fredagsfavoriter - försommar i trädgården

Hela den senaste veckan har varit fylld av en massa favoriter, och i princip varje dag har jag bloggat om en ny grej som fångat mitt intresse. Jag hade alltså lätt kunna göra världens spretigaste fredagsfavoritsinlägg idag med en massa roliga saker! Men - idag tänker jag strunta i allt vad internet heter, och dela en favorit från verkliga livet:
 
Sommaren har äntligen kommit till norra Jämtland! Efter en rekordlång vinter (snön kom i oktober, och förra veckan så låg den fortfarande kvar bitvis), och rekordkall dessutom, och med en vår som aldrig hände, så har värmen varit väldigt efterlängtad, jag har längtat så mycket efter att inte frysa! Samtidigt - jag har svårt för värme, men såhär i maj går det bra, så länge det inte är varmare än såhär (fast jag upptäckte nu, att jag lider stor brist på ärmlösa klänningar, jag hoppas att jag hittar några på loppis framöver, likaså några väldigt tunna klänningar - man vet aldrig, dom kanske kommer till användning i år!). Den senaste veckan har det varit varmt (igår över 25°), efter en dag med regn, så gissa om växtligheten har exploderat! Träden tex - det gick i princip över en natt, från bara grenar till löv! I trädgården så växer det så att det knakar, och det är min favorit idag! ^_^
 
Den här är jag väldigt glad för! Förra sommaren så planterade jag en liten hägg på baksidan, jag hittade en perfekt stor häggbebis i min lilla skog, och jag hade redan en grop som väntade på innehåll (jag grävde den för att göra en eldgrop, men det blev aldrig något av den, och sedan kom jag fram till att den var för nära huset vilket fall som helst), så det funkade väldigt bra! Sen kom jag på att den troligen stod mitt i vägen för takraset under vintern, men i höstas kom jag på lösningen på det också - ser ni soptunnan i bakgrunden? Jag lirkade den runt häggen, och kolla - den har klarat vintern hur bra som helst! Faktum är, att den har börjat blomma, och det är ju därför jag ville ha en hägg, för att jag älskar doften av blommorna! ^_^
 
Rabarbern låg länge under snö, men förra veckan började dom första knopparna att titta upp, och kolla nu - en tuva kan jag snart börja plocka från, och det sticker upp mer rabarber både här och var! Dom skulle ha haft mer gödsel i år, det är ett par år sedan sist, och när dom fick då, så gjorde det underverk på hur bra dom växte!
 
Det här är en del av trädgården som jag har nämnt mer än en gång, men jag tror inte att jag visat någon gång. Och nu ser den värre ut än någonsin, så är det någongång jag skulle gömma den i skam, så är det nu... Det här är min regnfåra (från stupröret) och damm, som ni ser så är den helt igengrodd! Men - nu är det dags att fixa den! Jag fick ju plast av min svåger, det räckte mer än väl till baksidan, det blev faktiskt över så att det räcker att fixa dammen också (tror jag!). Det är inget jobb jag ser fram emot, men jag ser fram emot att det ska bli fint (jag ska försöka få det snyggare runt om också, lägga plasten en bit utanför dammen om det räcker, och så se om jag inte hittar några växter att plantera också - ormbunkar tex, det brukar ju gå att hitta i skogen, och med tanke på hur fuktigt det är på framsidan, så borde det funka bra här. Nästa vecka ska det bli mindre varmt igen, så då står dammfixning på schemat! Nästa gång ni ser bilder härifrån, så ska det vara före- och efterbilder! ^_^
 
Ja, plasten - ni såg en skymt av den igår, sedan jag fått den på plats. Det ser bara ut att vara ett litet hörn, men det är faktiskt ett rejält hörn av trädgården (särskilt jämfört med första försöket förra året!) som nu förhoppningsvis aldrig mer kommer att växa ett enda grässtrå! Som ni ser, så har jag nu tre pallkragsodlingar, och det ser för snålt ut, jag skulle ha haft minst två till. Plasten ska också täckas med sten och grus, grus vet jag inte när jag får tag på det (jag gissar att grus är dyrt!), men sten ska jag börja samla bara jag tankat bilen nästa vecka. Ännu en plan, är att på vänstra sidan om plasten, så ska jag göra en liten häck, som en avgränsning, med flätad pil, men först så måste jag få tag på pil! Jag skulle ha haft någon avgränsning på framsidan också, men jag vet inte vad jag ska göra där. Men det är ingen brådska, jag har nog med projekt för att hålla mig upptagen hela sommaren. Exempelvis att fixa staketet - sedan innan så behövde jag spika fast stängslet ordentligt vid stolparna, och sätta upp stolpar där det är lite väl långt emellan dom, och så har jag grindstolpar att fixa och två grindar. Nu behöver jag dessutom hitta ett sätt att räta upp dom stolpar som håller på att välta omkull, ni ser dom på bilderna om ni tittar noga! Mjuk mark är bra när man vill gräva eller banka ner saker i den, men den är inte bra för att hålla saker på plats...
 
Nånstans där det växer så att det knakar, är min perennrabatt runt stubben - mitt mål är att äntligen (efter nio år!) få klart den i sommar! Den sista "tårtbiten" ska få jord, och jag ska försöka skramla ihop perenner att plantera - jag ska dela från mina, och jag ska göra ett försök att efterlysa på facebook, för tydligen så delar en del perenner, och sedan så kastar dom bort det dom grävt bort! Men - jord först, växter sedan! Den här är förresten min bästa växt på våren, det är den första som jag planterade i den här rabatten första sommaren - en vårkrage som jag fått av Maria. Den är alltid först upp ur jorden, och den är först att börja blomma, precis vad som behövs efter vintern!
 
Bredvid den växer akleja (akleja växer överallt i rabatten, så den finns det absolut nog av för att dela!), nejlikrot (också en väldigt trevlig växt, som trivs bra hos mig) och i bakgrunden kan man se en jättevallmo om man tittar noga. Jag planterade den för ett par år sedan, och då såg den ut som att den dog. Förra året kom den litegrann, och i år så verkar den vara ordentligt på gång! En del växter tar helt enkelt lite längre tid att ta sig!
 
På andra sidan perennrabatten, så har jag dom här, som visar vart växtligheten börjar igen (jag har ett utrymme emellan, som legat i träda i ett par år, för att försöka ta död på ogräs - jag gjorde misstaget att inte lägga på mer kartong förra sommaren, så en del ogräs har kommit tillbaka genom kartongen, men väldigt mycket mindre än innan!), det är borstnejlika, som jag sådde tillsammans med en massa andra blommor i ett försök att få till en liten äng här för flera år sedan (det är den ängen som är orsak till att det var en jäkla massa ogräs, jag kommer inte att göra om den missen...). Borstnejlika ska ju vara tvåårig, men min kommer tillbaka varje sommar, lite mer för varje år. Gissa om jag är glad för det - borstnejlika är en av mina favoriter, farfar odlade alltid såna i sin trädgård!
 
Bortanför borstnejlikorna (med lite andra blommor emellan) växer några andra, som visat sig trivas jättebra här (dom lär jag också kunna dela och sprida ut) - backsippa. Bladen är fint fläckiga, så dom är dekorativa i sig själv, och sedan så kommer blommorna, som också är fina, och sedan på sensommaren så kommer fröställningarna, som också är fina. Väldigt bra blommor, alltså! Till höger om dom så sticker några små spetsiga blad upp, man får titta noga för att se dom - det är mina stackars irisar, jag har hållit på att flytta dom, för jag har inte hittat någon bra plats, och dom har aldrig riktigt tagit sig. Nu tror jag att dom har hittat hem, och jag hoppas på att dom ska trivas bra på sin plats - jag ser fram emot att få se dom blomma!
 
Förresten, jag ser ogräset, jag ska jobba på det framöver...
 
Längre in i rabatten, bakom backsippa och iris, så finns mer nejlikrot och mer vårkrage (den här har inte kommit lika långt som min andra, men jag har inte haft den lika länge, det kanske beror på det), jag har också en sorts klint (jag kommer aldrig ihåg exakta sorten), en höstaster, och jag hoppas att det är jättedaggkåpan som jag flyttade hit förra sommaren som är på väg upp (annars så är det vanlig daggkåpa, och då är det tyvärr ett ogräs...) - den ska få växa på sig, så får jag se hur stor den blir!
 
Jag ser förresten allt torrskräp i rabatten också, även det ska fixas framöver! ^_^
 
Det är är alltså bara den absoluta början på sommaren i trädgården, växter och blad har bara precis börjat sticka upp huvudet och slå ut, allt har fortfarande en lång väg att gå innan man kan kalla det en trädgård - nu ser det rätt ratigt ut, och man måste titta noga på nära håll. Men, jag tror inte att jag tycker om min trädgård lika mycket som jag tycker om den nu någon annan gång under året, att få gå runt och kolla efter allt som överlevt, att kolla efter vad som tar sig, att påminna mig om vad som egentligen växer där. Det är helt klart därför som jag har en trädgård!
 
Senare under sommaren så tappar jag ofta lusten och peppen, och trädgården gror igen, och varje år så hoppas jag att det ska bli annorlunda - även i år! Nu vet jag i alla fall att jag slipper klippa det värsta hörnet (dvs där jag lagt plast), så förhoppningsvis så kommer det att betyda att jag kommer mig för att klippa gräset oftare (jag ska försöka se till att jag har bensin till klipparen hemma också - vädret däremot har jag tyvärr lite att säga till om...). Jag har försökt att lägga plast över marken under sälgen i mitt plastade hörn också, så att jag slipper brännässlesnåret där i sommar, eller att det åtminstone blir åtskilligt mindre brännässlor, och så har jag börjat rycka brännässlorna i vinbärsbuskarna. Jag ska vänta lite innan jag ger mig på brännässlorna i min skuggträdgård på norrsidan om huset (bakom perennrabatten), för dom är så små än så länge, jag får typ krypa på backen för att hitta dom. Men planen i år är i alla fall att hålla efter brännässlorna! Visst ger dom mer sig om dom hela tiden rycks bort? Något jag också ska göra, typ i eftemiddag, är att leta rätt på tistlarna i gräsmattan, jag hittade några igår som är nya för i år - det dyker alltid upp nya, och jag håller på att gräva upp dom jag hittar, vilket förklarar alla hål i gräsmattan... Tistlarna och brännässlorna är också två stora orsaker till att jag vill bli av med gräsmattan, liksom gräset, som är tjockt och kraftigt och växer gigantiskt fort, och dessutom så växer det i tuvor och inte i som en matta. Det märks att det är gammal lägda här! På framsidan däremot, där har jag mycket mossa, och det gillar jag! Det hade jag gärna haft mer av! ^_^
 
Alla planer och funderingar och förhoppningar för trädgården för i sommar, det hade jag kunnat skriva hur mycket som helst om (det är ju det trädgårdar handlar om, är det inte, att planera, fundera och hoppas!), idag skulle jag ju bara kika på allt som börjar titta upp, och det har vi gjort nu! ^_^
 
Å, förresten, apropå att titta upp - humlor! Dom verkar väldigt sällskapliga i år! Jag har hört surrande inomhus i ett par dagar, men inte hittat vad som surrat, och tänkte till slut att det må vara någon precis utanför fönstret. Igår hittade Alice humlor i väggen... Jag fick ut två stycken, och nu är det äntligen tyst! Och eftersom Alice inte bryr sig om väggen längre, så gissar jag att alla humlor är ute nu. Jag har klistrat för öppningen, så nu blir det förhoppningsvis inga fler humlor som försöker bygga bo inne i huset! Däremot så hittade jag en humla i sovrummet i morse... Det var bara att hoppa ur sängen och fånga in den och ta med den ut, den fick krypa på en sälgblomma, då blev den glad! Humlor är förresten dom enda surr-insekter som jag tar upp med handen (liksom hoppspindlar är dom enda spindlar som jag tar i handen), det är dom enda som jag litar på att dom inte sticks!
 
Och apropå trädgård - jag tog ju ut trädgårdsmöblerna i förrgår, det gjorde jag inte förra sommaren, och somrarna innan så har dom stått orörda på sin plats. Igår tog jag med Alice och en bok och satte mig ute en stund, och det var hur mysigt som helst. Det ska vi göra ofta i sommar! Ännu oftare bara jag får stängslet fixat, så att Alice kan vara lös!
 
Och nu måste jag sätta stopp, för alldeles tydligt så kan jag prata trädgård och sommar hur länge som helst! Jag ska gå och koka mig lite spaghetti (huset förmår inget flådigare än så) och skriva några rader i min trädgårdsdagbok (eller vad man kan kalla den - jag skriver vad jag har för planer, vad som behöver köpas, och vad jag har gjort, det är trevligt att ha det samlat, så kan jag sedan bläddra igenom boken och kolla hur det sett ut tidigare år, och vad som faktiskt har hänt, eller inte hänt), det är sommarpremiär för den. Jag lyssnar även idag på en spellista inspirerad av min bästa trädgårdsfilm, This beautiful fantastic (den är superpepp för oss som inte har direkt gröna fingrar!):