fredagsfavoriter - zero waste har blivit tillgängligare

Om man googlar zero waste, så brukar det vara bilder av det här slaget som dyker upp, och när zero waste började dyka upp i sociala medier för 4-5-6 år sedan, så var det ungefär såhär det såg ut - skafferier fulla med enhetliga glasburkar, och "absolut nödvändiga" zero waste-startkit. Man fick lätt intrycket att zero waste var dyrt, och det blev det ju, efter att man köpt alla dessa "måsten". Dessutom så motsade det sig själv - att kasta fullt fungerande grejer, för att köpa nya grejer (även om dom kanske var bättre, glas, plåt och trä klår alltid plast, tex), det är ju inte zero waste! Dom fem (eller sex, sju eller åtta, det finns olika varianter) budorden inom zero waste är Refuse, Reduce, Reuse, Recycle och Rot, det första budordet är Refuse, dvs att inte köpa nytt i onödan, det tredje är Reuse, dvs att återanvända det man redan har. Och zero waste idag är mycket mindre "pekpinnig", istället för att uppmuntra till att köpa nya fina glasburkar, så återanvänder dom flesta dom glasburkar som maten kom i (återbruk och gratis = bra!), man kanske inte behöver köpa återanvändningsbara sugrör i metall eller glas, för man använder inte ens använder sugrör, bambubestickseten som var ett måste i var zero wastares väska visade sig inte vara så bra som man först trott, och dessutom är det billigare och bättre att helt enkelt ta med sig vanliga bestick ur besticklådan, samma med matlådor, vattenflaskor, osv osv - man behöver inte köpa nytt och dyrt enkom för att zero wasta, det är mycket billigare och mycket bättre att använda det man redan har. Även när man har plast - använd upp det du redan har hemma (fast undvik varm mat i plast, värmen får plasten att släppa ifrån sig dom giftiga tillsatserna!), och när det är dags att köpa nytt, då ser du till att göra bättre val. Men kolla då först secondhand, det är alltid det bästa alternativet!
 
Och det är det som är min favorit idag, att zero waste har blivit mer lättillgängligt, det behöver inte kosta en massa att minska sitt sopberg (även om det tyvärr ofta kostar mer att köpa mat utan plastförpackning, men å andra sidan så brukar man automatiskt spara in på annat när man undviker plast, då kanske det finns utrymme att spendera några kronor mer på mat utan plast?), det behöver inte vara en klassfråga (som det faktiskt var i början), och man behöver inte ersätta allting på en gång. Och det behöver inte vara dyrt, även när man väljer att ersätta med ett miljövänligare alternativ (tandborstar tex, jag hittar komposterbara tandborstar billigt på Dollarstore!), och att välja secondhand istället för nyproducerat är alltid billigare och miljövänligare! Det är ett maraton, inte ett sprintlopp, och hellre nästan rätt än helt fel, och varje steg i rätt riktning räknas!
 
Och eftersom jag inte är en expert i ämnet (även om jag faktiskt har gjort många hållbara byten genom åren, och aldrig har haft en massa pengar), så får ni några videos att titta på också. Även om ni inte siktar på en framtid som zero wastare (det är förresten nästintill omöjligt i det samhälle vi lever i, men vi kan alltid sikta på low waste, eller ett så lågt klimatfotavtryck som vi bara kan! 
 
 
 
 
 
 
 
Dagens soundtrack är på ett annat tema, som jag också brinner för - feminism. Visste ni att feminism och miljömedvetenhet hänger ihop? Dom allra flesta som engagerar sig i miljön är kvinnor, och det syns bland annat i hur svenska folket röstade under valet - kvinnor röstar mer vänster, män röstar mer höger. Och jag erkänner, jag följer strömmen där - fick jag välja min drömregering, då vore det V, Mp och F!, för mig är dom viktigaste frågorna jämställdhet, miljö och att minska dom ekonomiska klyftorna, i dagens Sverige ska ingen behöva vara fattig!