feelgoodfilmer med mycket mat

Jag har skrivit liknande inlägg förut, mer än en gång - tipsat om filmer och böcker på olika teman, alltså. Deckare på tema (kallas ofta för cozy mysteries), böcker med retro/vintage-tema, filmer om kvinnliga författare, filmer om viktiga historiska kvinnor, filmer om kvinnliga konstnärer, hemma hos/makeover-böcker, romaner med mode/vintage-tema, dark academia, påskiga filmer, film/tv som med råge passerar Bechdel-testet, färgglada filmer, film & tv som är estetiskt tilltalande - ja, ni ser ju, jag gillar att samla ihop böcker/filmer/serier på det tema som jag är speciellt intresserad av för tillfället, och så verkligen omge mig med med det intresset från alla håll och kanter, så länge det håller i sig. För det enda som är konstant med mig, är väl hur skiftande och okonsekvent jag är... När jag frågat om tips på hur jag ska få bloggen att bli bättre och växa större, så är det oftast det svaret jag får - innehållet är för spretigt, det finns inget fokus. Grejen är väl mera den, att det är superfokus på en sak, ett tag. Sedan kommer nästa grej som fångar mitt intresse, och så blir det superfokus på det, och sedan nästa, och nästa... Ja, jag är spretig, det är så min hjärna funkar. Eftersom den är som en svamp, och tar till sig allt den ser och hör, varenda minsta lilla grej inspirerar till att jag blir huvudlöst intresserad, en liten stund, tills jag fastnar för nästa grej igen... I och med att jag (som sagt) vill omges av intresset på alla sätt och vis, så har jag en rejäl samling böcker och DVDs, och för det allra mesta, så kan jag plocka fram lämplig läsning/tittning bland från mina egna hyllor. Som nu:
 
Jag såg på Julie & Julia tidigare i veckan, och påmindes om hur mysigt det är med mat-feelgood! Jag har nog inte skrivit något om just det temat förut, varken om böcker eller filmer/serier (även om jag har tipsat förut om en del av dom jag kommer att nämna idag), men det är inget som är främmande för mig. Faktum är, att jag började söka rätt på böcker med mattema redan på 90-talet, och när det började bli en grej i filmer också, så tittade jag på dom också. Böckerna ovan är dom jag lyckats hitta i bokhyllan (jag har haft många fler, men har gjort mig av med många - bland annat så hade jag en utrensningsperiod i sista lägenheten i Nynäshamn, där läste jag i en rensa i röran-bok, att varför ska man ha en massa böcker, när man kan låna dom på biblioteket, och det tog jag till mig, och rensade ut en massa...), några av dom tillhör mina absoluta favoritböcker, några har varit med sedan 90-talet, några håller jag på att leta reda på igen, efter att ha gjort mig av med dom förut, några av dom kommer jag knappast att behålla... En del av böckerna har matlagning/bakning som huvudingrediens, andra har det bara som en mysig detalj. Eftersom idag handlar om film/tv, så nämner jag bara böckerna lite snabbt (mat-/bak-feelgoodsböcker är en stor grej numera, det är hur lätt som helst att hitta massor av böcker, börja med bibblan och loppisar - våran bibbla har till och med en egen  hylla bara för feelgood, och majoriteten av dom handlar om en tjej/kvinna/dam som har/skaffar bageri/restaurang/food truck/kafé/osv):
 
Från vänster: Victoria Claytons böcker (absoluta favoriter!), särskilt Förnuft och dårskap och Dans med förhinder. Ett år med kött - Ruth L Ozeki, Lyckans kafé - Judi Hendricks, Heta bönor - Valerie Frankel, Pajernas värld - Karen Stoltz. Karamellskorna och Smultrontjuven av Joanne Harris är två av uppföljarna till Choklad/Chocolat (jag håller på att försöka få tag på hela serien). The travelling tea shop - Belinda Jones, Vägen till Sugar Maple Inn - Louise Miller. Rosengädda nästa, Larma, släcka, rädda i Rosengädda, Vårjakt i Rosengädda och Hjärtslaget i Rosengädda av Emma Hamberg (också absoluta favoriter!). Snöbollar och apelsiner - Peter Kerr och Alltid Provence av Peter Mayle (den senare författaren hör till det jag letar efter, jag hade nästan alla hans Provence-böcker, men gjorde mig av med dom...). En doft av apelsin - Joanne Harris (samma författare som Choklad, men inte samma serie) och Jenny Colgans böcker om det lilla strandbageriet (dom är inga favorier, läsbara men inget jag sparar). Jag har läst väldigt mycket mer mat/bak-feelgood, men det allra mesta sparar jag inte, dom är underhållning för stunden, men inget jag vill läsa om igen. Böckerna ovan har jag i dom flesta fall läst om, och ser annars fram emot att läsa om dom! Har ni förresten tips om böcker i den här genren som ni gillar, skriv en rad!
 
Men det här skulle ju handla om film! Efter en väldigt lång inledning, här är några filmer med stort matfokus, som är väldigt trevliga. Några är självskrivna, några kanske ni inte hade kommit att tänka på själva:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pushing Daisies är en serie, men självskriven (jag kan inte se serien utan att bli vansinnigt sugen på paj!), och även om Studio Ghiblis filmer kanske inte är fokuserade på mat, så finns det en hel massa bra matscener. En favoritserie med oväntat mycket ätbart, är Twin Peaks (kaffe och körsbärspaj, donuts i polishuset, fisk i perkulatorn, baguette med brieost och smör, rökta ostgrisar...), så det är ännu en bra anledning till att se den! Likaså Miss Fisher's murder mysteries - flera av avsnitten utspelas i matmiljö. Fler filmer som jag sett i veckan är Eat pray love (finns på netflix, jag är inte förtjust i varken den eller boken, men många gillar dom!), Waitress (helt ok, har sina ljuspunkter) och I love you to death (jag såg den första gången på 90-talet, och igen nu, helt ok, men kanske inte direkt feelgood). På kölistan har jag Romantics Anonymous, Last holiday, No reservations, My blueberry nights, Under Toscanas sol och Soul food, och filmer jag fått som tips är Chef, Flavours of youth, Små citroner gula (den ska jag kolla efter, både film och bok!), Eat Drink Man Woman, Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare, Tampopo, Jiro dreams of sushi, Systrarna och Bränd, så dom ska jag kolla upp också! Jag vet inte hur bra dom är, eller hur mycket feelgood, men det kanske någon av er vet?
 
Om det är någon fler än jag som gillar att kombinera mat/fika och feelgood, och som tycker att jag har missat någon film eller serie (eller bok!), så lämna en kommentar! Jag gillar alltid att kunna lägga till på vill se/vill läsa-listan!
 
Dagens soundtrack är på temat, om man tänker lite utanför ramarna. Och utanför ramarna tänker jag för det mesta! ^_^
 
 

Kommentera här: