mysiga boktips

Till skillnad från södra delarna av Sverige, så har vi ett tag kvar till våren - det har varit varmt ett par veckor, men samtidigt så har det blåst väldigt kallt, så det har inte direkt gett några vårkänslor! Alltså är det fortfarande väder för att stänga in sig med en bra bok och en varm dryck (en filt och en katt/hund är en trevlig bonus! ^_^), och med tanke på att vintern har känts så himla lång och tröstlös, så tänkte jag tipsa om dom mysigaste böckerna jag har i bokhyllan! Det finns förstås en massa mer mysböcker (tipsa gärna!), men jag nöjer mig med vad jag har hemma, det blir ett gäng, det också!
 
Söderbergasviten av Eli Åhman Owetz, hon kallar själv sin genre för retroromantik, och det beskriver hennes böcker bra! Dom är feelgood som bara den, och så är både loppisbesök och retro en stor del av handlingen, och jag gillar alltid loppisbesök och retro! Jag håller på att läsa om böckerna om Anna-Lisa (dom fyra första och den sista på hyllan), dom är favoriterna av allihop, men det är förmodligen för att dom är mest retrotäta! ^_^
 
Ewa Klingbergs Huskvarnasvit är också väldigt trevliga, dom binder ihop en berättelse i dåtid med en berättelse i nutid, och här är det också en hel del gamla grejer (som sagt, i min värld så är det en bonus!). Jag saknar den senaste på pocket, och väntar på att den allra senaste ska komma ut på pocket också - jag gillar inte att blanda pocket och inbundna i en serie, jag vill ha en snygg och prydlig rad på hyllan! Emma Hambergs Rosengädda-böcker är mina absoluta favoritfeelgoodböcker på svenska, karaktärerna är så himla trevliga, jag vill också vara deras kompis! Berättelserna är förstås också bra, det är inte bara sockersött och fint, det händer jobbiga saker också, men på det stora hela så är det en värld jag gärna hälsar på ibland. Je m'appelle Agneta är den första i hennes senaste serie, det tog vad som kändes en evighet innan jag hittade den här på loppis, och nu väntar jag på att bok nummer två ska komma ut i pocket. Men - jag kunde inte vänta tills dess innan jag läste den, utan jag har kollat på bibblan efter den, och igår så hade jag tur, och nu ska jag börja läsa den. Det är efterlängtat! Också den här serien är urmysig, men till skillnad från Rosengädda, så utspelar den sig i Frankrike, och jag blir alldeles sjuk efter att åka dit. Eller åtminstone att äta en massa franska ostar! ^_^
 
Victoria Claytons böcker hör också till dom absoluta favoriterna! Dom är superfeelgood, men eftersom dom är skrivna innan den stora feelgoodboomen, så är dom betydligt mer välskrivna än dom flesta nyutgivna feelgoodböckerna, och dom följer inte den givna mallen som dom flesta nya böckerna följer. Böckerna är helt fristående, men håller man ögonen öppna, så dyker karaktärer från tidigare böcker upp, även om det bara är omnämnande i förbifarten. Victoria Claytons genre brukar kallas Aga saga, det är engelsk landsbygd, förfallna gamla hus, excentriska karaktärer, och det är en av mina absoluta favoritgenrer!
 
Carin Hjulströms böcker om Säbyholms gröna fingrar tillhör en för Sverige ganska ny genre - cozy mysteries (jag har läst engelska/amerikanska cozy mystery-böcker i många år, dom är inte alltid fantastiskt skrivna, men mysiga ändå - jag brukar leta reda på böcker som utspelar sig bland sånt som intresserar mig för stunden, och jag har serier cozy mysteries med stickning, vintage och häxor bland annat). Dom är alltså inte feelgood rakt av (även om dom är feelgood också), utan dom kombinerar feelgood och deckare - typiskt engelska deckare som Morden i Midsomer och Miss Marple. Även här saknar jag ett par böcker (det är det jobbiga med att köpa på loppis - det är inte bara att gå in och plocka åt mig det jag är på jakt efter!), dels den nyaste inbundna, men också en julspecial som bara finns som pocket, så här kommer jag att vara tvungen att blanda format. Så störigt!
 
Till sist ett par klassiska ungdomsserier (som förstås kan läsas av alla åldrar!), Anne på Grönkulla av LM Montgomery och Lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder. Jag tror inte att jag behöver presentera dom närmare, dom är som sagt klassiker, och dessutom så har många sett tv-serierna baserade på böckerna (jag älskar både dom och bokserierna!). Dom här är urbilden av mys i min värld, det har förstås mycket att göra med att dom är väldigt barndomsnostalgiska, jag läste dom när jag var liten, men dessutom så är dom välskrivna, karaktärerna är lätta att tycka om, och jag tycker om att dom utspelar sig i begränsade miljöer, och även problem och bekymmer blir förhållandevis små (inte som tex Sagan om ringen, som breder ut sig över en fysiskt stor yta, med sin vandring över hela Midgård för att förstöra Ringen, och där det är frågan om liv och död, om onskan mot godheten, om att förhindra jordens undergång). Ibland vill man läsa något episkt, men ibland så vill man läsa en småstadsberättelse! Vilket i och för sig förklarar varför feelgood har blivit så himla populärt dom senaste åren, folk orkar inte med dom stora problemen jämt, då är det skönt att få glömma bort världen i en småstadsberättelse, med småstadsproblem.
 
Den här spellistan funkar egentligen inte alls som läsmusik för mig, men jag har ändå lyssnat på den idag (jag måste byta den sen, när jag ska börja på Au revoir, Agneta...), och den är full med bra musik!