på spaning efter egypten

 
Om man är historiskt intresserad av Egypten, och vill antingen läsa romaner eller se på filmer på det temat, så är det oväntat svårt att hitta någonting. Med tanke på hur mycket Egypten har inspirerat den västerländska kulturen rent estetiskt, och hur rik den egyptiska historien är, och hur mycket vi vet om den, så är det väldigt märkligt, tycker jag! Faktalitteratur är det inte svårt att hitta, dokumentärer finns det gott om, men underhållning på temat det gamla Egypten är det ont om. Klassiska egyptiska romaner, är förstås Pauline Gedge böcker, Christian Jacq's serier och Sinuhe, egyptiern av Mika Waltari, alla brukar gå att hitta på loppis och antikvariat. En nyare favorit, är böckerna om Theodosia av RL LaFevers, som handlar om elvaåriga Theodosia, vars föräldrar förestår ett egyptiskt museum, och som kan se gamla egyptiska förbannelser. Riktigt bra böcker, rekommenderar varmt!
 
Filmmässigt är det ännu glesare, det finns en del avsnitt eller egyptiska teman i tv-serier (tex Miss Fisher's Murder Mysteries, Dr Who (om google inte lurar mig, men rent logiskt så måste nästan Dr Who ha ett egyptiskt avsnitt eller två), The Librarians, Legends of Tomorrow, Relikjägaren/Relic Hunter, Xena...), det finns en del gamla filmer, det finns några mer eller mindre fantasifulla äventyrsfilmer... Jag har säkert missat en del av de filmer som har gjorts med egyptisk inspiration, men det här är ungefär vad jag har hittat:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec och Indiana Jones gillar jag, Jewel of the Nile (eller Den vilda jakten på juvelen som den hette i Sverige) är ok, även om den första filmen (Den vilda jakten på stenen) är bättre. Döden på Nilen är klassisk Agatha Christie så det är alltid helt ok, The Mummy går att se i brist på bättre, tvåan tog jag mig inte igenom, och Gods of Egypt är bland det sämsta jag nånsin sett, innan jag helt enkelt slog av den efter sådär 20 minuter... Miniserien Cleopatra är sådär, den går att se, men är inte fantastiskt bra, men är ändå närmare vad jag skulle vilja se mer av - fornegyptisk historia är full av berättelser, det är inte bara Kleopatras historia som är värd att berätta (även om det är den som filmmakare har snöat in på)... Och ja, Asterix är alltid lite kul, även om filmerna bitvis är riktigt taffligt gjorda - dom brukar falla in på genren "Så dåligt att det blir bra", inklusive här, där dom träffar (återigen) Kleopatra. Queen of the Damned är en fortsättning på En vampyrs bekännelse, för er som minns den, fast jag tycker att QotD är bättre - ännu bättre om man jämför böckerna, och boken De fördömdas drottning går djupare in på det egyptiska temat, som filmen bara snuddar vid.
 
Nån annan som gillar fiktion på temat gamla Egypten? Nån som har tips på filmer, böcker, eller bara enstaka serieepisoder?
 
Dagens soundtrack blir inte egyptiskt, för jag har ingen koll på egyptisk musik. Det närmaste jag kommer, är Ofra Haza, som jag gillade på 90-talet, hon kom från Jemen, och det är inte så vansinnigt långt ifrån, i alla fall inte geografiskt...