julkalendern

 
Imorgon så är det den första december, och då är det äntligen dags för något som många av oss sett fram emot: julkalendern börjar! Jag älskar julkalendern, jag har gjort det i hela mitt liv, och jag har fortsatt att titta på julkalendern i vuxen ålder (fast jag inte ens har några barn att skylla på! ^_^) - jag har till och med samlat på mig ett gäng julkalendrar på DVD, och brukar köpa en ny varje år. För er som också brukar göra det, så är jag rätt säker på att det finns att hitta i butikerna nu! En av dom mest älskade julkalendrarna genom tiderna (tillsammans med Teskedsgumman och Sunes jul, jag tror att det är dom som är all time topp tre) är Trolltider, den har till och med visats två gånger, för den var så efterfrågad (1979 och 1985), och årets julkalender är en fortsättning på den! Jag erkänner, jag kanske hade orimligt höga förhoppningar på den, för efter att ha sett trailern så är jag beredd på att bli besviken, men å andra sidan så kan jag ha fel. Jag hoppas det!
 
För er som inte nöjer er med att titta bara på årets julkalender, eller som vill ha tips på julkalendrar att kika efter på affären, eller som bara vill sitta ner och vara nostalgisk en stund, så finns ett gäng julkalendrar att se på svtplay. Det finns ganska många nu, men från och med imorgon så kommer antalet att nästan fördubblas - i december så brukar det finnas många julkalendrar att titta på!
 
Det här är förresten några av mina favoriter, jag går litegrann emot strömmen, för Sunes jul har jag rätt ljumma känslor för (jag har så svårt för sån där pinsam höhöhö-humor), samtidigt som jag älskar en del kalendrar som folk i princip har glömt bort, som Lasse-Maja, Barna Hedenhös och Storm på lugna gatan. Jag börjar med att dela trailern till årets kalender, så får ni bestämma själv om den ser lovande ut eller inte, och så tar jag favoriterna sen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Det hade kunnat vara betydligt fler på listan - Dieselråttor och sjömansmöss, Julens Hjältar, Ture Sventon, Pelle Svanslös, Julpussar och stjärnsmällar, Kaspar i Nudådalen och Albert och Herbert tex, men jag hittade tyvärr inga klipp från dom på youtube. Men flera av dom finns att se på svtplay, och flera kommer till bara det blir december! En som jag älskade när jag var liten var Stjärnhuset, men den hamnar tyvärr inte på listan av favoriter nu, för när jag försökt att titta på den i vuxen ålder så var den så tråkig. Jag tyckte faktiskt om Lille Luj och Änglaljus också (Staffan Westerlund, alltså) när det begav sig, men den är också svårtittad nu - jag har den på DVD, men har inte tagit mig igenom den... Men dom jag nämnt här ovan tittar jag faktiskt på ibland, året runt, även om en del tittas på mer än andra! Och det kan jag varmt rekommendera till vem som helst - mys ner er framför en gammal favoritkalender, låt er förflyttas tillbaks till barndomen, och till den där magiska julkänslan som man hade då. Det finns få saker som är mysigare och mer nostalgiskt än julkalendern! ^_^