historiska kvinnor

Egentligen så hade jag velat göra en målarmåndag idag, jag har en tavla och fyra ATCs att visa, men alla är i paket på väg till mottagarna, och jag väntar på att dom ska komma fram först, innan jag visar dom. Så idag blir det något helt annat - jag fortsätter på temat "filmer om historiska kvinnor", jag har delat dels om historiska "händelse" och om kvinnliga konstnärer förut. Idag blir det mer allmänt om några berömda historiska kvinnoöden, namn som dom allra flesta känner igen, men alla vet kanske inte vad dom egentligen är berömda för. Jag erkänner, jag har inte sett alla filmer, men jag har dom flesta i samlingen - bara humöret är det rätta, så ska jag titta på dom jag inte sett förut, eller sett klart förut. Och sen är det filmer som jag sett många gånger, som Marie Antoinette (en av dom estetiskt vackraste filmerna jag vet!). The Girl King handlar om Drottning Kristina, Radioactive om Marie Curie, Ammonite om Mary Anning (som var en av pionjärerna när dinosaurierna upptäcktes), De dimhöljda bergens gorillor om Dian Fossey. Cleopatra är inte bara trailern, utan hela filmen, så det är bara att boka upp dom närmaste timmarna, och slå sig ner i soffan! Iris, om Iris Apfel, är till skillnad från övriga filmer, inte en biopic, utan en dokumentär.
 
Nästa gång jag delar med mig av historiska kvinnor, så tänkte jag hålla mig till författare, är det något som intresserar er - håll ögonen öppna!
 
Är det förresten någon som har några bra filmer om historiska kvinnor att tipsa om? Jag vet att jag hoppade över allt vad engelska kungligheter heter (jag har inte ens sett The Crown, det känns som att det är dags att åtgärda det...), jag har knappt ens sett en enda film om Tudor-drottningarna (utom en om Anne Boleyn, eller om jag blandar ihop det med The Tudors...), och när jag kollar länken i början av inlägget, så är det massor jag inte har sett av dom filmerna heller. Jag har helt enkelt en hel massa filmer jag borde se!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dagens soundtrack har jag delat förut, för det är ett av mina absoluta favoritsoundtrack, och dessutom soundtracket till en av filmerna ovan:
 
 

Kommentera här: