, en gryta kan ha stått framme över natten osv), det sunda förnuftet verkar saknas helt - lukta, smaka, känns allt bra så går det att äta. Istället så är folk beredda att kasta bort fullt ätbar mat, utan minsta tanke. Så sorgligt och så dumt tycker jag!