girl power på film och tv

Jag har grundmålat klart väggarna i ätdelen av köket, bara jag blir klar med att grundmåla snickerierna, så är den kökshalvan redo för gul snickerifärg och regnbågsrandiga tapeter. I morgon är färgen förhoppningsvis genomtorr, så jag kan sätta upp tehylla och gardinstänger (känns som extrajobb i onödan, men jag har inte plats för att ha alla teburkar och allehanda lösa pryttlar stående, inte så länge som det kan dröja innan det blir dags för snickerifärg och tapeter), så ska jag grundmåla (nästan) klart i andra halvan av köket. Nästan klart, för väggen med köksskåpen ska jag inte ens röra förrän skåpen är nerplockade. Och dom ska jag inte lägga upp annons på förrän alla väggar är grundmålade, så att alla grejerna i relation till dom väggarna är undanplockade, så att jag har plats för ett par kartonger med porslin. Jag ska ju ha öppna hyllor, och dom ska jag dels ha råd att köpa, dels så måste överskåpen ner, tapeten på väggen måste rivas, väggen måste grundmålas och tapetseras, och först efter det kan hyllor sättas upp - tills dess så måste porslin förvaras i kartonger.
 
Jag låter svamlig, jag är medveten om det - även om jag drar ut på målningen, bara målar lite i taget, så tar det på en sliten kropp. Och det är inte ens kroppen som tar värst stryk, det är skallen, hjärntrött är ett bra och beskrivande uttryck! Jag är oerhört trött, och hjärnan är oerhört svårfokuserad, och jag ska inte göra ett dugg förrän imorgon (då jag alltså ska upp med min stringhylla och två gardinstänger), bara boa in mig på soffan med antingen något att titta på, eller något att läsa. Den utvalda boken är Soulless av Gail Carriger, jag har läst den flera gånger, den är riktigt trevlig, det är alla hennes böcker, men jag vet inte riktigt vad jag ska titta på - mera Angel, nånting vloggigt på youtube, eller kanske se på Birds of Prey igen. Och Birds of Pray, och andra favoritfilmer med starka kvinnliga karaktärer, är faktiskt temat för dagens inlägg, efter att ha svamlat grundmålning alldeles för länge...
 
Inom film/tv så finns det något som heter Bechdeltestet, som värderar den kvinnliga närvaron i en film/serie. För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande kriterier:
  1. ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2. … som pratar med varandra
  3. … om något annat än män.
Och det är sorgligt sällsynt, att en film/serie passerar Bechdeltestet... Men jag tänkte tipsa om några filmer och tv-serier som gör det, med råge, som har bra och starka och framför allt kvinnliga karaktärer, och som dessutom är bra. Det här är definitivt titt-tips att spara till en myskväll i soffan! Jag ska mysa med te och nybakt sockerkaka, ni får mysa med vad ni nu gillar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: