viktorianskt brottslösande

 
Jag har i alla tider älskat historiska böcker, filmer och tv-serier, särskilt deckare. En favorittidsperiod är 40-talet och andra världskriget, en annan favoritperiod är viktoriansk tid - från 1837 till 1901 om man ska vara precis, men slutet av 1800-talet till början av 1900-talet funkar som tidsindelning för min del. Jag skyller på Jack the Ripper och Sherlock Holmes! Och jag skyller på att det gjorts en del riktigt bra deckare som utspelar sig under den tiden, nu på morgonen blev jag påmind om Ripper Street (som jag inte sett på länge, men ska börja se om nu), och jag tänkte - varför inte ett inlägg där jag tipsar om ett gäng? Jag ser dom filmer/serier jag hittar, men har säkerligen missat ett gäng också (jag hittade tex den här listan när jag letade, och den här listan, och den här listan, det är inte bara deckare, men jag hittade några nya vill-se-serier!), så gillar ni också den här genren, så tipsa gärna!
 
 
 
 
 
 
 
Den sista är inte bokstavligen viktoriansk, utan utspelar sig strax innan, och långt efter utspelar sig serien Whitechapel, en nutida serie med Jack the Ripper som tema, och båda dom serierna är värda varsit tips. Inte serier utan filmer är tex Sherlock Holmes och Sherlock Holmes: A game of shadows, och Enola Holmes och Enola Holmes 2, dom får ni med som extra bonustips! ^_^
 
Som ett märkligt sammanträffande, så började jag lyssna på den här spellistan igår, när jag bytte bok från Lars Pettersson till Veronica Sjöstrands andra bok i hennes Rodins auktionshus-serie, och den passar alldeles utmärkt som soundtrack idag!