tjusiga tisdag - planerar basgarderob

Jag har påbörjat en lista med dom klädesplagg som jag inbillar mig skulle förenkla min garderob, alltså basgarderoben som jag pratade om i förrgår. Jag har skrivit ner den i en anteckningsbok, men jag vore inte jag om jag inte skrev ner det här också - det finns inte mycket som kommer undan ett blogginlägg! Jag skulle bara kunna skriva en lista rakt uppochner, men hur roligt är det? En grej jag gillar med bloggar, är att dom fungerar som visuell inspiration likväl som en stunds trevlig läsning, så jag ska se om jag hittar några illustrativa foton på pinterest...
 
 
I många år så tyckte jag att byxkjol var bland det fulaste jag visste, men så kom culotterna för några år sedan, och jag älskar dom! Det behövdes visst sådär 25 års karenstid för att komma över 80-/90-talens byxkjolsöverdos... För den som inte vet, kulotter är alltså korta vida byxor, en modern byxkjol helt enkelt. Ett par svarta culotter står på basgarderobslistan, likaså en basic (fast väldigt snygg) stickad tröja - nästan alla mina stickade tröjor är mönstrade (antingen i färg eller struktur), eller har några andra mer eller mindra galna utsmyckningar (som My Little Pony, Mimmi Pigg eller fransar på framsidan). En enkel, enfärgad stickad tröja, det är snyggt med så mycket, särskilt att kombinera med mer flashiga underdelar.
 
 
Plisserad kjol tyckte jag länge var bland det tantigaste man kan ha på sig, men inte längre (jag behövde kanske bara uppnå tantålder själv för att uppskatta det ordentligt? ^_^) - en vadlång plisserad kjol, svart är första tanken, men den här gråa är också jättesnygg. Och ännu ett exempel på en enkel, snygg stickad tröja. Polokrage är nog lite extra snyggt, en sån blir det nog att jag får leta efter!
 
 
Ett par basic svarta byxor känns som ett måste, något som passar med det mesta. Jag tycker att det är finast med vida ben (även om det förmodligen inte är det ultimata för min kropp, om man ska vara kinkig, fast just det struntar jag i - jag tror på att man passar i det man känner sig fin i!), som nästan släpar i marken. Dom åker upp på basgarderobslistan, tillsammans med en basic svart tunn polotröja. Det blir mycket svart på listan (och möjligtvis grått), men det är snygg att kombinera svart med svart, och är också snyggt med rosa/vinrött och blått, som är mina andra basfärger.
 
 
En liten svart klänning är bland det mest ikoniska man kan ha i sin garderob. Coco Chanel uppfann konceptet redan på 1920-talet (den firar alltså 100 år nu!), och det är verkligen plagget där man kan gå loss och visa personlighet i motsats till andra basgarderobs-staples, där det kan vara bäst att vara lite mer neutral. LBD (dvs The Little Black Dress för den som inte språkar lingot) kommer i alla stilar, i alla tider (åtminstone dom senaste hundra åren), den kan vara klassisk, sportig, alternativ, minimalistisk, maximalistisk, sexig, täckande (tänk nunnor och muslimska kvinnor), vintage, androgyn - en LBD kan verkligen visa vem du är, eller vem du vill vara! Dom klänningar jag faller för, är oftast mer eller mindre spejsade - stora rosetter, volanger, tyll, spets osv, jätteroliga men kan kännas daterade väldigt fort. När jag nu ska tänka basgarderob, så försöker jag att tänka på nånting som håller ett tag. Jag älskar Erdems samarbete med H&M (tyvärr så finns det bara små storlekar, och så säljs dom dyrt på Tradera), och tycker att den här klänningen är en bra kompromiss - den har roliga element (spetsen och plisseringen), men samtidigt är modellen enkel. Man kan ju alltid drömma!
 
 
Jeans är svårt - det kan vara så jäkla snyggt, men samtidigt är det nog världens mest obekväma plagg, och jag gillar när kläder är bekväma. Men till en riktig basgarderob så hör ett par jeans, jag får väl så lov att vänja mig... Supersnyggast tycker jag att det är med en hög midja och vidare ben, riktigt 70-talskänsla, eller klassiska 501:or. Likaså är det snyggast med mörkare blå jeans, tycker jag!
 
 
Jag använder huvudsakligen sneakers, så fort temperaturen tillåter (jag har redan plockat fram första paret för i år), så ett par sneakers hör absolut till basgarderoben. Jag har flera par neonfärgade, men när jag tänker bas så tänker jag hållbar, något som kan användas i år likväl som om fem år eller om tio år (om dom håller så länge), så det blir alltså till att kika efter ett par mer neutrala sneakers. Bara för att dom är neutrala, så behöver dom förstås inte vara tråkiga - roliga detaljer uppmuntras definitivt, bara dom inte tar över så att hela skon är en enda rolig detalj.
 
 
Den tjockare stickade tröjan har jag redan avhandlat, men en tunnare stickad tröja vill jag också ha i min basgarderob, gärna i kashmir så att den är skön att ha mot bar hud. Den kan vara väldig enkel, som här (från H&M, dom har väldigt bra och prisvärd kashmir, vad jag har hört), eller lite roligare i modellen - oversize, puffärmar, v-ringad, båtringad, med polo, kroppsnära...
 
 
(Jag var just ute med hunden, och kom att tänka på en sak som jag verkligen saknar!) Ett par enkla svarta kängor är något som saknas i min basgarderob - jag har åtskilliga par stövlar och kängor med definitiv bohokänsla, det är fransar, päls, etnoinspiration, men det finns inget enkelt och basic. Jag har velat ha Dr Martens dom senaste 30 åren, nån gång slår förhoppningsvis den drömmen in, men annars så funkar vilka svarta lågklackade kängor som helst. Nästan!
 
 
Och till sist, nånting som jag känner mig mer hemma med, och som många troligen skulle argumentera mot som en del av en basgarderob - en mönstrad, vid, vadlång kjol. Jag säger emot, och tycker att den är lätt att kombinera, både med enfärgat och mönstrat, och bara fantasin sätter gränser för hur flexibel den kan bli. Dessutom, kombinerad med dom andra basplaggen, så blir den helt fantastisk!
 
Jag har säkert andra plagg som jag kommer på framöver, som skulle vara bra att ha för att få min garderob att fungera bättre, jag fortsätter i så fall att skriva upp dom på min basgarderobslista, och letar efter dom på framtida loppisbesök. Många skulle förresten säga att jag glömt en massa basplagg, som kavajen och den vita skjortan och pumpsen tex, och på det svarar jag: Kavaj känner jag mig för uppklädd och utklädd i, och det passar inte mitt väldigt avslappnade liv (jag har en blå plyschkavaj, närmast en cardigan, mer kavaj än så blir det inte för mig). Vit skjorta känns inte jag, och den dagen jag skaffar en sån, så blir det inte ett basplagg, utan en mer spejsad modell. Pumps likaså, det är obekvämt, det passar inte mitt väldigt avslappnade liv på landet - det är som inte det första valet när jag går ut med hunden eller ska åka in på affären. Jag har förresten ett par blå/röda vintagepumps, dom kanske jag ska prova att ge en chans, dom är inte vansinnigt obekväma.
 
Till slut, belöningen för att ni tagit er ända till slutet på mitt klädnördiga inlägg, ett dagens soundtrack. Särskilt ni, som liksom jag var unga på 80-talet, vet precis hur bra det här är:
 
 

Kommentarer:

1 Jessica Högberg:

Det var ett trevligt basinlägg, genomtänkt! Älskar den lilla svarta på bilden <3
skicka nytt mail, har inte fått!! Prova på [email protected]

Svar: tackar! ok, gör ett nytt försök! eller om du kollar skräpposten?
Miss Kitten Heart

Kommentera här: