fredagsfavoriter - retrokök, svensk mat, fransk jul, organiserade förråd, inredningstv och tarotkort

Dagens favoriter blir oerhört spretiga - precis som förr i tiden, när jag inte gillade bara inredning, eller bara blommor, eller bara trädgård! Det är lite av varje, men alla sakerna är bra, och alla sakerna har jag av någon anledning fastnat för - faktiskt så är det väldigt representativt för hur jag funkar, jag är såhär spretig. Ja, jag är faktiskt ännu mer spretig, min hjärna är ungefär som Stockholms centralstation - det är spår som går åt alla håll, det är tåg som går hela tiden, det är folk som myllrar överallt... Ja, myller är ett bra ord för min hjärna! Men idag så myllrar den bara litegrann, om man ska betänka det stora hela - det är ofta betydligt värre än såhär! ^_^
 
 
Jag har ju pratat förut om hur jag gärna hade velat göra köket mer 50-taligt, drömmen är att få tag på ett gammalt kök för lite pengar, och att sätta in det istället för det ikeakök jag har nu. Nu i veckan, eller om det var förra veckan, så kom jag på vad som troligen är det smartaste och snyggaste sättet att göra det på: att ta tillbaka den layout som köket troligen hade innan husets förra ägare gjorde om. Nu är köket delat på två, en mindre del med köksskåp och -bänkar, kyl/frys och skafferi, och en större del med diskbänk, spis, vedspis och köksbord, och det är en märklig indelning. Jag skulle vilja ha hela köket i den större delen, med skåp runt tre av väggarna, och den mindre delen skulle jag vilja ha som matrum, med bord och stolar, och ett fint skåp kanske. Och jag vill som sagt ha ett gammalt kök, antingen ett klassiskt, med målade luckor och lutande skåp, eller ännu hellre, med teakluckor, som här ovan. Som sagt - jag skulle inte bli förvånad om det var så köket såg ut från början!
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Country Homes Charm ✨ (@countryhomes.charm)

 
Apropå 50-taligt kök (fast det här är från 1949, så inte riktigt 50-tal...) - det här är helt fantastiskt, så himla praktiskt och genomtänkt! Jag tror att det är amerikanskt, dom var väldigt mycket för gadgets och smarta lösningar, och här är varenda liten grej en smart lösning! Svenska kök var också väldigt genomtänkta på den tiden, man gjorde undersökningar för att kolla upp det effektivaste sättet att lägga upp ett kök, hur husmodern skulle behöva ta så få steg som möjligt, hur det skulle vara mest ergonomiskt osv, men jag har inte sett några svenska kök med såhär mycket smarta detaljer!
 
 
Ett av mina favoritmatprogram är The Little Paris Kitchen med Rachel Khoo (tillsammans med The Delicious Miss Dahl), men hon har också gjort en serie med sina tolkningar av klassiska svenska rätter (hon är gift med en svensk, jag vet inte om hon fortfarande bor i Sverige, men hon har åtminstone gjort det), och den är rätt mysig den också! Och ni kan se alla avsnitten ovan! ↑
 
 
 
Jag har redan skrivit ett inlägg om Merveilles En Papier, idag fastnade jag lite särskilt för ett par julvideos, och trots att sommaren precis har börjat (efter en vansinnigt lång och jobbig vinter), så får dom mig att längta efter julen, och alldeles särskilt efter julgran. Jag har ju inte haft gran på alldeles för många år (jag gjorde mig av med min förra vita gran, eftersom den var så jäkla ful, och har inte fått tag på någon ny sedan dess), jag har funderat på en riktigt gran i några år, men det har inte blivit heller. Men kanske en sån här liten gran att ha på ett bord? Det kanske vore något?
 
 
Rajiv Surendra är alltid en favorit, och allra helst när vi får kika in i hans förråd! Jag älskar när saker är prydliga och välsorterade (personal organizer är ett drömjobb!), och drömmen är ett såhär prydligt och välsorterat förråd! Jag gör vad jag kan med vad jag har, men det är tyvärr långt ifrån den här nivån av prydlighet!
 
 
Inredningsprogram är mina favorittvprogram, trots att dom alldeles för ofta inte alls är i min smak (för lite färg, för lite mönster, för lite personlighet, för mycket vitt, grått, utslagna väggar, divansoffor - ja, för mycket mainstream, helt enkelt!), så när det någon gång ibland kommer ett inredningsprogram med färg som fokus, ja då blir jag väldigt glad! Jag har pratat om Dream home makeovers with Sophie Robinson förut, jag har sett den serien 2-3 gånger, nu har jag hittat en till serie! Jag har bara sett den första kvarten än, men det ser lovande ut! Och programledarnas hem - det hade jag gärna velat se mycket mer av!
 
Förresten - gissa om jag blir sugen på att fixa och göra om hemma? ^_^
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Numinous Spirit Press (@numinousspirit)

 
Jag samlar inte längre aktivt på tarot-/orakelkortlekar, även om det händer att en ny lek flyttar in till samlingen någon gång ibland (ibland betyder den här gången väldigt sällan, inte ens en gång om året, eller ens vartannat år), den enda jag har på inköpslistan har stått där i flera år, och jag har fortfarande inte kunnat köpa den, så sällan köper jag alltså en ny tarotlek (sista inköpet var på loppis, när jag hade tur och hittade en som jag ångrat att jag sålde, och sedan dess så har jag fått två av konstkompisen Cathy också, men that's it). Det betyder inte att jag inte hittar tarot-/orakellekar jag gärna vill ha, det gör jag lite då och då, den här är den senaste, och av någon anledning så fastnade jag ordentligt för den!
 
Idag står ogräsrensning på schemat, jag håller på att vänta på att perennrabatten ska komma i skugga, och så ska jag rycka ogräs bland rosenbuskarna (där hade jag velat börja från början, gräva upp allt, och plantera nya rosor, eller åtminstone plantera om dom jag har, fast minus ogräs förstås) och rensa rosenrabatten. Det är inte mitt favoritgöra, men det känns bra när det är gjort, och det blir fint! Det hjälper förstås inte att det är mer mygg än på länge i år, men jag ska tända en myggspiral, det hjälper förhoppningsvis litegrann i alla fall!
 
Det här är inte den spellista jag lyssnar på just nu, men den känns helt perfekt för sommarvädret ute, och hade jag haft högtalare så jag hade kunnat lyssna på musik ute, så hade jag spelat den här när jag rensar ogräs. Perfekt sommarsoundtrack! ^_^