julie & julia & husmoderns köksalmanack

 
Jag håller på att kolla på en film, som är långt ifrån ny - Julie & Julia kom redan 2009, så för tolv år sedan. Och jag har inte sett den förut! Och jag har absolut ingen aning om varför jag inte har sett den, jag brukar se den här sortens filmer (feegood, mat, historiskt), men den här har jag inte sett än. Nu såg jag reklam för den på Netflix, och slog igång den på en gång, utan att fundera på saken så mycket, och mindre än halvvägs genom den är domen klar - jag gillar den! Förstås! Nästa gång jag ser DVDn på en loppis, då tänker jag dessutom slå till på den också, för den här filmen vill jag ha i min samling!
 
En sak jag inte kan låta bli att tänka på, såsom varande en bloggare (jag startade min första blogg när jag var ganska precis 30, precis som i filmen, och nu är jag snart 47 - jag har bloggat i sådär 17 år! och än har jag inte fått minsta lilla framgång med min blogg, så uppenbarligen så är jag inte speciellt bra på det... men jag har glädje av att blogga, det är huvudsaken!) och såsom varande en som älskar att starta projekt - vilken kul grej det vore, att starta en blogg enkom för ett projekt av den kalibern som i filmen. Den ena huvudpersonen, Julie, startar alltså en blogg, med målet att laga alla recept i Julia Childs kokbok under ett år, alla 524 recept... Men Julia Child är inte min grej, men vet ni vad som vore superkul?
 
Att laga mig igenom hela Husmoderns Köksalmanack på ett år! Den är ju upplagd så, att det föreslås recept för middag varje dag, hela året (lunch dessutom på söndagar), plus att det är en del recept utöver dom 365/366 middagsrecepten. Dessutom så finns det hur många som köksalmanackor utgivna, dom har getts ut varje år sedan 1933 (min samling brukade vara lite större än vad den är nu, men jag har sålt en del av mina köksalmanackor, tyvärr, men någon av dom äldsta har jag aldrig ägt, men vill gärna ha - jag vill nog ha varenda köksalmanacka fram till men inte inklusive1980), så en sån här blogg skulle verkligen kunna vara ett evighetsprojekt - man skulle kunna välja en random köksalmanacka till den första januari varje år, och alltså laga sig igenom nästan hundra år av middagsrecept. Alltså, vilket fantastiskt projekt det vore!
 
Tyvärr så kommer det inte att hända, det fallerar på två, eller troligen tre, punkter: jag har inte råd att laga mat efter recept varje dag (när jag lagar mat försöker jag hålla mig till 3-4 ingredienser, högst - i och för sig så skulle jag kunna försöka mig på att laga mig igenom en kristidskokbok, bara jag lyckas hitta någon, men det fallerar också på punkt 2), jag är för kinkig med vad jag äter och inte äter (jag äter knappt fisk och skaldjur, jag äter väldigt få sorters kött, jag tycker inte om örtkryddor, jag har fått jättekonstiga smaklökar, så även sånt jag brukat tycka om tycker jag inte om längre, som choklad i många former), och så är det där med mitt mående, jag orkar ofta inte laga mat överhuvudtaget. Jäklar vilken lång och komplicerad mening det där blev...
 
Men, vilket kul projekt det hade varit! I brist på att köra igång med något sådant, så tänker jag se klart filmen, och se hur det går för Julie i den (jag ska bara ut med Alice en sväng först). Och jag rekommenderar er absolut att se Julie & Julia om ni inte har sett den (den finns som sagt på netflix), och har ni redan sett den, så se om den - det var säkert längesedan ändå!
 
Förresten, böcker och filmer med stor matnärvaro, dom är alltid supermysiga, tycker jag (många verkar förresten tycka det, det har blivit en egen feelgoodgenre!). Även om filmen Chocolat skiljer sig mycket från boken, så kan jag ändå rekommendera båda (jämför dom inte med varandra, bara!). Stekta gröna tomater är förstås fantastisk, både bok och film. Boken Eat, pray, love tyckte jag inte speciellt bra om, så jag har inte sett filmen - är den bra? Jag har läst en del böcker på temat (jag håller på med en just nu, A taste of magic, heter den om jag minns rätt, men jag tror inte att den kommer att vara en av dom bättre), men har inte sett så många filmer. Är det någon som har något att rekommendera? I brist på att starta en blogg om mat, så kan jag ju kika på filmer om mat istället, tänkte jag. ^_^
 

Kommentarer:

1 Anonym:

100 steg från Bombay till Paris är mysig ☺️

Svar: tack för tipset! ♥
Miss Kitten Heart

Kommentera här: