nostalgi-tv för 70-talister

Idag så hade jag tänkt hoppa över bloggen, jag hade absolut ingenting vettigt att säga, eller ens ovettigt... Men så kom jag att tänka på ett blogginlägg jag funderat på att skriva ett tag, och eftersom ett supernostalgiskt program nyligen lagts upp på netflix, så känns tajmingen precis rätt - idag bjussar jag på tv-program från 70-/80-talen, som är lätt att hitta lagligt på nätet! Och nästan alla är gratis dessutom, ett är på netflix, men annars så länkar jag till youtube och svtplay. En del är barnprogram, en del är för mer eller mindre vuxna, dom flesta borde vara supernostalgiflashbacks för oss födda under första halvan av 70-talet (även om ni som är både äldre och yngre förstås också får känna er träffade!), och för er som är väldigt mycket yngre, så kanske ni hittar några nya favoriter som ni missat tills nu! Och eftersom jag inte kan dela precis varenda program/film/serie som jag växte upp med - det finns att se bra många på svtplay! Kika om några av era gamla favoriter finns att se nu också!
 
 
Julkalendern förstås, få saker gör en så nostalgisk som julkalendern! Väldigt många såg julkalendern när dom var små, och slutade sedan titta på den (om dom inte fick barn och sedan tittade tillsammans med dom), och det bidrar förstås till nostalgin. Jag har fortsatt titta i vuxen ålder, inte på alla julkalendrar, men många (och många av mina favoriter är från senare år, det var inte bara bättre förr!), dessutom så samlar jag på dom på DVD, så jag har tittat många gånger på många julkalendrar. Vill man bli lite julkalendernostalgisk, så finns ett gäng att se på svtplay, och varje december så brukar dom lägga upp ännu fler - en del kalendrar är gamla (bla Albert och Herbert, Teskedsgumman, Herkules Jonssons storverk och Trolltider), andra är nyare (som Mysteriet på Greveholm, Julens Hjältar och Pelle Svanslös). Saknar du någon av dina favoriter, så återkom som sagt i december, med lite tur så finns dom att se då! En av mina favoriter när jag var liten var Stjärnhuset, den bidrog absolut till att jag blev intresserad av historia, mytologi, arkeologi osv när jag blev äldre, men när jag försökt att titta på den som vuxen så blev jag väldigt besviken - den är tyvärr supertråkig... Vi hade helt klart andra krav på bra tv förr i tiden! ^_^
 
 
Jag fortsätter på jultemat - när jag växte upp så visade dom Beatrix Potters Sagovärld på tv varje jul, en balett med hennes sagor, med dansarna i helt fantastiska kostymer - det ser verkligen ut som riktiga djur! Jag vet inte när dom slutade visa den, men det var en sorgens dag, tills jag hittade den på DVD, och nu kan jag titta på den när jag vill. Men - jag blev glad för er som inte har den på DVD när jag såg att den nu finns att se på Netflix! Jag vet inte hur länge den kommer att gå och se där, så passa på hellre förr än senare!
 
 
En till film som visades varje jul när jag växte upp, var Trolltyg i tomteskogen, och även den slutades visa till slut. Återigen så lyckades jag få tag på den på DVD, så för mig så var julen räddad även i framtiden, men för den som inte har den på DVD (eller ens har DVD-spelare...) så finns den att se i sin helhet på youtube! Jag delar hela filmen här ovan! ↑
 
 
Dr Snuggles går att se på youtube (jag vet inte hur många säsonger som gick, men tretton avsnitt finns att se i spellistan ovan ↑), det var en favorit när jag var liten! Jag vet inte, men misstänker att Kattamor har ett finger i spelet i varför jag blev en crazy cat lady! ^_^
 
 
Fablernas värld (ett gäng avsnitt delar jag i spellistan ovan! ↑) var förstås en favorit för oss sjuttiotalister! Jag hittade en gång ett gäng böcker med Fablernas värld på loppis, jag kunde inte köpa alla, och kunde inte bestämma mig för vilken jag skulle köpa, så jag lämnade dom och sörjer det nu!
 
 
Jag älskade Farbror Frippes Skafferi, och hans skafferi fyllt med plåtburkar satte sina spår - redan som liten drömde jag om ett burkskafferi, och ända sedan min första lägenhet så har jag haft någon slags skåp/skafferi fyllt med teburkar, och nu har jag skafferiet också fyllt med plåtburkar. Snacka om att barndomen kan sätta spår, på gott och ont! På svtplay finns två avsnitt att se, hoppa över dom, och se tio avsnitt här ovan istället! ↑
 
 
Rasmus Nalle såg vi också förr i tiden, men jag gissar att färre kommer ihåg den serien än tex Dr Snuggles. Men djur på äventyr verkar ha varit ett återkommande tema! ^_^
 
 
 
 
Det här var tre serier som jag älskade som liten, den första videon jag delar, Det var en gång - tidernas äventyr är tyvärr inte på svenska, det är däremot dom andra två, Det var en gång - rymden och Det var en gång - en cell-sam historia, är hela serierna!), eller ja - det var nog dom första två jag älskade, och så såg jag den tredje bara därför, för jag var betydligt äldre när den gick. Men dom är bra exempel på att man kan lära sig något av barnprogram, samtidigt som att dom är roliga att titta på!
 
 
Ett av dom bästa programmen någonsin, det måste ha varit Från A till Ö! Det är också ett exempel på vad många barnprogram var på sjuttiotalet, men som betydligt färre program är idag - pedagogiska! Och pedagogiska på ett kul sätt! Som tur är, så finns hela serien att se på svtplay!
 
 
Jag vet inte om det fortfarande är en grej, men förr så visades alltid sommarlovs-tv och jullovs-tv, Hajk är förstås en klassiker i genren! Hajk är också ett av få tillfällen vi hade att se tecknat - det brukade alltid vara med ett avsnitt av Goliat (även i avsnittet ovan!). Solstollar var också ett sommarlovsprogram som jag tror att dom flesta kommer ihåg, det har tyvärr inte hållit så bra genom åren, det är väldigt sexistiskt, väldigt mycket unga tjejer i badkläder och äldre män som ska föreställa vara roliga. Samma personer gjorde även ett jullovsprogram, Toffelhjältarna och fortsättningen Toffelhjältarna går igen (båda finns att se på svtplay), och jag minns dom serierna med betydligt mer värme!  
 
 
 
Två exempel på att det gjordes väldigt bra barn-/ungdomsserier på 80-talet, är Ebba och Didrik (finns att se på svtplay) och Dårfinkar & dönickar (finns att se på youtube, jag delar hela serien här ovan ↑), jag tror inte att det var någon som var ung på den tiden som inte såg dom, och som inte tyckte om dom! 
 
 
Xerxes håller, i likhet med Solstollarna, inte för att ses med dagens ögon - den handlar om tre killkompisar som under sommaren efter studenten ska försöka samla ihop så många trostvättmärken som möjligt (dvs från tjejer dom har legat med). Som tur är, så är det inte det enda serien handlar om! Jag har med den här, för det var ändå en serie jag gillade då när det begav sig, och bitvis så är den rätt charmig ändå. Den finns att se på svtplay!
 

 
Till sist så avslutar jag med en lite vuxnare serie (med tonvikt på lite), SMASH, den gick 1990, när jag var 16 år, och den blev snabbt kult. Den är oerhört fånig, långt ifrån välgjord, och faktiskt bitvis väldigt rolig! Jag vet inte hur den håller i dagens ögon, ifall den fortfarande är rolig (jag tycker det, men som sagt - jag såg den på den tiden det begav sig, med den tidens glasögon på, jag skulle förmodligen tycka att den var mer töntig än rolig om jag såg den för första gången nu), men jag tycker ändå att den är värd ett försök! Den finns att se på svtplay!
 
Och ni som läste er igenom hela inlägget bara för att se om ni kunde hitta Vilse i pannkakan - det var faktiskt en serie som jag gillade, Staffan Westerberg förstörde inte min barndom i alla fall, och den finns att se på svtplay! Likaså så minns många Den vita stenen som en väldigt bra serie, jag är rätt säker på att den gick i repris på min tid, jag har för mig att jag tyckte att den var bra, men jag minns den inte alls. Däremot så minns jag en liten snutt från ett gammalt barnprogram, att dom ritade sagor på en stor glastavla, och den fick jag namnet på för ett tag sedan - programmet visade sig vara fruktansvärt dåligt (sett med dagens ögon), men då när jag var liten så gillade jag det. Som sagt - barnprogram var helt annorlunda då mot nu, och vi hade betydligt lägre krav (ett till exempel på det är Urcellen Ellen, som jag också gillade som liten!). Tycker ni förresten att jag har missat något som jag förtjänar skampålen för, så säg till! Lämna en kommentar, vad har jag glömt? (När jag kollar den här listan så ser jag flera som borde ha fått vara med, som Professor Balthazar tex...)
 
Jag vägde mellan ifall jag skulle dela en 70-talslista eller en 80-talslista, men med tanke på att jag var såpass liten ändå under 70-talet, så vann 80-talsmusiken, det är den jag har mest minnen av!