lite nyfix i sovrummet och sovrumsrenoveringsplaner

Det positiva, och negativa, med att titta på inredningsvideos och -tv, är att det är svårt att låta bli att bli sugen på att göra om hemma själv också. Jag har ju en del som ska göras, att måla hallen och att skrapa trappen och att tapetsera en vägg i trappen med tidningssidor, det är sånt som ska göras, och som kommer att göras inom rimlig tid. Att renovera badrummet, det är sånt som får lov att vänta. Kök och vardagsrum är rätt nygjort (även om det faktiskt redan gått ett år sedan jag målade vardagsrummet, jag tycker att det var alldeles nyss!), så såvida det inte är frågan om att lägga nytt golv i kök och hall, så får dom rummen vara ifred. Sovrummet har jag planer för, men det är ingen brådska - dels så håller jag på att samla på mig inredningsdetaljer på loppisar (sånt tar tid, om man vet ganska precis vad man vill ha), dels så kräver en del grejer mer pengar än vad jag har. Stora inredningsprojekt, hur gärna jag än hade velat sätta igång med dom, står tyvärr inte på schemat just nu, dels så väntar dom in ork, dels så väntar dom in pengar. Men - små förändringar går för det mesta att klämma in!
 
I vardagsrummet så behöver jag mer utrymme för böcker, för inte så längesedan så kom jag fram till att jag behöver en ny Billybokhylla. Men, sedan jag kom på det, så har jag funderat över var jag ska få plats med mitt älghorn då, jag vill inte behöva bära ut det i förrådet. Men - i förrgår så kom jag på en plan! Min lilla Billyhylla, som fått vara skohylla i hallen, fick flytta in i vardagsrummet, nu behöver jag bara få tag på en till likadan, och sedan så har jag plats för mer böcker, och älghornet kan hänga kvar på sin plats.
 
Men - det får ni se mer av en annan dag! Idag ska ni få se vad jag gjorde med teakskåpet som stod i vardagsrummet! Jag funderade först på ifall jag skulle kunna byta ut byrån i övre hallen mot skåpet, men det går inte, då har jag ingenstans att ha kläderna som jag nu har i byrån. Sen började jag fundera på ifall det inte skulle funka att ha i sovrummet, och efter att ha varit upp och tittat, så kom jag fram till att det skulle få plats! Eftersom jag hade en dag utan speciellt mycket ont i ryggen, så släpade jag skåpet genom undervåningen, uppför trappen och in i sovrummet, och som tur är, så blev det faktiskt riktigt bra!
 
Jag har ett stort linneskåp på andra sidan fönstret, så det blev en bra balans där, med ett skåp på vardera sidan fönstret!
 
Och såhär ser det ut när jag kommer in genom sovrumsdörren. Förresten, den där mörka fläcken på golvet, usch vad jag stör mig på den! För några år sedan, när jag fortfarande använde det här rummet som målarrum, så lyckades jag spilla en flaska svart bläck över mig och över golvet, och det går förstås inte bort, inte utan slipning... Det går att lägga på en matta förstås, men dels så är det ett knepigt ställe att ha en matta, dels så kan jag inte ha mattor så länge jag har Bosse, han har förstört alldeles för många fina mattor genom åren...
 
Bredvid skåpet har jag min lilla tavlevägg med idel hötorgskonst. Tre av dom kommer ursprungligen från farfar, en är köpt på loppis. Gungstolen tillhörde min morfars pappa, det märks att han satt i den mycket, lacken på sitsen och armstöden är helt bortnött. Golvlampan har jag hittat på tippen (och långt senare så hittade jag en till skärm som passar perfekt, så jag byter skärm på den ibland när andan faller på), och skåpet är köpt för längesedan på facebook. Blombordet är köpt på en loppis, men tapeten jag tapetserat det med är från mormors och morfars hus, samma med renhornet som jag har målat vitt (jag har ett till i målarrummet).
 
Det syns litegrann, om man vet vad man ska kolla efter, vad mitt framtida tema för sovrummet är - amerikansk campingstuga med vintagekänsla. Dom båda skåpena, gungstolen och golvlampan funkar alltså alldeles utmärkt även efter en campingstugemakeover, likaså tavlorna, och likaså ett gäng andra grejer som jag samlat på mig:
 
En närmare titt på tavlorna först. Dom hade såna där fula 70-talsramar förut, dom målade jag vita när jag flyttade till huset, men det vita kändes alldeles för vitt mot mitt kommande campingstugetema, så jag tog bort ramarna helt och hållet. Det blev väldigt bra! Rävtavlan kommer också från mormor och morfars hus, det lilla gökuret och den inramade tavlan är båda två loppisfynd.
 
Tekannan som passar perfekt i det kommande sovrummet (tänk er att campingstugan finns i en nationalpark, så hamnar ni rätt!), den fick jag av Karin för några år sedan. Jag hade faktiskt en till likadan förut, med tillhörande gräddkanna och sockerskål, men dom sålde jag när pengarna behövdes. Dessutom - det räcker med en stubbtekanna!
 
Två vägghyllor med näverkant, två souvenirtavlor på trätallrikar, två vykort med naturmotiv (dom ska ramas in när rätt ram hittas), tre kitschiga papptavlor med naturmotiv (ram och tavla är allt i ett, jag tycker att dom är rätt fantastiska) och en ytterkruka av näver (i mitten längst till höger, det kan vara lite svårt att se vad det är) har jag hittat dels på loppis, dels på tippen, dels hos grannen när hon städat bort grejer.
 
En renhornsljusstake, en plåtlåda med motiv från Alperna, en träram (jag upptäckte när jag skulle gå och lägga mig inatt, att det inte var något glas i ramen, däremot så har jag en gammal trasig fotoram som jag har fått som saknar ett glas, men har ett glas, och jag testade om inte det glaset kunde passa i den här träramen - och det gjorde det, som en smäck!), en uggla (den hoar om man slår på on-knappen!) och så huset som jag byggt av vedpinnar - jag gjorde det som julkrubba, men det har fått stå framme året runt sedan jag byggde det. Det är loppisfynd, ärvt från momma och fått i present av Sigrun. Och sen har jag andra grejer också, som en dag kommer att få flytta in hit - näverburkar, vrilskålar, min utsirade träask, kanske min stora näverlampa som farfar har gjort (om det går att få den rund igen), och så håller jag ögonen öppna på loppis efter grejer i rätt material och med rätt känsla. Jag har förstås en pinterestanslagstavla full med grejer som är i den stil jag är ute efter!
 
Väggarna i sovrummet är inte ideala, men dom duger någorlunda, vad jag skulle vilja, är att klä dom i furupanel. Ja, alltså inte pärlspont, utan som i en riktig sommarstuga från mitten av förra århundradet, eller som i Lilla huset på prärien. Det är där dom större kostnaderna kommer in, även om jag skulle klara av att göra jobbet själv (vilket jag tvivlar på), så kostar virke en hel del. Jag har i och för sig en pytteliten skog, men även om jag använde mig av dom träden så långt det räcker, så kostar det att få någon att göra virke av träd.
 
 
Något sånt här står också på önskelistan till sovrummet - jag vill bygga in sängen! Om ni kolla på översta bilden, så ser ni att jag har snedtak på sovrummets vänstra sida, det är ett perfekt ställe att bygga in sängen! I så fall, så skulle jag låta bygga in hela vägen längs väggen, så blir det förvaring i det utrymme som blir över bredvid sängen - jag gillar när man kan slå flera flugor i en smäll! Även här så hänger det på pengar, jag behöver dels köpa virke, dels hjälp av en snickare, för något sånt här tror jag inte att jag förmår - jag är inte nog petig med räta vinklar och sånt. Dessutom så behöver jag köpa en ny madrass, dels för att min nuvarande är rent plågsam att sova i (den har stor skuld i min ischias), dels för att min nuvarande säng är för bred - ju smalare desto finare i en inbyggd säng, men smalare än 90 blir det inte. 90 är smalt ändå, jag har haft en 140-säng i åtta år nu, och jag har tre katter och en hund som också ska få plats, men jag tror att vi kan vänja oss vid en 90-säng. Dessutom så skulle det innebära att det är superenkelt att hitta lakan på loppis, det är allt annat än enkelt med en 140-säng!
 
Men - nästa år så fyller jag 50, när man fyller jämnt, då får man önska sig stora saker, sånt som folk kan gå ihop om. På min önskelista så har jag tre saker - hjälp med att göra trädgården fin (den behövs inte göras klar, bara en bit på vägen!), hjälp med nytt golv i kök och hall, och hjälp med att bygga in sängen i sovrummet. Visst får man önska sig så stora saker när man fyller 50 år?
 
Men ja - det krävs inte mer än att flytta på ett skåp, så börjar renoveringslusten att bubbla upp igen, och nu känns det plötsligt som att det börjar vara dags att jobba på mina sovrumsplaner. Nej, jag kommer inte att kunna göra det än, som sagt, men jag kan hålla ögonen extra öppna på loppisar och facebook och sånt! Jag hittade tex souvenirvimplar på facebook förut i vinter, jag skrev att jag ville köpa dom, men säljaren måste ha missat det, för jag fick inget svar, dom hade i alla fall passat perfekt i sovrummet. Något som jag absolut vill få tag på, även om det lutar åt att jag måste köpa en på tradera och alltså betala lite mer, är en snurrlampa - ni som växte upp på 60-/70-talen vet vad jag menar! När lamporna lyste så snurrade dom, och motiven, vattenfall, skogsbränder osv, började röra sig. Jag tyckte dom var det coolaste som fanns när jag var liten, och jag tycker fortfarande att dom är rätt så fantastiska - kitsch helt i min smak, och helt perfekt för ett campingstugesovrum! Håll tummarna för en sommar full av fynd till mitt sovrum! ^_^
 
Jag har hittat ett gäng spellistor med camping- och stugtema, campingcore och cabincore är too perfect for words!