böcker med retro/vintage-tema

Om ni varit med ett tag, så vet ni att jag älskar böcker, och jag har tre Billyhyllor fyllda med främst facklitteratur - jag vill gärna ha böcker som matchar det jag är intresserad av. Vilket betyder att jag har böcker om mode, handarbete, konst, vintage, inredning, hushållning, bland annat. Eftersom jag är inne på en vintagetripp den senaste tiden (mina trippar kommer och går, det ena intresset tyvärr på bekostnad av det andra, jag har inte haft lust att måla på snart två veckor), så tänkte jag tipsa om några av mina favoriter på vintagetema. Jag länkar inte till dom, men om det är nåt som ser intressant ut, så syns ju titeln klart och tydligt, det borde inte vara några svårigheter att hitta böckerna på adlibris eller bokus.
 
Det är svårare än man kan tro, att hitta skönlitteratur med vintage och retro som huvudtema. Eller så letar jag dåligt... De två översta är rena romaner, båda två handlar om kvinnor som öppnar vintagebutik, båda två är trevliga och lättsamma. De två nedre är mer biografier ur ett klädperspektiv, också trevliga, och så lär man sig lite under läsningen också. Jag skulle vilja ha tag på fler böcker i den här stilen, nån som har tips?
 
Och så några rena faktaböcker om vintagemode, dels om stilar och epoker (Vintage fashion och Vintage), dels om hur man använder och köper vintage (Viva vintage och Elsa Billgrens vintage). Jag ser förresten fram emot Elsa Billgrens nya bok, om vintage i inredningen.
 
Vintage hemma handlar dom här två om, med en hel massa DIY dessutom. Jag har fortfarande inte köpt Underbaraclaras nya bok, om vintagepimp i garderoben. Jag kan bara skylla på att det finns alldeles för många böcker som jag vill ha...
 
Om man har svårt att hitta kläder som passar i secondhand-/vintagebutiker, då är dom här böckerna att rekommendera, man får en massa tips på hur man syr om och ändrar, för att få ett plagg som passar, och som är ännu mer unikt.
 
Vintage i köket kan jag inte heller motstå, även om jag inte direkt är en huslighetens gudinna. Jag samlar på gamla Husmoderns köksalmanack, och kan inte heller motstå en del nyare böcker. Dom här är mina favoriter, The vintage tea party och Pärlans konfektyr är som smycken i bokform, det är en njutning att bläddra igenom dom, plus att dom innehåller en massa godbitar dessutom, både ätbara och andra. Vintage cakes skulle man kunna ta ett bett av, rakt av - så mycket gott! Jag har testat Red velvet cake (som jag gjorde till min födelsedag), den var fantastisk god.
 
Vill man inte fylla hela bokhyllan med böcker om vintage, så rekommenderar jag dom här fyra (för den som har ännu mindre plats, så finns en Style me vintage, med både hår, kläder och smink, det finns dessutom en om bröllop för den i giftastankar). Böckerna är jättesnygga, både på insidan och på utsidan, och med en massa tips och steg-för-steg och inspiration, och dom är dessutom inte speciellt dyra.
 
Ett urplock ur min bokhylla alltså, mina favoriter på vintagetema. Eftersom mycket aldrig är nog, så får ni hemskt gärna rekommendera era favoriter också, det får fortfarande plats några böcker till i hyllan.
 
 
 
Some of my favourite books on the vintage theme.
 
 

Kommentera här: